Η άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία

Η τακτική αερόβια άσκηση, ευρέως γνωστή ως «κάρδιο», συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία, ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από τα συνιστώμενα, βρήκε μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένα επίπεδο πάνω από το οποίο οι επιδράσεις σταθεροποιούνται ή -στην περίπτωση των δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης- γίνονται δυνητικά επιβλαβείς, προτείνουν τα ευρήματα.

Συνιστάται στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση, ή 75 λεπτά έντονης έντασης, αερόβια σωματική δραστηριότητα, συν δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η αερόβια άσκηση, η οποία περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα, κολύμπι και τρέξιμο είναι διαρκής, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και προκαλώντας ιδρώτα. Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν τη χρήση βαρών και συσκευών αντίστασης καθώς και την βαριά κηπουρική. Η αναρρίχηση σκαλοπατιών είναι κάτι ενδιάμεσο.

Εκτός από τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποτροπή σοβαρών ασθενειών, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προστατεύσει από το θάνατο από γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν συγκεκριμένοι τύποι και διάρκεια σωματικής δραστηριότητας μπορεί να σχετίζονται με αυτόν τον μειωμένο κίνδυνο. Βασίστηκαν στις απαντήσεις 577.909 ενηλίκων που είχαν λάβει μέρος στην National Health Interview Survey (NHIS) μεταξύ 1998 και 2018. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν πόσο συχνά έκαναν 10 ή περισσότερα λεπτά αερόβια δραστηριότητα, και πόσο συχνά έκαναν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. Το 34% ήταν αερόβια ανενεργά άτομα και το 78% ανέφερε λιγότερο από δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες μυϊκής ενδυνάμωσης.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης εννιά ετών, πέθαναν 81.431 συμμετέχοντες και 1.516 και από αυτούς τους θανάτους αποδόθηκαν σε γρίπη και πνευμονία. Όσοι εκπλήρωναν και τους δύο συνιστώμενους στόχους εβδομαδιαίας σωματικής δραστηριότητας -αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση- είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν κάλυπταν κανέναν στόχο -ελήφθησαν υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες επιρροής.

Η επίτευξη μόνο του στόχου αερόβιας δραστηριότητας συσχετίστηκε με 36% χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ η επίτευξη μόνο του στόχου μυϊκής ενδυνάμωσης δεν συσχετίστηκε με καμία σημαντική διαφορά στον κίνδυνο. Η αερόβια σωματική δραστηριότητα 10–149 λεπτά, 150–300 λεπτά και 301–600 λεπτά την εβδομάδα συσχετίστηκε με, 21%, 41% και 50% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τη μη άσκηση. Αλλά δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόσθετο όφελος πάνω από 600 εβδομαδιαία λεπτά.

Όταν επρόκειτο για δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες, η επίτευξη του στόχου των δύο συνεδριών συσχετίστηκε με 47% χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά επτά ή περισσότερες συνεδρίες στην εβδομάδα συσχετίστηκαν με 41% υψηλότερο κίνδυνο.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσδιοριστούν οι αιτίες γι’ αυτά αποτελέσματα. Υπήρχαν επίσης διάφοροι περιορισμοί καθώς η μελέτη βασίστηκε στην προσωπική ανάκληση και οι απαντήσεις αφορούσαν μια και μόνο χρονική στιγμή. Η έρευνα του NHIS κατέγραψε τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σε περιόδους 10 ή περισσότερων λεπτών, και δεν έκανε διάκριση μεταξύ ελαφριάς, μέτριας ή έντονης άσκησης.

Ωστόσο, οι ερευνητές έγραψαν: «Οι προσπάθειες για τη μείωση της θνησιμότητας από γρίπη και πνευμονία μεταξύ των ενηλίκων μπορούν να επικεντρωθούν στη μείωση της καθιστικής ζωής και στην επίτευξη δύο συνεδριών μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα».

Περισσότερες πληροφορίες: Leisure- time physical activity and mortality from influenza and pneumonia: a cohort study of 577 909 US adults, British Journal of Sports Medicine (2023). DOI: 10.1136/bjsports-2022-106644.

Δείτε επίσης