Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 500 γενετικές παραλλαγές που προδιαθέτουν για διαβήτη τύπου 2, αλλά και οι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και την έλλειψη άσκησης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά δεν έχει διερευνηθεί εάν η ασθένεια μπορεί να προληφθεί ακόμη και σε άτομα που φέρουν πολλές γενετικές παραλλαγές οι οποίες προδιαθέτουν για διαβήτη τύπου 2.
Η δοκιμή T2D-GENE ήταν μια τριετής παρέμβαση στον τρόπο ζωής στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άνδρες ηλικίας 50 έως 75 ετών στην ανατολική Φινλανδία. Όλοι όσοι προσκλήθηκαν στη μελέτη είχαν αυξημένη γλυκόζη νηστείας κατά την έναρξη. Η ομάδα παρέμβασης στον τρόπο ζωής περιελάμβανε περισσότερους από 600 άνδρες και οι υπόλοιποι χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου.
Οι άνδρες στην ομάδα παρέμβασης έλαβαν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ζωής που προάγει την υγεία σε ομαδικές συναντήσεις και υποστηρίχθηκαν από μια διαδικτυακή πύλη που σχεδιάστηκε για τη μελέτη.
Όσοι κλήθηκαν στη μελέτη ανήκαν είχαν είτε υψηλό είτε χαμηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ο γενετικός κίνδυνος προσδιορίστηκε με βάση 76 παραλλαγές γονιδίων που είναι γνωστό ότι προδιαθέτουν σε διαβήτη τύπου 2. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην παρέμβαση έλαβαν την ίδια καθοδήγηση στον τρόπο ζωής. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα γενετικού κινδύνου ανήκαν -ούτε οι ερευνητές το γνώριζαν.
Οι άνδρες που συμμετείχαν στην παρέμβαση στον τρόπο ζωής κατάφεραν να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους. Αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών, βελτίωσαν την ποιότητα των λιπών στη διατροφή τους και αύξησαν την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και μούρων. Παρατηρήθηκε επίσης απώλεια βάρους, αν και αυτή δεν ήταν μια μελέτη με στόχο την απώλεια βάρους.
Οι συμμετέχοντες ήταν σωματικά πολύ δραστήριοι ήδη από την έναρξη και κατάφεραν να διατηρήσουν τις καλές συνήθειες άσκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Με αυτές τις αλλαγές, ήταν δυνατό να μειωθεί η επιδείνωση του μεταβολισμού της γλυκόζης.
Ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 ήταν σημαντικά χαμηλότερος στην ομάδα παρέμβασης στον τρόπο ζωής από ό,τι στην ομάδα ελέγχου. Οι επιπτώσεις των αλλαγών στον τρόπο ζωής ήταν εξίσου σημαντικές για τα άτομα ανεξάρτητα από το αν είχαν χαμηλό ή υψηλό γενετικό κίνδυνο.
«Αυτά τα ευρήματα ενθαρρύνουν όλους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που προάγουν την υγεία. Επιπλέον, καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της καθοδήγησης στον τρόπο ζωής που βασίζεται σε ομάδες και στο διαδίκτυο, η οποία εξοικονομεί πόρους υγειονομικής περίθαλψης», είπε η Λέκτορας Docent Maria Lankinen του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. πρώτη συγγραφέας της μελέτης
Περισσότερες πληροφορίες: Effects of Genetic Risk on Incident Type 2 Diabetes and Glycemia: The T2D-GENE Lifestyle Intervention Trial. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2024; DOI: 10.1210/clinem/dgae422.