Οι αντλίες ινσουλίνης λειτουργούν πολύ καλά στον διαβήτη τύπου 1

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώνονται όταν οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 χρησιμοποιούν σύγχρονες αντλίες ινσουλίνης. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Οι ασθενείς ήταν επίσης συντριπτικά θετικοί σχετικά με τη θεραπεία.

Οι νέες εξελιγμένες αντλίες ινσουλίνης μετρούν συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χρησιμοποιούν συγκεκριμένους αλγόριθμους για τη δόση ινσουλίνης, διατηρώντας αυτόματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Η σύγχρονη τεχνολογία ονομάζεται AHCL (Advanced Hybrid Closed Loop). Η αντλία παρέχει ινσουλίνη όλο το εικοσιτετράωρο μέσω ενός σωλήνα που συνδέεται στον υποδόριο λιπώδη ιστό. Οι αντλίες είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το Sahlgrenska University Hospital Östra και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Diabetes Science and Technology. Οι αντλίες ινσουλίνης που χρησιμοποιήθηκαν ονομάζονται MiniMed 780 G και Tandem t:slim X2 with Control IQ. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για αυτές τις αντλίες. Για τη μελέτη, 142 τυχαία επιλεγμένοι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μία από τις δύο διαφορετικές αντλίες AHCL σε έξι κλινικές διαβήτη στη Σουηδία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 42 ετών και χρησιμοποιούσαν την αντλία για λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο, κατά μέσο όρο.

Οι ασθενείς παρουσίασαν σαφή βελτίωση του σακχάρου στο αίμα όταν χρησιμοποιούσαν την υβριδική αντλία. Ο στόχος της θεραπείας με ινσουλίνη είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, μεταξύ 3,9 και 10 mmol/L (70-180 mg/dL). Κατά μέσο όρο, ο χρόνος όπου οι ασθενείς είχαν το σάκχαρό τους σε αυτό το εύρος αυξήθηκε κατά περίπου 3,5 ώρες την ημέρα. Πριν από την εισαγωγή της αντλίας, το σάκχαρο του αίματος των ασθενών ήταν εντός αυτού του εύρους για το 57% του χρόνου. Με την υβριδική αντλία, το μέσο ποσοστό χρόνου με στόχο το σάκχαρο αίματος αυξήθηκε στο 71,5%.

Μειωμένος κίνδυνος βλάβης οργάνων

Ο γιατρός Ramanjit Singh ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σημαντική βελτίωση το ότι οι ασθενείς κατά μέσο όρο αυξάνουν τον χρόνο τους εντός της περιοχής στόχου έως και 3,5 ώρες, είπε. «Οι κατευθυντήριες γραμμές θεωρούν ότι οι βελτιώσεις περίπου 1 ώρας στην περιοχή-στόχο έχουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου βλάβης οργάνων».

Η νέα θεραπεία μείωσε επίσης τον χρόνο που δαπανάται με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, από 0,7% σε 0,3% του χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιο σοβαρές μειώσεις του σακχάρου στο αίμα δεν φάνηκε να είναι πιο συχνές σε ασθενείς σε θεραπεία με υβριδική αντλία.

Η μελέτη ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο ικανοποιημένοι ήταν με την προηγμένη αντλία σε σύγκριση με την προηγούμενη θεραπεία του διαβήτη τους. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Σε μια κλίμακα από μείον 18 (χειρότερο) έως συν 18 (καλύτερη), η μέση βαθμολογία ήταν συν 14,8.

Αν και η θεραπεία λειτουργεί καλά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Έως και ένας στους τρεις ασθενείς είχε δερματικές αντιδράσεις στην κόλλα που χρησιμοποιήθηκε για τον επίδεσμο των σετ έγχυσης ή των αισθητήρων.

Ο Marcus Lind, καθηγητής Διαβητολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα βελτιωθούν περαιτέρω καθώς περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν τη νέα θεραπεία. Αυτό θα μειώσει τη βλάβη των οργάνων και θα βελτιώσει την πρόγνωση. Η ανάπτυξη πιο ανεκτών προϊόντων για το δέρμα είναι σημαντική μαζί με τη θεραπεία και περαιτέρω μεγαλύτερες μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας του η θεραπεία έχουν αξία», ανέφερε ο Lind.

Περισσότερες πληροφορίες: Ramanjit Singh et al, Effects, Safety, and Treatment Experience of Advanced Hybrid Closed-Loop Systems in Clinical Practice Among Adults Living With Type 1 Diabetes, Journal of Diabetes Science and Technology (2024). DOI: 10.1177/19322968241242386.

Δείτε επίσης