Νέα θεραπεία για την παχυσαρκία: Ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου καταστέλλει την όρεξη

Έρευνα για τη θεραπεία για την πρόκληση καταστολής της όρεξης διεξάγεται στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνολογίας της Κορέας (KERI).

Η έρευνα και ανάπτυξη στην τεχνολογία νευροτροποποίησης για τη θεραπεία και τη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου από μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Ki-young Shin βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα μεταβολικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών τριγλυκεριδίων, που συχνά προκαλούνται από κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως είναι υπέρβαρος, καθιστώντας τη θεραπεία της παχυσαρκίας μια από τις πιο εξέχουσες αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπειών για την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων φαρμάκων και των φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά τέτοιες χημικές θεραπείες συχνά έχουν παρενέργειες όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Shin του KERI έχει προτείνει μια νέα προσέγγιση που είναι η καταστολή της όρεξης διεγείροντας τον εγκεφαλικό φλοιό ηλεκτρικά μέσω του τριχωτού της κεφαλής.

Η επίσημη ονομασία της τεχνικής ηλεκτρικής διέγερσης είναι διακρανιακή τυχαία διέγερση θορύβου (tRNS: transcranial random noise stimulation). Μέσα από χρόνια έρευνας, η ομάδα εντόπισε την πιθανότητα ότι η μη επεμβατική ηλεκτρική διέγερση του ραχιονοπλάγιου προμετωπιαίου φλοιού με την τεχνολογία tRNS θα μπορούσε να προκαλέσει καταστολή της όρεξης.

Τρεις βασικές τεχνολογίες απαιτούνται για τέτοιες μελέτες:

  • Μια τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει με ακρίβεια τη σωστή ηλεκτρική διέγερση στη συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.
  • Μια τεχνολογία ηλεκτροδίων που μπορεί να διεισδύσει στο χώρο ανάμεσα στις τρίχες και να έρθει σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής.
  • Μια τεχνολογία παρακολούθησης που μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η ηλεκτρική διέγερση έχει παραδοθεί στο σημείο στόχο και έχει προκαλέσει μια αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα..

Όλα αυτά βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη από την ομάδα του Shin.

To Ερευνητικό Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνολογίας της Κορέας διεξήγαγε μια κλινική δοκιμή με την ομάδα του καθηγητή Hyung-jin Choi στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ για να αποδείξει την κλινική χρησιμότητα της διέγερσης tRNS χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς διεγέρτες που διατίθενται στο εμπόριο.

Ο στόχος της κλινικής δοκιμής ήταν να αποδείξει ότι η διέγερση tRNS είναι αποτελεσματική στη μείωση της όρεξης.

Η δοκιμή περιελάμβανε 60 εθελόντριες, 30 στην ομάδα tRNS και 30 στην ενεργό εικονική ομάδα. Η δοκιμή περιελάμβανε έξι συνεδρίες ηλεκτρικής διέγερσης με διάστημα δύο έως τριών ημερών για δύο εβδομάδες. Η ηλεκτρική διέγερση χρησιμοποίησε ένα μόλις αντιληπτό ρεύμα 2 mA για 20 λεπτά ανά συνεδρία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα θεραπείας tRNS ήταν αποτελεσματική στη μείωση της όρεξης, της προθυμίας για φαγητό και της πείνας σε σύγκριση με την ομάδα της εικονικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα tRNS που έλαβε θεραπεία με ηλεκτρική διέγερση είχε λιγότερη όρεξη και πείνα και μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης ότι το tRNS μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της συναισθηματικής διατροφής -όταν το φαγητό χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει συναισθήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Καθώς η δοκιμή διεξήχθη μόνο για δύο εβδομάδες, η μακροχρόνια επίδραση απώλειας βάρους δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική καταστολή της όρεξης.

Ο Shin είπε: «Αν και η τεχνολογία δεν είναι ακόμη πλήρης και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επαλήθευση, εάν αυτός ο εξοπλισμός θεραπείας ηλεκτροδιέγερσης -με πολύ λιγότερες παρενέργειες από τις υπάρχουσες θεραπείες της παχυσαρκίας- διατεθεί στο εμπόριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι αντί για τα νοσοκομεία, θα παρέχει μια εύκολη και απλή μέθοδος για καθημερινή καταστολής της όρεξης».

Και πρόσθεσε: «Ειδικά όταν οι άνθρωποι είναι υπό άγχος ή δυσκολία, πολλοί τρώνε φαγητό λόγω συναισθηματικής πείνας και εάν εισαχθεί η ψηφιακή τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης που συνδυάζει θεραπεία ηλεκτροδιέγερσης και θεραπεία άσκησης, θα ενισχύσει τα αποτελέσματα απώλειας βάρους και θα βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν την υγεία τους. πιο αποτελεσματικά».

Δείτε επίσης