Ο τρόπος να δροσιστείτε σε ένα κύμα καύσωνα

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή μορφής υπερθερμίας, με θερμοκρασία σώματος πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις και τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί έχουν λιγότερο αποτελεσματικά συστήματα για να διαχέουν τη θερμότητα έξω από το σώμα τους. Οι ηλικιωμένοι διατηρούν τη θερμότητα περισσότερο από τους νέους επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν λειτουργούν το ίδιο καλά. Επίσης η καρδιά τους δεν κυκλοφορεί το αίμα τόσο αποτελεσματικά, επομένως χάνεται λιγότερη θερμότητα από το δέρμα.

Η εφίδρωση είναι ο πιο ισχυρός τρόπος που το σώμα μπορεί να απομακρύνει τη θερμότητα -καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, παίρνει θερμότητα μαζί του. Όταν κάνει ζέστη ένας άνθρωπος μπορεί να παράγει από μισό έως δύο λίτρα ιδρώτα την ώρα. Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι πάνω από τη θερμοκρασία του σώματος, η θερμότητα μπορεί να μεταφερθεί από τον αέρα στο σώμα, γεγονός που δημιουργεί μια πρόσθετη πρόκληση στην απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα.

Εκτός από την εφίδρωση, ο άλλος σημαντικός τρόπος με τον οποίο χάνουμε θερμότητα είναι η αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων) στους περιφερικούς ιστούς. Σε υπερβολική ζέστη, το δέρμα μπορεί να λαμβάνει 6-8 αίματος ανά λεπτό για να βοηθήσει στη μεταφορά θερμότητας μακριά από τα κεντρικά όργανα.

Μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο αποκρίνεται το σώμα στοχεύει στην απομάκρυνση της θερμότητας από τα κύρια όργανά του και το κεντρικό νευρικό σύστημα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 37°C. Ενώ η εφίδρωση και η αγγειοδιαστολή είναι αποτελεσματικές, είναι περιορισμένες, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές για αρκετές ημέρες.

Οι καλύτεροι τρόποι για να μειώσετε τη θερμοκρασία σας είναι αυτοί που υποστηρίζουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς του σώματος για την απομάκρυνση της θερμότητας, για παράδειγμα εφαρμόζοντας κρύα πράγματα στο σώμα σας. Η εφαρμογή κρύου νερού στο δέρμα είναι αποτελεσματική στη μετακίνηση της θερμότητας από το σώμα. Αυτό είναι ευεργετικό για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Συνεπώς, τα δροσερά ντους ή μπάνια κάνουν πολύ καλό. Το νερό δεν χρειάζεται να είναι πολύ κρύο, μάλιστα έχει φανεί ότι μια θερμοκρασία 26 ή 27°C μπορεί να είναι η ιδανική. Δροσίζει και απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα χωρίς να είναι αρκετά κρύο για να προκαλέσει ρίγος. Μελέτες που εξέτασαν το κύμα καύσωνα της Γαλλίας του 2003 έδειξαν ότι η ψύξη (χρησιμοποιώντας ένα λουτρό ή ντους με ψύξη, δροσερό ή κρύο, μπανιέρα με σφουγγάρι, μηχανικό ανεμιστήρα ή κλιματιστικό) μπορεί να είναι ευεργετική και να αποτρέψει τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.

Πάγος ή δροσερές συσκευασίες (μια υγρή πετσέτα ή πανί λειτουργεί μια χαρά) μπορεί να εφαρμοστεί στο σώμα. Η βουβωνική χώρα, η μασχάλη, ο λαιμός, το μέτωπο, οι καρποί και ο κορμός είναι όλες οι περιοχές που έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια. Το ψυχρό αίμα μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει στα κύρια όργανα για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Ο πάγος ή οι παγοκύστες πρέπει να τυλίγονται σε μια πετσέτα ή κάτι παρόμοιο για να αποφύγετε το κάψιμο του δέρματος. Η τοποθέτηση στο σώμα κάθε 10 λεπτά μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Το γέμισμα ενός μπουκαλιού νερού και η τοποθέτηση στην κατάψυξη, για χρήση πριν τον ύπνο, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η βύθιση σε δροσερό νερό είναι αποτελεσματικός τρόπος για να δροσιστείτε -κάτι που στο σπίτι γίνεται πιο εύκολα βυθίζοντας τα πόδια ή τα χέρια σε ένα μπολ με νερό. Αυτός είναι ο τρόπος που τα ζώα στα ζεστά κλίματα μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους -στέκονται στο νερό- και είναι μια καλή τεχνική για τον άνθρωπο επίσης.

Ανεμιστήρες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ανεμιστήρες μπορούν να βελτιώσουν την εξάτμιση του ιδρώτα του σώματος, αλλά όχι αρκετά ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος. Και αυτό γίνεται ακόμη λιγότερο όταν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος ανεβαίνουν πάνω από 33°C ή για ηλικιωμένους και άτομα με μειωμένη ικανότητα να ιδρώνουν.

Δροσερά ποτά. Στοιχεία από αθλητές επιδόσεων που ασκούνταν σε θερμοκρασίες 28°C έδειξαν ότι τα κρύα υγρά σε θερμοκρασία ψυγείου ήταν καλύτερα στο να μειώσουν τις θερμοκρασίες του πυρήνα από ό,τι ο πάγος ή τα υγρά ουδέτερης θερμοκρασίας στους 37°C. Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων ενεργοποιεί τον μηχανισμό του σώματος να ψύχεται, αλλά αυτό θα αφαιρέσει το πολύ απαραίτητο υγρό από το σώμα εάν δεν έχετε πιει αρκετά, επομένως τα παγωμένα ποτά είναι ίσως τα καλύτερα σε αυτήν την κατάσταση.

Υπό σκιά. Όλα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά σε μια πιο δροσερή σκιά για την αύξηση της διαβάθμισης θερμοκρασίας μεταξύ του σώματος και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Εάν τα δοκιμάσετε στον ήλιο, είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς ο αέρας του περιβάλλοντος είναι θερμότερος στον ήλιο, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ικανότητα να απομακρύνει τη θερμότητα ή συμβαίνει πιο αργά.

Δείτε επίσης