Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να αποφευχθούν

To 45% όλων των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποφευχθούν εντελώς αντιμετωπίζοντας 14 πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας όρασης και της υψηλής χοληστερόλης. Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Η άνοια, μια ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση, επηρεάζει περίπου 57 εκατομμύρια παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 153 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Αν και ο επιπολασμός της άνοιας μειώνεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος, συνεχίζει να αυξάνεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτή η έκθεση για την άνοια προσφέρει καλά νέα και ένα ισχυρό μήνυμα: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι κλινικοί γιατροί, τα άτομα και οι οικογένειες μπορούν να είναι φιλόδοξοι για την πρόληψη και τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Και για όσους ζουν με άνοια και τους φροντιστές τους, υποστηρίξτε την ποιότητα ζωής τους χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις που βασίζονται σε στοιχεία.

Η νέα έκθεση επιβεβαιώνει 12 πιθανώς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου από δύο προηγούμενες εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν το 2017 και το 2020. Προσφέρει επίσης νέα στοιχεία που υποστηρίζουν δύο επιπλέον τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου: απώλεια όρασης και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) -συχνά ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι συλλογικά, η αντιμετώπιση 14 τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να μειώσει τον επιπολασμό της άνοιας κατά 45% παγκοσμίως. Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις κινδύνου θα μπορούσαν να είναι δυνατές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και για άτομα με χαμηλό εισόδημα σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος, δεδομένου του υψηλότερου επιπολασμού της άνοιας, των ανισοτήτων στην υγεία και των παραγόντων κινδύνου σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Η έκθεση υποδεικνύει ότι η μείωση αυτών των 14 παραγόντων κινδύνων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των υγιών ετών ζωής και να μειώσει το χρονικό διάστημα με κακή υγεία σε άτομα με άνοια.

H έκθεση αναφέρει κλινικές δοκιμές που δείχνουν ότι οι μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις, όπως η χρήση δραστηριοτήτων προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Γιατί έχει σημασία

Η ταχεία αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως είναι ένας θρίαμβος καλύτερης δημόσιας και προσωπικής υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης θεραπείας για την άνοια, αυτή η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης καθώς και την υποστήριξη της ποιότητας ζωής για όσους έχουν διάγνωση άνοιας.

Στη νέα έκθεση, η ερευνητική ομάδα πρότεινε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την πρόληψη της άνοιας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ατομικό, κοινοτικό και πολιτικό επίπεδο και σε όλη τη διάρκεια της ζωής από την πρώιμη ζωή έως τη μέση και την όψιμη ζωή. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν:

  1. Στην πρώιμη ζωή, βελτίωση της γενικής εκπαίδευσης.
  2. Στη μέση ηλικία, αντιμετώπιση της απώλειας ακοής, της υψηλής LDL χοληστερόλης, της κατάθλιψης, της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, της σωματικής αδράνειας, του διαβήτη, του καπνίσματος, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
  3. Στη μετέπειτα ζωή, μείωση της κοινωνικής απομόνωσης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της απώλειας όρασης.
  4. Η μη διορθωμένη απώλεια ακοής είναι ένα σημαντικό και τροποποιήσιμο χαρακτηριστικό της γήρανσης στη μέση και μεταγενέστερη ηλικία που μπορεί να επιταχύνει την παρακμή του εγκεφάλου. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας είναι εύκολα στη χρήση και μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν κοινωνικούς δεσμούς και να μειώσουν τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.
  5. Μαζί, όλα αυτά αθροίζονται στην εκτίμηση της Επιτροπής Lancet για την άνοια στο ότι το 45% του κινδύνου άνοιας μπορεί να μειωθεί. Και μια πληθώρα νέων ερευνών δείχνει πως όταν αντιμετωπίζονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, συνδέονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και πιθανή μείωση του κινδύνου άνοιας.

Νέα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η μείωση του κινδύνου άνοιας μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερα υγιή χρόνια, έτη χωρίς άνοια και μικρότερη διάρκεια κακής υγείας για τα άτομα που εμφανίζουν άνοια.

Τι ακόμα δεν είναι γνωστό

Η μείωση κατά 45% του κινδύνου άνοιας στον παγκόσμιο πληθυσμό βασίζεται σε έναν υπολογισμό που υποθέτει ότι οι παράγοντες κινδύνου είναι αιτιολογικοί και μπορούν να εξαλειφθούν. Δείχνει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της άνοιας και τον αντίκτυπο που θα είχε σε άτομα και οικογένειες.

Η επιτροπή τόνισε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό πρόσθετων παραγόντων κινδύνου, τη δοκιμή αλλαγών παραγόντων κινδύνου σε κλινικές δοκιμές, την παροχή καθοδήγησης για τις προσπάθειες δημόσιας υγείας και τον εντοπισμό και την αξιολόγηση στρατηγικών για την εφαρμογή και την κλιμάκωση προγραμμάτων βασισμένων σε στοιχεία που υποστηρίζουν άτομα με άνοια και φροντιστές.

Δείτε επίσης