Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με την απώλεια βάρους

Μια μελέτη που ανέλυσε δεδομένα για πάνω από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ συνδέει την υγιεινή διατροφή και την άσκηση με την απώλεια βάρους καθώς και με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης συνδέει την παράλειψη γευμάτων και τη λήψη συνταγογραφούμενων χαπιών αδυνατίσματος με ελάχιστη απώλεια βάρους.

Για πολλά άτομα, ωστόσο, στο δείγμα της μελέτης, η απώλεια ενός «κλινικά σημαντικού» 5% του σωματικού τους βάρους δεν εξάλειψε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, έδειξαν τα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, η μέση σύνθετη βαθμολογία σε οκτώ παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο ήταν η ίδια σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης -ανεξάρτητα από τις αναφερόμενες αλλαγές βάρους, προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει στρατηγικές και αποτελέσματα απώλειας βάρους στο πλαίσιο του «Life’s Essential 8» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), μιας λίστας που προωθεί τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω της αναζήτησης συνιστώμενων μετρήσεων για το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το αίμα, τη ζάχαρη, το κάπνισμα, τη  σωματική δραστηριότητα, τη δίαιτα και τον ύπνο. Η AHA καθόρισε για πρώτη αυτή τη λίστα καρδιαγγειακής υγείας με το “Life’s Simple 7” το 2010 και ενημέρωσε τις συστάσεις της με το “Life’s Essential 8” τον Ιούνιο του 2022.

Ερευνητές του Ohio State University διαπίστωσαν ότι συνολικά, οι ενήλικες των ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο βαθμολογία 60 στα 100 στα οκτώ μέτρα -υποδηλώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης ακόμη και μεταξύ εκείνων των οποίων η διατροφή και η άσκηση βοήθησαν να μειωθεί το βάρος.

«Το Life’s Essential 8 είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που παρέχει τα βασικά συστατικά για την καρδιαγγειακή υγεία, πολλά από τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν μέσω αλλαγής στην συμπεριφορά», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Colleen Spees, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Ohio State University. «Αν και υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε πολλές παραμέτρους μεταξύ των ομάδων, το γεγονός παραμένει ότι στο σύνολό τους, οι ενήλικες σε αυτή τη χώρα δεν υιοθετούν τις συμπεριφορές του Life’s Essential 8 που σχετίζονται άμεσα με την υγεία της καρδιάς».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Τα δεδομένα για την ανάλυση προήλθαν από 20.305 ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας 19 ετών και άνω (μέσης ηλικία 47 ετών) που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) μεταξύ 2007 και 2016. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατάσταση καπνίσματος, τη σωματική τους δραστηριότητα, τις μέσες ώρες ύπνου τη νύχτα, το ιστορικό βάρους και τη στρατηγική απώλειας βάρους, καθώς και τι είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι εξετάσεις μέτρησαν τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, την LDL (κακή) χοληστερόλη και τη γλυκόζη του αίματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να καθορίσουν τις τιμές των ατόμων για τις μετρήσεις του Life’s Essential 8 και αξιολόγησαν την ποιότητα της διατροφής, σύμφωνα με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, που μετράει τη συμμόρφωση με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς.

Στο δείγμα, 17.465 άτομα είχαν χάσει λιγότερο από το 5% του σωματικού τους βάρους ή διατήρησαν το βάρος τους ή είχαν πάρει βάρος τον περασμένο χρόνο. Οι άλλοι 2.840 ανέφεραν σκόπιμη απώλεια τουλάχιστον του 5% του σωματικού τους βάρους.

«Η κλινικά σημαντική απώλεια βάρους οδηγεί σε βελτιώσεις σε ορισμένους δείκτες υγείας», είπε ο Spees. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται αισιόδοξοι γνωρίζοντας ότι η απώλεια μόνο του 5% του σωματικού τους βάρους έχει νόημα από την άποψη των κλινικών βελτιώσεων. Αυτό δεν είναι μια τεράστια απώλεια βάρους. Είναι επιτεύξιμη για τους περισσότερους και ελπίζω ότι θα δώσει κίνητρα στους ανθρώπους αντί να παραλύουν με φόβος αποτυχίας».

Στη μελέτη, οι ενήλικες με κλινικά σημαντική απώλεια βάρους ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα διατροφής, ιδιαίτερα με καλύτερες βαθμολογίες στην πρόσληψη πρωτεΐνης, επεξεργασμένων δημητριακών και προστιθέμενης ζάχαρης, καθώς και περισσότερη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα, και χαμηλότερη LDL χοληστερόλη από την ομάδα χωρίς κλινικά σημαντικό βάρος απώλεια. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα απώλειας βάρους είχε υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος και σακχάρου στο αίμα HbA1c και λιγότερες ώρες ύπνου.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν έχασαν τουλάχιστον το 5% του βάρους τους ανέφεραν ότι παραλείπουν γεύματα ή χρησιμοποίησαν συνταγογραφούμενα χάπια αδυνατίσματος ως στρατηγικές απώλειας βάρους. Πρόσθετες στρατηγικές που αναφέρθηκαν από αυτήν την ομάδα περιελάμβαναν δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και υγρά, λήψη καθαρτικών ή εμετό και κάπνισμα.

«Είδαμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έλκονται από προσεγγίσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία για την απώλεια βάρους, και οι οποίες δεν είναι βιώσιμες. Αυτό που είναι βιώσιμο είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς και των διατροφικών προτύπων», είπε ο Spees.

Με βάση τα δεδομένα που υπολογίζουν ότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέχρι το 2030 (σήμερα είναι 73%), ο Spees είπε ότι είναι ενδεδειγμένη μια στροφή προς την πρόληψη. «Πρέπει οπωσδήποτε να κινηθούμε προς την πρόληψη της παχυσαρκίας αντί να περιμένουμε όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε ασθένεια. Μπορεί να είναι πολύ αργά σε εκείνο το σημείο», είπε. Μια ιδέα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, πρόσθεσε, θα ήταν συνταγές για τακτικές επισκέψεις με εγγεγραμμένους διαιτολόγους εκπαιδευμένους στην αλλαγή συμπεριφοράς, με πλήρη αποζημίωση ασφάλισης -παρόμοια με τη φυσικοθεραπεία. «Έχουμε φανταστική έρευνα, έχουμε απίστευτους παιδαγωγούς», είπε. «Αυτό που δεν έχουμε είναι πολιτική που προωθεί τη βέλτιστη υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, από την εγκυμοσύνη έως την ενήλικη ζωή».

Περισσότερες πληροφορίες: Emily B. Hill et al. Differences in Adherence to American Heart Association’s Life’s Essential 8, Diet Quality, and Weight Loss Strategies Between Those With and Without Recent Clinically Significant Weight Loss in a Nationally Representative Sample of US Adults. Journal of the American Heart Association, 2023; 12 (8) DOI: 10.1161/JAHA.122.026777.

Δείτε επίσης