Η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα

Η πρώιμη περιορισμένη σίτιση, ένας τύπος διαλειμματικής νηστείας, έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ENDO 2023, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Σικάγο.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι μόνο μία εβδομάδα ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική διατροφής μειώνει τις διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον χρόνο που το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε η Joanne Bruno, ενδοκρινολόγος στο NYU. Langone Health στη Νέα Υόρκη. «Αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη χρονικά περιορισμένη σίτιση μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για όσους πάσχουν από προδιαβήτη ή παχυσαρκία για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε ένα φυσιολογικό εύρος και να αποτρέψουν την εξέλιξη τους σε διαβήτη τύπου 2».

Η πρώιμη χρονικά περιορισμένη σίτιση (eTRF: Early time-restricted feeding) μετατοπίζει το “παράθυρο” φαγητού -το διάστημα που καταναλώνεται το φαγητό- μετατοπίζεται στις πρώτες έξι με οκτώ ώρες της ημέρας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μορφή διαλειμματικής νηστείας μπορεί να βελτιώσει την καρδιομεταβολική υγεία και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η Bruno και οι συνεργάτες της ήθελαν να προσδιορίσουν εάν αυτές οι βελτιώσεις σχετίζονται με την απώλεια βάρους ή τη στρατηγική νηστείας.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τυχαιοποιημένη επταήμερη ισοθερμιδική διασταύρωση εποπτευόμενης μελέτης σίτισης που συνέκρινε την eTRF (80% των θερμίδων καταναλώθηκαν πριν από τη 13:00) με ένα συνηθισμένο μοτίβο σίτισης (50% των θερμίδων που καταναλώθηκαν μετά τις 4 μ.μ.) σε 10 συμμετέχοντες με προδιαβήτη και παχυσαρκία.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν 1:1 σε eTRF ή συνήθη μοτίβα σίτισης για τις ημέρες 1-7 και άλλαξαν στο εναλλακτικό σκέλος τις ημέρες 8-14. Η τροφή παρασχέθηκε για την κάλυψη των θερμιδικών αναγκών των ασθενών για διατήρηση του βάρους, προκειμένου να καθοριστούν τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής ανεξάρτητα από το βάρος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τεστ ανοχής γλυκόζης κατά την έναρξη, τη διασταύρωση (ημέρα 7) και στο τέλος της μελέτης (ημέρα 14). Το βάρος των συμμετεχόντων ήταν σταθερό σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Βρήκαν ότι η eTRF οδήγησε σε μειωμένο μέσο εύρος γλυκαιμικής εκδρομής (MAGE) και μειωμένο χρόνο πάνω από το εύρος τιμών, σε σύγκριση με την ομάδα του συνήθους διατροφικού μοτίβου. Ο χρόνος στο εύρος ήταν παρόμοιος μεταξύ της ομάδας eTRF και του συνηθισμένου σχεδίου σίτισης.

«Η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα μειώνει τον χρόνο που αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, βελτιώνοντας έτσι τη μεταβολική υγεία», είπε η Bruno.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η eTRF έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ανεξάρτητα από το βάρος. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί το πραγματικό όφελος αυτών των στρατηγικών παρέμβασης, είπαν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης