Δίαιτα και προϊόντα γλυκοζυλίωσης: Ανώτερη η βίγκαν διατροφή από τη μεσογειακή

Η κατανάλωση μιας χορτοφαγικής δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μειώνει τις επιβλαβείς φλεγμονώδεις διατροφικές ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) κατά 73%, σε σύγκριση με καμία μείωση στη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα της Physicians Committee for Responsible Medicine που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Η μείωση των AGEs στη διατροφή βίγκαν συσχετίστηκε με μέση απώλεια βάρους 13 κιλών, σε σύγκριση με καμία αλλαγή στη μεσογειακή διατροφή.

Η μείωση των διατροφικών AGEs στη δίαιτα χαμηλών λιπαρών βίγκαν προήλθε κυρίως από τον αποκλεισμό της κατανάλωσης κρέατος (41%), την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης πρόσθετων λιπαρών (27%) και την αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων (14%).

«Η μελέτη βοηθά να καταρριφθεί ο μύθος ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για απώλεια βάρους», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hana Kahleova, διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Physicians Committee for Responsible Medicine.

«Η επιλογή μιας βίγκαν δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που αποφεύγει τα γαλακτοκομικά και το λάδι που είναι τόσο κοινά στη μεσογειακή διατροφή. Βοηθά στη μείωση της πρόσληψης επιβλαβών τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης και οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους».

Τα AGEs μπορούν να προσληφθούν μέσω της διατροφής και τα ζωικά προϊόντα είναι γενικά υψηλότερα σε AGEs από τα φυτικά τρόφιμα.

Το μαγείρεμα με υψηλή θερμοκρασία σε ξηρές συνθήκες, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, οδηγεί σε σημαντικό σχηματισμό AGEs, ειδικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά.

Υψηλές ποσότητες AGEs που κυκλοφορούν στο σώμα μπορούν να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Τα AGEs συνδέονται επίσης με τη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, τα οποία συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Η νέα μελέτη είναι μια δευτερεύουσα ανάλυση μιας προηγούμενης μελέτης της Physicians Committee for Responsible Medicine που συνέκρινε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών βίγκαν με μια μεσογειακή διατροφή. Η μελέτη ανέθεσε τυχαία τους συμμετέχοντες είτε σε μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, η οποία αποτελούνταν από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φασόλια, είτε σε μια μεσογειακή διατροφή, η οποία επικεντρωνόταν σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για 16 εβδομάδες. Καμία ομάδα δεν είχε όριο θερμίδων.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις βασικές τους δίαιτες για μια περίοδο έκπλυσης τεσσάρων εβδομάδων πριν μεταβούν στην αντίθετη ομάδα για επιπλέον 16 εβδομάδες.

Τα διατροφικά AGEs υπολογίστηκαν με βάση τα αυτοαναφερόμενα αρχεία διατροφικής πρόσληψης. Οι βαθμολογίες AGEs εκχωρήθηκαν σε κάθε τρόφιμο, χρησιμοποιώντας μια δημοσιευμένη βάση δεδομένων με περιεχόμενο AGEs.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του πιάτου σας για να χάσετε βάρος με μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φασόλια και χαμηλή σε AGEs», είπε η Kahleova. «Είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να καταπολεμήσετε τις χρόνιες ασθένειες».

Περισσότερες πληροφορίες: Hana Kahleova et al, Dietary advanced glycation end-products and their associations with body weight on a Mediterranean diet and low-fat vegan diet: a randomized, cross-over trial, Frontiers in Nutrition (2024). DOI: 10.3389/fnut.2024.1426642.

Δείτε επίσης