Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και πιο αργή γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology. Αν και η μελέτη βρήκε μια σχέση, δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων προλαμβάνουν την άνοια.

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπαρά οξέα και είναι ο πιο κοινός τύπος λίπους στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια συμβάλλουν έως και το 95% των διαιτητικών λιπών, τα οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου.

«Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να αντανακλούν καλύτερες συμπεριφορές γενικής υγείας και τρόπου ζωής που θα προστατεύουν από την άνοια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Zhen Zhou, του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να χρησιμεύσουν ως χρήσιμος παράγοντας πρόβλεψης για τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους πληθυσμούς».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν 18.294 άτομα με μέση ηλικία τα 75 έτη που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή άνοιας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 823 άτομα εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μετρήσεις των συμμετεχόντων της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL-χοληστερόλη) και της λιποπρωτεΐνης  υψηλής πυκνότητας (HDL-χοληστερόλη) κάθε χρόνο της μελέτης. Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση τα επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας. Τα μέσα τριγλυκερίδια ήταν 106 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Για τους ενήλικες, ένα φυσιολογικό ή υγιές επίπεδο τριγλυκεριδίων είναι κάτω από 150 mg/dL.

Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των θεραπειών μείωσης της χοληστερόλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε διπλασιασμός των επιπέδων τριγλυκεριδίων συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η ομάδα με τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια είχε επίπεδα μικρότερα από 62 mg/dL. Η δεύτερη ομάδα είχε επίπεδα από 63 έως 106 mg/dL. Σε σύγκριση με τη χαμηλότερη ομάδα, η δεύτερη ομάδα είχε 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει άνοια. Η τρίτη ομάδα είχε επίπεδα από 107 έως 186 mg/dL. Σε σύγκριση με τη χαμηλότερη ομάδα, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Η τέταρτη ομάδα είχε επίπεδα 187 mg/dL ή υψηλότερα. Σε σύγκριση με τη χαμηλότερη ομάδα, είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Από τα 1.416 άτομα στην ομάδα με τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια, τα 82 άτομα (6%) εμφάνισαν άνοια. Από τα 7.449 άτομα της δεύτερης ομάδας, τα 358 άτομα (5%) εμφάνισαν άνοια. Από τα 7.312 άτομα της τρίτης ομάδας, τα 310 (4%) εμφάνισαν άνοια. Από τα 2.117 άτομα της τέταρτης ομάδας, τα 73 άτομα (3%) εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές επικύρωσαν τα αποτελέσματά τους σε ένα άλλο σύνολο δεδομένων που αποτελείται από 68.200 ηλικιωμένους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ αυτών, 2.778 άτομα εμφάνισαν άνοια κατά μέσο όρο 12 ετών. Παρατήρησαν ένα σταθερό αποτέλεσμα που δείχνει 17% μειωμένο κίνδυνο άνοιας με κάθε διπλασιασμό των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα τριγλυκερίδια συσχετίστηκαν με βραδύτερη μείωση στη σύνθετη γνωστική λειτουργία, ένα συνδυασμένο αποτέλεσμα από τεστ σφαιρικής λειτουργίας, ψυχοκινητικής ταχύτητας, γλώσσας και εκτελεστικής λειτουργίας και μνήμης με την πάροδο του χρόνου.

«Χρειάζονται μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί εάν συγκεκριμένα συστατικά των τριγλυκεριδίων μπορεί να προάγουν την καλύτερη γνωστική λειτουργία, με την ελπίδα ανάπτυξης νέων προληπτικών στρατηγικών», είπε ο Zhou.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές εξέτασαν μόνο άτομα 65 ετών και άνω που δεν είχαν αρχικά γνωστικά προβλήματα, επομένως τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε άλλους πληθυσμούς.

Δείτε επίσης