Σύνδρομο αυτοζύμωσης: Όταν το σώμα παράγει το δικό του αλκοόλ

Της Rebecca A. Drummond, Associate Professor, Immunology and Immunotherapy, University of Birmingham, The Conversation.

Φανταστείτε ότι πηγαίνετε στο νοσοκομείο επειδή νιώθετε ζαλάδα και δεν μπορείτε να σταματήσετε να μπερδεύετε την ομιλία σας, μόνο και μόνο για να σας πουν ότι είστε μεθυσμένοι. Αλλά δεν έχετε πιει ούτε μια σταγόνα αλκοόλ. Αυτό συνέβη πρόσφατα σε μια γυναίκα στον Καναδά, η οποία βίωσε επτά επεισόδια μιας μυστηριώδους ασθένειας που την έκανε να αισθάνεται μεθυσμένη παρόλο που δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. Χρειάστηκαν δύο χρόνια μέχρι να λάβει τελικά τη διάγνωση: είχε το σύνδρομο αυτοζύμωσης (auto-brewery syndrome).

Το σύνδρομο αυτοζύμωσης είναι μια σπάνια κατάσταση όπου τα μικρόβια στο έντερό σας αρχίζουν να παράγουν αλκοόλ. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιράζονται πολλές ομοιότητες με τα σημάδια κατάχρησης αλκοόλ, όπως υπνηλία, αλλοιωμένη διάθεση και έμετος. Αυτό καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στη σωστή ιατρική βοήθεια.

Πράγματι, ένα άλλο άτομο με σύνδρομο σύνδρομο αυτοζύμωσης στο Βέλγιο βρέθηκε να πληρώνει τα τέλη οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, παρόλο που δεν έπινε αλκοόλ. Αργότερα αθωώθηκε από τις κατηγορίες, αφού οι γιατροί συμφώνησαν ότι έπασχε από το σύνδρομο της αυτοζύμωσης.

Ο ακριβής αριθμός των ατόμων που έχουν το σύνδρομο δεν είναι γνωστός και υπάρχουν μόνο λίγες περιπτώσεις στην ιατρική βιβλιογραφία. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση από ό,τι γνωρίζουμε -αλλά η λήψη μιας διάγνωσης είναι δύσκολη, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τους συνολικούς αριθμούς που αναφέρονται.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με σύνδρομο αυτοζύμωσης. Αντίθετα, αυτό προκαλείται από μια διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου.

Μαγιά και ζύμωση

Για να φτιάξουμε αλκοολούχα ποτά, χρησιμοποιούμε μαγιά (ένα είδος μύκητα) για να ζυμώσουμε τα σάκχαρα των υδατανθράκων. Αυτό παράγει το αλκοόλ στην μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά. Θεωρείται ότι τα άτομα με σύνδρομο αυτοζύμωσης έχουν υπερανάπτυξη παρόμοιων τύπων ζύμης στα έντερά τους. Αυτό ζυμώνει τα τρόφιμα που τρώνε, ειδικά τους υδατάνθρακες όπως το ψωμί και τη ζάχαρη, και τα μετατρέπει σε αλκοόλ.

Τα ισχυρότερα στοιχεία που έχουμε για να υποστηρίξουμε αυτή την υπόθεση είναι ότι τα αντιμυκητιακά φάρμακα φαίνεται να βοηθούν άτομα με σύνδρομο αυτοζύμωσης. Τα αντιμυκητιακά φάρμακα σκοτώνουν τη μαγιά που αναπτύσσεται στο έντερο. Αρκετοί ασθενείς με την πάθηση έχουν αναφέρει ότι αυτές οι θεραπείες βοήθησαν να εξαφανιστούν τα συμπτώματά τους.

Στην Καναδή ασθενή, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βοήθησε επίσης στη μείωση του αριθμού των «επεισοδίων» μπερδεμένης ομιλίας και ζάλης που βίωνε. Ο περιορισμός της ποσότητας μαγιάς στο έντερο -καθώς και των πηγών τροφής που χρησιμοποιεί η μαγιά για να αναπτυχθεί- μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εσωτερικής παραγωγής αλκοόλ. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένη κλινική απόδειξη ότι αυτό λειτουργεί σε ασθενείς, επομένως παραμένει μια θεωρία.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς ζύμη είναι υπεύθυνη για το σύνδρομο αυτόματης ζυθοποιίας. Η πάθηση είναι σπάνια και αυτό περιορίζει το πόσα μπορούμε να μάθουμε. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα διερεύνησε τους τύπους ζύμης που αναπτύσσονται στο ανθρώπινο έντερο και ποια οφέλη για την υγεία μπορεί να προσφέρουν αυτά τα μικρόβια. Αυτή η εργασία μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις για το τι συμβαίνει σε άτομα με σύνδρομο αυτοζύμωσης.

Μια μελέτη συνέκρινε την παραγωγή αλκοόλ από διαφορετικά είδη ζύμης που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια μαγιά που ονομαζόταν Saccharomyces cerevisiae ήταν σε θέση να παράγει το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ στις δοκιμασμένες συνθήκες. Το Saccharomyces είναι πιο γνωστό ως «μαγιά μπύρας» και είναι το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή ψωμιού και μπύρας.

Η ίδια μελέτη βρήκε επίσης παραγωγή αλκοόλ από άλλα είδη που ανήκαν σε μια οικογένεια ζυμομυκήτων που ονομάζεται Candida, και συνήθως προκαλεί μολύνσεις στον άνθρωπο.

Σε ασθενείς με σύνδρομο αυτοζύμωσης, μια «ακίδα» στην ανάπτυξη ζυμομυκήτων όπως ο Saccharomyces και η Candida στο έντερο μπορεί να προκαλέσει κάθε επεισόδιο της ασθένειάς τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στους τύπους τροφών που καταναλώνονται, όπως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μπορεί να ανακουφιστεί ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως φάνηκε στην Καναδή ασθενή.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες πρόκλησης του συνδρόμου αυτόματης παρασκευής αλκοόλ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση αντιβιοτικών ή χειρουργική επέμβαση στο έντερο, καθώς και τα δύο αυτά έχουν συνδεθεί με αυξημένη ανάπτυξη μυκήτων του εντέρου.

Ενώ η μαγιά Saccharomyces αναφέρεται συνήθως σε μελέτες ανθρώπινου μικροβιώματος, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτή η είναι πραγματικός κάτοικος του ανθρώπινου εντέρου ή απλώς περνάει αφού έχουμε φάει τροφή που περιέχει τη μαγιά (όπως το ψωμί). Τα είδη Candida, από την άλλη πλευρά, είναι αποδεκτά ως τακτικός κάτοικος του ανθρώπινου μικροβιώματος -τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες.

Αν και οι ζύμες στο έντερό μας είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό από τα βακτήρια, μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία μας και να γίνουν πιθανή πηγή μόλυνσης. Η υπερανάπτυξη της Candida στο έντερο έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη μυκητιακής σήψης σε ασθενείς με καρκίνο. Ασθενείς με σοβαρή COVID έχει αποδειχθεί ότι έχουν αυξημένη ανάπτυξη Candida στο έντερο τους. Πρώιμη ανάπτυξη Candida στο έντερο του νεογέννητου μωρού συσχετίζεται επίσης με ανάπτυξη άσθματος στη μετέπειτα ζωή. Αυτές οι συσχετίσεις προκαλούνται από την Candida στο έντερο που επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό στη συνέχεια καθορίζει την πιθανότητα του πόσο καλά τα πάμε με άλλες λοιμώξεις (όπως η COVID) ή να αναπτύξουμε ασθένειες που οφείλονται στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι αλλεργίες.

Ενώ το σύνδρομο αυτόματης ζυθοποιίας μπορεί να είναι σπάνιο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι μύκητες του εντέρου έχουν ευρείες επιπτώσεις στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς αυτές οι συναρπαστικές ζύμες επηρεάζουν την υγεία μας.

Δείτε επίσης