Τα τατουάζ συνδέονται με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο λεμφώματος

Τα τατουάζ είναι πλέον βασικό μέσο έκφρασης, ταυτότητας ή γιορτής ορόσημων στη ζωή. Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία. Τα επικίνδυνα χημικά στο μελάνι των τατουάζ έχουν τραβήξει την προσοχή στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι το μελάνι που εγχέεται στο δέρμα δεν μένει εκεί.

Το σώμα αντιλαμβάνεται το μελάνι του τατουάζ ως κάτι ξένο που πρέπει να αφαιρεθεί και το τατουάζ προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση που έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κλάσμα σωματιδίων μελανιού να καταλήγει στους λεμφαδένες. Αλλά το τελευταίο κομμάτι του παζλ έλειπε: πώς επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων το μελάνι για τατουάζ που εναποτίθεται στο λεμφικό σύστημα;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, πραγματοποίησαν μια μελέτη για να απαντήσουν εάν το τατουάζ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κακοήθους λεμφώματος, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου που επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine.

Με έναν πληθυσμό όπου πάνω από ένας στους πέντε έχει τατουάζ, η Σουηδία είναι μια από τις χώρες με τα περισσότερα τατουάζ στον κόσμο. Η χώρα έχει επίσης μακρά παράδοση στην τήρηση μητρώων πληθυσμού, για παράδειγμα, το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου περιλαμβάνει όλους όσους έχουν διάγνωση καρκίνου. Η μελέτη περιελάμβανε όλους στη Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με λέμφωμα σε ηλικία 20 έως 60 ετών μεταξύ 2007 και 2017. Για κάθε άτομο με λέμφωμα, εντοπίστηκαν τρία τυχαία άτομα του ίδιου φύλου και ηλικίας αλλά χωρίς λέμφωμα (οι λεγόμενοι μάρτυρες).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής και όσοι είχαν τατουάζ ρωτήθηκαν για το μέγεθος του τατουάζ, την ηλικία τους στο πρώτο τατουάζ και τα χρώματα του τατουάζ. Η μελέτη περιελάμβανε 5.591 άτομα (1.398 περιπτώσεις και 4.193 μάρτυρες).

Τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος από τα άτομα χωρίς τατουάζ, αφού ελήφθη υπόψη το κάπνισμα, το μορφωτικό επίπεδο (αμφότερα είναι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με άτομα που κάνουν τατουάζ και την ανάπτυξη λεμφώματος).

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι η αύξηση του κινδύνου σχετίζεται με έναν πολύ χαμηλό αρχικό κίνδυνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας, 22 στα 100.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 60 ετών διαγνώστηκαν με λέμφωμα στη Σουηδία το 2022.

Το μέγεθος των τατουάζ δεν φαινόταν να έχει σημασία. Αυτό που είχε σημασία ήταν ο χρόνος -πόσο καιρό οι συμμετέχοντες είχαν τα τατουάζ τους. Ο κίνδυνος φαινόταν να είναι υψηλότερος για τα νέα τατουάζ (που έγιναν εντός δύο ετών) και για τα παλαιότερα τατουάζ (που έγιναν πριν από περισσότερα από 10 χρόνια).

Δεν είναι σκόπιμο να δοθούν συστάσεις για τατουάζ με βάση αυτή τη μελέτη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Αλλά αυτό που λέει η έρευνα είναι ότι για τα άτομα με τατουάζ, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι τα τατουάζ μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

Η μόδα του τατουάζ φαίνεται ότι θα μείνει. Καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν τατουάζ, είναι κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να γίνει όσο το δυνατόν με ασφάλεια. Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η νόσος του θυρεοειδούς και η σαρκοείδωση.

Δείτε επίσης