Η ψυχική υγεία σχετίζεται με τη συζυγική αρμονία ή σύγκρουση

Η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντική πτυχή της ζωής ενός ατόμου. Μπορεί να οριστεί ως «μια κατάσταση ευημερίας στην οποία τα άτομα συνειδητοποιούν τις δικές τους ικανότητες, μπορούν να αντεπεξέλθουν στα φυσιολογικά στρες της ζωής, μπορούν να εργαστούν παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην κοινότητά τους.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κακή ψυχική υγεία σχετίζεται με παρελθόντα και συνεχιζόμενα δυσμενή ζητήματα στη ζωή, όπως οι εργασιακές δυσκολίες, οι οικονομικές δυσκολίες και η ενδοοικογενειακή βία. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν δύο έως τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όταν εισάγονται σε νοσοκομείο, σε σύγκριση με άτομα χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ενήλικες που αναφέρουν μια καλή σχέση που ανταποκρίνεται στις αρχικές τους προσδοκίες τείνουν να σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία στην ψυχική υγεία, ενώ οι ενήλικες που αναφέρουν ότι αγαπούν το/τη σύζυγό τους αλλά επιθυμούν να μην είχαν μπει ποτέ στη σχέση και σημειώνουν προβλήματα σχέσης, τείνουν να έχουν χαμηλότερα σκορ στην ψυχική υγεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας σε σχεδόν 7.000 ενήλικες Αυστραλούς που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE από τον Bernard Kwadwo Yeboah Asiamah-Asare και τους συνεργάτες του.

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει τους πιθανούς κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας. Σε αυτή τη μελέτη, ο Bernard Kwadwo Yeboah Asiamah-Asare και οι συνεργάτες του εξέτασαν πώς ο γάμος ή οι προηγούμενες συζυγικές εμπειρίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα οικονομικά προβλήματα που περιγράφονται από τον εαυτό τους και την κατάσταση ψυχικής υγείας.

Η κακή ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα. Τα οικονομικά ζητήματα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ένας από τους κοινώς αναφερόμενους λόγους κακής ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Δύο διαφορετικές συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι οικονομικές υφέσεις, η ανεργία, η μείωση των εσόδων και τα χρέη συνδέονται με κακή ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων κοινών ψυχικών διαταραχών, καταστάσεων που σχετίζονται με ουσίες και αυτοκτονικών συμπεριφορών.

Στην Αυστραλία, οι παθήσεις ψυχικής υγείας είναι ένα κοινό πρόβλημα με στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους πέντε (20%) Αυστραλούς έχει ψυχική ή συμπεριφορική πάθηση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής έδειξαν περαιτέρω ότι τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού ηλικίας 16-85 ετών παρουσίασε υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας το 2021.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 6.846 ενήλικες που ανταποκρίθηκαν στην πιο πρόσφατη επανάληψη της έρευνας για τη Δυναμική των Οικογενειών, του Εισοδήματος και της Εργασίας στην Αυστραλία (HILDA). Οι ερωτηθέντες ήταν ως επί το πλείστον άνω των 42 ετών (61%), γεννήθηκαν στην Αυστραλία (78%) και ήταν παντρεμένοι (78%), με σχεδόν ομοιόμορφο διαχωρισμό φύλου (51% γυναίκες). Περίπου το 7% είχε κακή ψυχική υγεία, όπως έδειξε η έρευνα.

Περίπου το 2% της διακύμανσης στις βαθμολογίες ψυχικής υγείας θα μπορούσε να αποδοθεί σε δημογραφικά χαρακτηριστικά: οι συμμετέχοντες 60 ετών και άνω έτειναν να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες ψυχικής υγείας σε σύγκριση με συμμετέχοντες ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το να είσαι γυναίκα, συνταξιούχος ή φοιτήτρια συσχετίστηκε με χειρότερους βαθμούς ψυχικής υγείας. Το 3% της διακύμανσης στις βαθμολογίες ψυχικής υγείας θα μπορούσε να συνδεθεί με οικονομική δυσκολία.

Οι συμμετέχοντες που αντιλαμβάνονταν τις σχέσεις τους ως καλές και ανταποκρίνονταν στις αρχικές τους προσδοκίες είχαν υψηλότερες βαθμολογίες ψυχικής υγείας. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν πολλά προβλήματα στο γάμο ή τη σχέση τους, πολύ συχνά εύχονταν να μην είχαν παντρευτεί ή να είχαν κάνει σχέση -παρότι ανέφεραν ότι αγαπούσαν πολύ τον άνθρωπο που είχαν σύζυγο- είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν καλύτερη κατάσταση ψυχικής υγείας. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το εύρημα της αγάπης δεν αρκεί για να ενισχύσει τους βαθμούς ψυχικής υγείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση και ήταν εκπληκτικό και απροσδόκητο. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του γάμου και των σχέσεων για την πιο ολιστική κατανόηση της ψυχικής υγείας.

Οι συγγραφείς έγραψαν «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη προσοχή στην πολιτική προς τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της κακής ψυχικής υγείας, ιδίως τις αντιλήψεις για το γάμο ή τις σχέσεις, οι οποίες έχουν λάβει λιγότερη πολιτική και ερευνητική προσοχή στην Αυστραλία».

Περισσότερες πληροφορίες: Associations of nuptiality perceptions, financial difficulties, and socio-demographic factors with mental health status in Australian adults: Analysis of the Household, Income and Labour Dynamics in Australia (HILDA) survey, PLoS ONE (2024). DOI: 10.1371/journal.pone.0296941.

Δείτε επίσης