Η ιντερλευκίνη-11 είναι βασικός μοχλός της γήρανσης

Η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει κολοσσιαίες υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις τις επόμενες δεκαετίες. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, η αποφυγή της φυσικής παρακμής και της αδυναμίας που έρχεται με την ηλικία έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις που προβλέπεται να ξεκλειδώσουν σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Duke-NUS, στη Σιγκαπούρη, μπορεί να βρήκε ένα κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Η ομάδα έδειξε σε προκλινικά μοντέλα ότι η πρωτεΐνη ιντερλευκίνη-11 (IL-11) προάγει ενεργά τη γήρανση και ότι η χορήγηση θεραπείας κατά της IL-11 όχι μόνο εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες της γήρανσης αλλά αυξάνει επίσης τη διάρκεια της ζωής. Η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες των χωρών να βοηθήσουν τον πληθυσμό τους να ζήσει περισσότερα χρόνια με καλή υγεία.

Η IL-11 οδηγεί σε συσσώρευση λίπους και απώλεια μυϊκής μάζας, δύο βασικά χαρακτηριστικά της γήρανσης. Σε προκλινικές μελέτες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι με την ηλικία, τα όργανα του σώματος εξέφραζαν αυξανόμενα επίπεδα της πρωτεΐνης IL-11, η οποία με τη σειρά της προώθησε τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και την κοιλιά και μείωσε τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη -δύο καταστάσεις που είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ομάδα, αυτά τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα στον κόσμο που αποδεικνύουν ότι η IL-11 είναι βασικός παράγοντας γήρανσης. Η πρώτη συγγραφέας, Επίκουρη Καθηγήτρια Anissa Widjaja από το Πρόγραμμα Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Διαταραχών του Duke-NUS, είπε: «Αυτό το έργο ξεκίνησε το 2017 όταν ένας συνεργάτης μας μας έστειλε μερικά δείγματα ιστού για ένα άλλο έργο. Από περιέργεια, έκανα μερικά πειράματα για να ελέγξω τα επίπεδα της IL-11. Από τις μετρήσεις, μπορούσαμε να δούμε καθαρά ότι τα επίπεδα της IL-11 -11 αυξήθηκαν με την ηλικία και τότε ήταν που ενθουσιαστήκαμε».

Η θεραπεία με αντι-IL-11 εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης

Μετά την καθιέρωση του ρόλου της IL-11 στη γήρανση, η ομάδα έδειξε ότι εφαρμόζοντας θεραπεία κατά της IL-11 στο ίδιο προκλινικό μοντέλο, ο μεταβολισμός βελτιώθηκε, μεταβαίνοντας από τη δημιουργία λευκού λίπους στο ευεργετικό καφέ λίπος. Το καφέ λίπος καίει το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και στην καύση θερμίδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης βελτιωμένη μυϊκή λειτουργία και γενικά καλύτερη υγεία στη μελέτη τους, καθώς και αυξημένη διάρκεια ζωής έως και 25% και στα δύο φύλα.

Άλλα φάρμακα που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν συγκεκριμένες οδούς που εμπλέκονται στη γήρανση, όπως η μετφορμίνη και η ραπαμυκίνη, η θεραπεία με αντι-IL-11 μπλοκάρει πολλούς σημαντικούς μηχανισμούς σηματοδότησης που γίνονται δυσλειτουργικοί με την ηλικία, προσφέροντας προστασία έναντι της πολυνοσηρότητας από καρδιομεταβολικές ασθένειες, απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία και δύναμη καθώς και ευθραυστότητα.

Εκτός από αυτές τις εξωτερικά παρατηρήσιμες αλλαγές, η θεραπεία κατά της IL-11 μείωσε τον ρυθμό βράχυνσης των τελομερών και διατήρησε την υγεία και την ικανότητα των μιτοχονδρίων να παράγουν ενέργεια.

Ο ανώτερος συγγραφέας Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Ιδρύματος Tanoto στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο SingHealth Duke-NUS, Stuart Cook, ο οποίος συμμετέχει στο Πρόγραμμα Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Διαταραχών του Duke-NUS, είπε: «Στόχος μας είναι μια μέρα, η θεραπεία κατά της IL-11 να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα, έτσι ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς ζωές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς οι οδοί έγκρισης για φάρμακα για τη θεραπεία της γήρανσης δεν είναι καλά καθορισμένες και η συγκέντρωση κεφαλαίων για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών. αυτή η περιοχή είναι πολύ προκλητική».

Αξιολογώντας τις δυνατότητες της έρευνας, ο καθηγητής Thomas Coffman, κοσμήτορας του Duke-NUS, δήλωσε: «Παρότι το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των ετών ζωής και των ετών υγιούς ζωής -χωρίς ασθένειες. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι μεταμορφωτική, επιτρέποντας στους ηλικιωμένους να παρατείνουν την υγιή γήρανση, μειώνοντας την αδυναμία και τον κίνδυνο πτώσεων, βελτιώνοντας παράλληλα την καρδιομεταβολική υγεία».

Η προηγούμενη έρευνα της ομάδας σχετικά με τον ρόλο της IL-11 στην καρδιά και τους νεφρούς (δημοσιεύτηκε στο Nature το 2017), στο συκώτι (δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology το 2019) και στον πνεύμονα (δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine το 2019) οδήγησε στην ανάπτυξη της πειραματικής θεραπείας κατά της IL-11.

Περισσότερες πληροφορίες: Stuart Cook, Inhibition of IL-11 signalling extends mammalian healthspan and lifespan, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-07701-9www.nature.com/articles/s41586-024-07701-9.

Δείτε επίσης