Το να μιλάτε στα νήπια ενισχύει την ανάπτυξη της μυελίνης

Το να μιλάτε σε ένα νήπιο βοηθά στη διαμόρφωση του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν χιλιάδες ώρες γλωσσικών δεδομένων από μωρά και νήπια που φορούσαν μικρές συσκευές εγγραφής. Πραγματοποίησαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες για να μελετήσουν τη δομή του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους, εξετάζοντας μια ουσία που ονομάζεται μυελίνη.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά 2,5 ετών που άκουγαν περισσότερη ομιλία στο καθημερινό τους περιβάλλον είχαν περισσότερη μυελίνη σε περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με τη γλώσσα. Είπαν ότι αυτό είναι πιθανό να υποστηρίζει μια πιο εξελιγμένη επεξεργασία της γλώσσας.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής John Spencer, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, με τον όγκο του εγκεφάλου να είναι περίπου στο 80% του εγκεφάλου ενός ενήλικα μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Η μυελίνη αποτελείται από πρωτεΐνες και λιπαρές ουσίες, σχηματίζοντας ένα μονωτικό στρώμα γύρω από τα νεύρα του εγκεφάλου. Κάνει τα εγκεφαλικά σήματα πιο αποτελεσματικά. Φανταστείτε ότι έχετε ένα λάστιχο με πολλές τρύπες. Η μυελίνη είναι σαν να τυλίγετε στο λάστιχο σαν κολλητική ταινία -μονώνει τις νευρικές ίνες, μεταφέροντας περισσότερο «σήμα» από τη μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη. Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς αυτή η ουσία εμπλέκεται στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και ιδιαίτερα αν η συζήτηση σε μικρά παιδιά ενισχύει την παραγωγή μυελίνης».

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από 163 μωρά και νήπια, τα οποία φορούσαν μικρές συσκευές εγγραφής για έως και 16 ώρες την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτές οι συσκευές κατέγραψαν 6.208 ώρες γλωσσικών δεδομένων συνολικά -συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας από ενήλικες και των λέξεων που έλεγαν τα ίδια τα παιδιά.

Για να μετρήσουν τη δομή του εγκεφάλου, οι ερευνητές περίμεναν μέχρι τα βρέφη να αποκοιμηθούν και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν προσεκτικά σε ένα μαγνητικό τομογράφο για να μετρήσουν τη μυελίνη του εγκεφάλου ενώ το παιδί κοιμόταν. Ο Spencer ανέφερε: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τα νήπια που άκουγαν περισσότερη ομιλία στο καθημερινό τους περιβάλλον, είχαν περισσότερη μυελίνη, η οποία είναι πιθανό να υποστηρίξει μια πιο εξελιγμένη γλωσσική επεξεργασία. Με άλλα λόγια, το να μιλάτε με τα παιδιά σας είναι σημαντικό κατά την πρώιμη ανάπτυξη καθώς βοηθά στη διαμόρφωση του εγκεφάλου τους».

Η μελέτη είναι από τις πρώτες που έδειξε ότι η γλωσσική εισαγωγή σχετίζεται με τη δομή του εγκεφάλου νωρίς στην ανάπτυξη. Ο Spencer είπε: «Προηγούμενες εργασίες έδειξαν παρόμοια συσχέτιση σε παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών, αλλά τα ευρήματά μας βρήκαν να είναι αυτή η συσχέτιση πολύ νωρίτερα στην ανάπτυξη. Bρήκαμε ακόμη και συσχετίσεις μεταξύ της γλωσσικής εισαγωγής και της δομής του εγκεφάλου σε βρέφη έξι μηνών. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για αυτές τις διαδικασίες, το μήνυμα προς τους φροντιστές είναι ξεκάθαρο: μιλήστε στο μωρό σας, στο νήπιό σας, στο παιδί σας. Όχι μόνο ακούει, αλλά η γλώσσα σας διαμορφώνει κυριολεκτικά τον εγκέφαλό του».

Περισσότερες πληροφορίες: Laia Fibla et al, Language exposure and brain myelination in early development, bioRxiv (2022). DOI: 10.1101/2022.05.31.493945.

Δείτε επίσης