Πόσα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα

Κάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» καταναλώνονται 958 τόνοι φυτοφαρμάκων, στην Ελλάδα 26 τόνοι και στη Κρήτη 2,6 τόνοι.

Αυτό τόνισαν σε ανακοίνωσή τους η οργανωτική και η επιστημονική Επιτροπή της 5ης Διεπιστημονικής Ημερίδας για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στην Υγεία που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 2024 στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν απαγορευμένα και ληγμένα φυτοφάρμακα. Το 7% των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων είναι λαθραία. Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και εξαπλάσιες από το μέσο όρο παγκοσμίως.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι «η έκθεση ανθρώπων και ζώων σε χημικά φυτοφάρμακα πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και του αέρα σε περιοχές εντατικής γεωργίας και συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων και με την ανάπτυξη καρκίνων».

Στη Κρήτη παρατηρείται σημαντική αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας, υπογονιμότητας και διαταραχής των οικοσυστημάτων.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενημέρωση του με επίκαιρα στοιχεία για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης φυτοφαρμάκων στην υγεία και το περιβάλλον, η συζήτηση και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το περιορισμό της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και των συνεπειών της στη περιοχή του νότιου Ρέθυμνου.

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών. Στόχος και ελπίδα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και των οικογενειών τους που συστηματικά χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, αλλά και η προστασία της υγείας εκτρεφόμενων ζώων, πουλιών, δασών, καλλιεργούμενων και ενδημικών φυτών, υδροφορέων και εδάφους.

Δείτε επίσης