Ο καλύτερος τρόπος να δροσιστείτε στους καύσωνες

H τελευταία δεκαετία ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί και καθώς ζούμε άλλο ένα καυτό καλοκαίρι, για ορισμένα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, μπορεί να είναι σημαντικό να ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τις ημέρες που αισθάνονται θερμικά άβολα.

Το σώμα προσπαθεί να απομακρύνει τη θερμότητα από τον εγκέφαλο και τα άλλα βασικά του όργανα διατηρώντας τη θερμοκρασία όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 37 βαθμούς Κελσίου -αν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από του 40 βαθμούς μιλάμε για θερμοπληξία, κάτι που μπορεί είναι απειλητικό για τη ζωή. Υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος που μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και αυτός είναι η εφαρμογή κρύων πραγμάτων επάνω του.

Σύμφωνα με την έρευνα, εφαρμόζοντας μια κρύα πετσέτα σε περιοχές όπως η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες, ο λαιμός, το μέτωπο, οι καρποί και ο κορμός, μειώνεται η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Αυτές είναι περιοχές έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνειά τους. Το αίμα γίνεται πιο ψυχρό και κυκλοφορώντας παντού μειώνει γρήγορα τη θερμοκρασία όλου του σώματος. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι το να βάλετε τα πόδια ή τα χέρια σας σε ένα μπολ με κρύο νερό είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό κάνουν τα ζώα στα ζεστά κλίματα για να μειώσουν τη θερμοκρασία τους -στέκονται στο νερό.

Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε τη θερμότητα από το σώμα σας φαίνεται πως είναι τα ντους με νερό σε θερμοκρασία γύρω στους 26-27 βαθμούς Κελσίου. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το πολύ κρύο νερό δεν είναι καλό γιατί στενεύει τα αγγεία στο δέρμα και άρα μειώνει την ποσότητα του αίματος που φτάνει στο δέρμα. Το μυστικό για να δροσιστείτε είναι να υπάρχει ικανοποιητική μεταφορά αίματος στην επιφάνεια του δέρματος που θα ψυχρανθεί και μετά θα μεταφερθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Το αναζωογονητικό αεράκι από έναν ανεμιστήρα οπωσδήποτε θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτό το αεράκι στο πρόσωπο θα ενεργοποιήσει τους υποδοχείς του κρύου εκεί και αυτό δίνει μια δυνατή αίσθηση άνεσης. Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι δεν κάνει πολλά πράγματα για να αφαιρέσει τη θερμότητα από το σώμα. Σε υψηλές θερμοκρασίες του αέρα, πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου, δεν μειώνεται η πιθανότητα θερμοπληξίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος δίνει και μια οικονομική συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε κλιματισμό στους 27˚C και ενεργοποιήσετε έναν ανεμιστήρα, αυτό θα κάνει το δωμάτιο κατά 4˚C πιο δροσερό και μπορεί να εξοικονομήσει έως και 70% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δείτε επίσης