H διατροφή της μητέρας επηρεάζει την υγεία του εντέρου του μωρού

Τα πρώτα αποτελέσματα μιας αυστραλιανής ερευνητικής εργασίας για το μητρικό γάλα ρίχνουν νέο φως στις δυνατότητες τόνωσης του εντέρου και των σωτήριων για τη ζωή υδατανθράκων, γνωστών ως HMOs, (human milk oligosaccharides: ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος). Τα μόρια αυτά των υδατανθράκων υπάρχουν στο μητρικό γάλα και παράγονται από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Το MilkBANC (Breastmilk And Nutrition Research Collaborative) του University of the Sunshine Coast ιδρύθηκε για να διερευνήσει τις διαφορές στο μητρικό γάλα, ώστε να βοηθήσει στη βελτίωση της βρεφικής διατροφής και της γενικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού επιβίωσης των πρόωρων μωρών που πάσχουν από εντερική νόσο.

Μια αρχική μελέτη σε 101 θηλάζουσες μητέρες βρήκε «σημαντικές συσχετίσεις» μεταξύ των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή των μητέρων και των πρεβιοτικών γνωστών ως HMOs.

Η διαιτολόγος Caren Biddulph ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, Ανέφερε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα HMOs παίζουν πολλαπλούς θετικούς ρόλους στην προστασία της υγείας των βρεφών, όπως μειωμένες αλλεργίες, γαστρεντερικές και μολυσματικές ασθένειες. Τα HMOs προστατεύουν επίσης από τη νεκρωτική εντεροκολίτιδα, μια θανατηφόρα ασθένεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τα πρόωρα μωρά που είναι πιο ευάλωτα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας κλινικής καθοδήγησης σχετικά με τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της γαλουχίας για την ενίσχυση της παραγωγής HMOs», είπε η Biddulph.

«Εάν η διατροφή μιας θηλάζουσας μητέρας μπορεί να αλλάξει τα συστατικά του γάλακτος που βοηθούν στη δομή του μικροβιώματος του εντέρου του μωρού, η προσαρμογή αυτής της δίαιτας μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τη δια βίου μεταβολική υγεία του μωρού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για α ένα στα 10 μωρά που γεννιούνται πρόωρα στην Αυστραλία. Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπους να βελτιστοποιήσουμε τα επίπεδα των HMOs στο γάλα που δίνεται σε ορισμένα πρόωρα μωρά».

Η Biddulph είπε ότι είναι συναρπαστικό να διευρύνουμε την κατανόηση των εκπληκτικών συστατικών του ανθρώπινου γάλακτος. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν:

  • Οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα ορισμένων HMOs.
  • Τόσο το φυσικό φολικό οξύ της διατροφής όσο και το συνθετικό φυλλικό οξύ των συμπληρωμάτων διατροφής συσχετίστηκε με τα συνολικά επίπεδα HMOs.
  • Υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος της έκθεσης της μητέρας σε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του μητρικού ιστορικού ιατρικών καταστάσεων, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και η αλλεργία.
  • Δεν υπήρξαν συσχετίσεις μεταξύ των συγκεντρώσεων HMO και της μητρικής μάζας λίπους, της άλιπης μάζας ή άλλων δεικτών σύστασης σώματος.
  • Η επίδραση της γενετικής διαφοροποίησης στις θηλάζουσες μητέρες μπορεί να επισκιάσει οποιαδήποτε επίδραση της θρεπτικής ή/και φυσιολογικής κατάστασης στη σύνθεση HMO στο ώριμο γάλα.

«Σχετικά με το εύρημα ότι το φολικό οξύ, σημαίνει ότι η διασφάλιση επαρκούς πρόσληψής του από μητέρες με κλινική ανεπάρκεια ή η ενθάρρυνσή τους να καταναλώνουν εμπλουτισμένες τροφές κατά τον θηλασμό, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο», είπε η Biddulph.

Περισσότερες πληροφορίες: Caren Biddulph et al, Associations between Maternal Nutrition and the Concentrations of Human Milk Oligosaccharides in a Cohort of Healthy Australian Lactating Women, Nutrients (2023). DOI: 10.3390/nu15092093.

Δείτε επίσης