Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο της Της Primrose Freestone, Senior Lecturer in Clinical Microbiology, University of Leicester.
Τα μεταφέρουμε παντού, τα πηγαίνουμε στο κρεβάτι, στο μπάνιο και για πολλούς ανθρώπους είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν το πρωί -τα κινητά μας τηλέφωνα.
Όμως, ενώ οι ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τη χρήση των τηλεφώνων συνήθως επικεντρώνονται στην απόσπαση της προσοχής που μπορούν να προκαλέσουν κατά την οδήγηση, στις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες ή στο πόσο εθιστικά μπορεί να είναι. Ο κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης του τηλεφώνου σας εκτιμάται πολύ λιγότερο -αλλά είναι πολύ πραγματικός.
Μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στην τουαλέτα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι πιο βρώμικα από τα καθίσματα της τουαλέτας.
Δίνουμε τα τηλέφωνά μας σε παιδιά για να παίξουν. Τρώμε επίσης ενώ χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας και τα βάζουμε σε κάθε είδους επιφάνειες. Όλα αυτά μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια στο τηλέφωνό μαζί με εναποθέσεις τροφίμων για να τρώνε αυτά τα μικρόβια.
Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το τηλέφωνό τους δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές την ημέρα. Και ενώ πολλοί από εμάς πλένουμε τακτικά τα χέρια μας αφού πάμε στο μπάνιο, μαγειρεύουμε, καθαρίζουμε ή ασχολούμαστε με τον κήπο, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σκεφτούμε να πλένουμε τα χέρια μας αφού αγγίξουμε το τηλέφωνό μας. Αλλά δεδομένου του πόσα μικρόβια μπορεί να έχουν τα τηλέφωνα, ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε περισσότερο την υγιεινή των κινητών τηλεφώνων.
Μικρόβια, βακτήρια, ιοί
Τα χέρια μαζεύουν βακτήρια και ιούς όλη την ώρα. Το ίδιο και τα τηλέφωνα που αγγίζουμε. Ένας αριθμός μελετών που διεξήχθησαν για τον μικροβιολογικό αποικισμό των κινητών τηλεφώνων δείχνει ότι μπορούν να μολυνθούν με πολλά διαφορετικά είδη παθογόνων βακτηρίων.
Αυτά περιλαμβάνουν το E. coli που προκαλεί διάρροια (το οποίο, παρεμπιπτόντως, προέρχεται από την ανθρώπινα κόπρανα), το Staphylococcus που μολύνει το δέρμα, τα Actinobacteria, που μπορούν να προκαλέσουν φυματίωση και διφθερίτιδα, το Citrobacter, που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και το Enterococcus, που είναι γνωστό ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα. Τα Klebsiella, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas και Streptococcus έχουν επίσης βρεθεί σε τηλέφωνα και όλα μπορούν να έχουν εξίσου δυσάρεστες επιπτώσεις στον άνθρωπο.
Η έρευνα έχει βρει ότι πολλά παθογόνα στα τηλέφωνα είναι συχνά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με α συμβατικά φάρμακα. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος, του εντέρου και του αναπνευστικού που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Έρευνες διαπίστωσαν ότι ακόμα κι αν καθαρίζετε το τηλέφωνό σας με αντιβακτηριακά μαντηλάκια ή οινόπνευμα, μπορεί και πάλι να αποικιστεί από μικροοργανισμούς, γεγονός που δείχνει ότι η απολύμανση πρέπει να είναι μια τακτική διαδικασία.
Τα τηλέφωνα περιέχουν πλαστικό που μπορεί να φιλοξενήσει και να μεταδώσει ιούς, μερικοί από τους οποίους (όπως ο ιός του κοινού κρυολογήματος) μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες έως και μια εβδομάδα. Άλλοι ιοί όπως ο COVID-19, ο ροταϊός (ένα εξαιρετικά μολυσματικό στομαχικό βακτήριο που συνήθως επηρεάζει μωρά και μικρά παιδιά), η γρίπη και ο νοροϊός -που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου- επιμείνουν σε μολυσματική μορφή για αρκετές ημέρες.
Καθαρίστε το τηλέφωνό σας
Επομένως, είναι σαφές ότι πρέπει να καθαρίζετε το τηλέφωνό σας τακτικά. Χρησιμοποιήστε μαντηλάκια ή σπρέι με βάση το οινόπνευμα. Πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 70% οινόπνευμα για την απολύμανση των περιβλημάτων των τηλεφώνων και των οθονών αφής και πρέπει να γίνεται καθημερινά, αν είναι δυνατόν.
Μην ψεκάζετε απολυμαντικά απευθείας στο τηλέφωνο και κρατάτε τα υγρά μακριά από σημεία σύνδεσης ή άλλα ανοίγματα του τηλεφώνου. Αποφύγετε απολύτως τη χρήση λευκαντικού ή λειαντικών καθαριστικών. Και πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό.
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το τηλέφωνό σας να γίνει πηγή ιών. Μην μοιράζεστε το τηλέφωνό σας με άλλους εάν έχετε κάποια μόλυνση. Και συνηθίστε να αφήνετε το τηλέφωνό σας μακριά όταν δεν το χρησιμοποιείτε και μετά να απολυμαίνετε ή να πλένετε τα χέρια σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να απολυμάνετε περιστασιακά τον φορτιστή του τηλεφώνου σας.