Η κηπουρική στο σχολείο μπορεί να αντιμετωπίσει την παιδική παχυσαρκία;

Της Matluba Khan, Lecturer in Urban Design, Cardiff University, The Conversation.

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Έρευνες που έγιναν το 2017 και το 2018 έδειξαν ότι το 28% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 15 ετών στην Αγγλία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκα ως ενήλικες. Διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες στην ενήλικη ζωή, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και η οστεοαρθρίτιδα.

Αυτή η αύξηση της παχυσαρκίας έχει τροφοδοτηθεί από την κακή διατροφή και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Μόνο το 41% ​​των παιδιών ηλικίας 11 ετών στην Ευρώπη και τον Καναδά έχουν λαχανικά στα καθημερινά τους γεύματα, ενώ μόνο το 24% συμμετέχει σε τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (όπως γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο) καθημερινά.

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος νωρίς στην παιδική ηλικία είναι σημαντική για την ανάπτυξη μιας δια βίου υγιούς συμπεριφοράς. Μια πιθανή λύση είναι η ενσωμάτωση της κηπουρικής στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Αυτή η στρατηγική αντιμετωπίζει τόσο τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας όσο και μοντελοποιεί την υγιεινή διατροφή.

Το 2018, η Δρ. Ruth Bell και εγώ δουλέψαμε για να σχεδιάσουμε και να μελετήσουμε ένα έργο σχολικής κηπουρικής σε ένα δημοτικό σχολείο του Λονδίνου. Πραγματοποιήσαμε αυτό το έργο μαζί με τους Conservation Volunteers, μια κοινοτική εθελοντική φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται για τη δημιουργία πιο υγιών κοινοτήτων, και το Meat Free Monday, μια μη κερδοσκοπική εκστρατεία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο της κτηνοτροφίας και της βιομηχανικής αλιείας στο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση φυτικών γευμάτων.

Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου συμμετείχαν σε τακτικές συνεδρίες κηπουρικής, για δύο ώρες κάθε εβδομάδα για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος. Πήραν επίσης μέρος σε εκπαιδευτικές συνεδρίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά και τα οφέλη για την υγεία των γευμάτων με βάση τα φυτά και ενθαρρύνθηκαν να δοκιμάσουν νέα λαχανικά.

Οι δραστηριότητες κηπουρικής σχεδιάστηκαν με βάση τις προτάσεις των ίδιων των παιδιών: έκαναν σχέδια για την ανάπτυξη του σχολικού χώρου και δημιούργησαν χάρτες της φύσης που δείχνουν τις ιδέες τους για τη θέση του κήπου και άλλα χαρακτηριστικά για να ενθαρρύνουν την άγρια ​​ζωή. Το χειμώνα, τα παιδιά ετοίμαζαν υπερυψωμένα κρεβάτια για την καλλιέργεια των ανοιξιάτικων καλλιεργειών -ξεβοτάνισμα, σκεπάζοντάς τα και ξαναγεμίζοντας τα με σάπια φύλλα. Έσπερναν σπόρους και φρόντιζαν το έδαφος τους και τον κήπο.

Μέτρηση αποτελεσμάτων

Για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο στα παιδιά, συγκρίναμε τους κηπουρούς με μια ομάδα ελέγχου. Για μισό χρόνο, 30 παιδιά σε μια τάξη συνέχισαν τις τακτικές τους συνεδρίες στο κλειστό σχολείο -την ομάδα ελέγχου- ενώ 30 από μια άλλη τάξη συμμετείχαν στις δραστηριότητες κηπουρικής. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους δόθηκε και η ευκαιρία στην ομάδα ελέγχου να ασχοληθεί με την κηπουρική.

Ζητήσαμε και από τα 60 παιδιά να φορέσουν επιταχυνσιόμετρα GENEActiv για επτά συνεχόμενες ημέρες για να καταγράψουν τα διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητάς τους. Απάντησαν επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο που τους ρωτούσε τι πιστεύουν για τα φρούτα και τα λαχανικά και πόσα από αυτά τρώνε.

Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στις τακτικές συνεδρίες κηπουρικής περνούσαν λιγότερο χρόνο καθισμένοι από τους συνομηλίκους τους που έκαναν τα μαθήματά τους σε εσωτερικούς χώρους.

Τα παιδιά που παρακολουθούσαν τις συνεδρίες κηπουρικής ήταν επίσης πιο δραστήρια, παίρνοντας μέρος σε ασκήσεις μέτριας έως έντονης έντασης από τους συνομηλίκους τους στην άλλη τάξη.

Στη συζήτηση μαζί μας, τα παιδιά ανέφεραν την ανάπτυξη των μυών καθώς ασχολούνταν με διάφορα είδη κηπουρικών δραστηριοτήτων. Αν και ήταν χειμώνας, αυτό δεν είχε μεγάλη σημασία για τα παιδιά. Ανυπομονούσαν να περάσουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους καθώς απολάμβαναν δραστηριότητες κηπουρικής στους χώρους του σχολείου.

Αυξημένη γνώση

Ενώ τα στατιστικά μας δεν έδειξαν καμία αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών από τα παιδιά που δούλευαν στον κήπο, τα παιδιά μας είπαν ότι γνώριζαν περισσότερα για τα φυτά, τη διατροφή και τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Πολλά παιδιά είπαν ότι ήθελαν να δοκιμάσουν νέα λαχανικά και μερικά από αυτά είπαν ότι τώρα έτρωγαν λαχανικά που τα είχαν μεταφέρει προηγουμένως στο πιάτο της μαμάς τους.

Το χειμώνα, τα παιδιά αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην προετοιμασία του κήπου για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης καλλιέργειας και δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα από τον κήπο. Μερικοί από αυτούς πίστευαν ότι θα είχαν φάει περισσότερα λαχανικά αν μπορούσαν να δουλέψουν στους κήπους τους όλο το χρόνο και μπορούσαν να φυτέψουν, να θερίσουν και να δοκιμάσουν τα δικά τους λαχανικά που καλλιεργούνται στον κήπο.

Οι δάσκαλοι διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν καλές επιδόσεις στην τάξη βρήκαν ότι τα πήγαιναν καλύτερα στις υπαίθριες συνεδρίες, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις κανονικές τους σχολικές συνεδρίες. Ένας μαθητής που δυσκολευόταν ιδιαίτερα στην τάξη έδειξε ηγετικές ικανότητες και στη συνέχεια εγγράφηκε για να γίνει μέλος των Προσκόπων. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ασχολήθηκαν επίσης περισσότερο με τις συνεδρίες κηπουρικής.

Τα παιδιά μας είπαν ότι πίστευαν ότι η φύση μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς και καλύτερους. Τα παιδιά εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους με τις επιλογές για μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο και ότι θα προτιμούσαν περισσότερες χορτοφαγικές ή βίγκαν επιλογές και ποικιλία σε χορτοφαγικές συνταγές.

Η ενσωμάτωση των συνεδριών κηπουρικής με το πρόγραμμα σπουδών μπορεί να εμπνεύσει τους δασκάλους να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Η ευρεία εφαρμογή θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία των παιδιών μακροπρόθεσμα και να αντιμετωπίσει την πανδημία της παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης