Γιώργος Κοτταρίδης: Γιατί η Seneca Medical Group έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο

Είναι εντυπωσιακό ότι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο είναι ελληνική. Η Seneca Medical Group, με δύο κλινικές στην Ελλάδα -Αθήνα και Θεσσαλονίκη- αλλά και σε άλλες χώρες, κατέχει την πρώτη θέση σε καινοτομίες και αναπτύσσει συνεχώς νέες τεχνικές και εργαλεία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Έχοντας εμπειρία 35 χρόνων, πραγματοποιεί περισσότερες από 3.000 μεταμοσχεύσεις μαλλιών και θεραπείες PRP (με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα) τον χρόνο. H εταιρεία επενδύει στην έρευνα και την εκπαίδευση ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στον ιατρικό τουρισμό και έχει αποφασίσει να επεκταθεί περαιτέρω στο εξωτερικό, είτε με δικές της κλινικές, είτε με franchise. Ο Γιώργος Κοτταρίδης, CEO της Seneca Medical Group, μιλά στο «Health Today Magazine» για τις εξελίξεις στη μεταμόσχευση μαλλιών, τη φιλοσοφία της εταιρείας και τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξή της.

Συνέντευξη στον Ζήση Ψάλλα

Κύριε Κοτταρίδη, για ποιο λόγο η μεταμόσχευση μαλλιών είναι σήμερα πολύ πιο δημοφιλής σε σχέση με παλαιότερα;

Ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές καινοτομίες και υπάρχουν πλέον εργαλεία, τεχνικές και πρωτόκολλα που μπορούν να δώσουν ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα. Η Direct FUE, η ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική της Seneca, σε συνδυασμό με τη φυσικότητα του αποτελέσματος που μπορεί να επιτευχθεί, έχει μετατρέψει τημεταμόσχευση μαλλιών σε δημοφιλή επιλογή. Η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί από τις δικές μας ομάδες και είναι η εξέλιξη της παλαιότερης FUE που είχε εμφανιστεί πριν περίπου μια 20ετία. Δεν έχει ουλές και ράμματα, ούτε χρειάζεται να γίνονται υποδοχές πριν από την τοποθέτηση των τριχών, ενώ έχει γρήγορη αποκατάσταση και 100% φυσικό αποτέλεσμα. Τοποθετούμε την τρίχα με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται inplanter απευθείας μέσα στο δέρμα και έχουμε το φυσικό αποτέλεσμα που θέλουμε.

Η Direct FUE που γίνεται από εμάς έχει αλλάξει τα δεδομένα γιατί επιτυγχάνει πολύ μεγάλη βιωσιμότητα των μοσχευμάτων ακόμα και 100% ενώ οι παλαιότερες τεχνικές είχαν χαμηλότερη βιωσιμότητα, περίπου 70%. Για εμάς, το μίνιμουμ της βιωσιμότητας των τριχών είναι το 95% και αυτό είναι το υψηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Direct FUE που γίνεται από εμάς έχει αλλάξει τα δεδομένα γιατί επιτυγχάνει πολύ μεγάλη βιωσιμότητα των μοσχευμάτων ακόμα και 100%».

Ποια είναι η φιλοσοφία της Seneca Medical Group;

Για μας ο ασθενής είναι στο επίκεντρο και αυτός είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας. Η προσωποποιημένη προσέγγιση που έχουμε είναι αυτό που μας ορίζει. Δεν μπαίνουμε απλώς στη διαδικασία να κάνουμε τη μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά παίρνουμε κάποιον από το χέρι, από το πρώτη επαφή με την κλινική, φτάνουμε μέχρι το τέλος που θα βγουν τα μαλλιά και είμαστε δίπλα του για τους επόμενους 12 μήνες. H εκπαίδευση που κάνουμε στον ασθενή είναι πολύ μεγάλη και καμιά άλλη κλινική δεν το κάνει αυτό.

Αν και η τάση που επικρατεί διεθνώς είναι να γίνονται επεμβάσεις από βοηθούς και νοσηλευτές, εμείς θεωρούμε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι καθαρά ιατρική πράξη και επιμένουμε να γίνεται μόνο από γιατρούς στο σύνολό της. Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην οποία όλες οι επεμβάσεις γίνονται από γιατρούς και αυτό είναι ένα από τα βασικά μας γνωρίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο γιατρός πρέπει να έχει γνήσιο ενδιαφέρον για τον ασθενή, διαφορετικά είναι αδύνατο να είναι σε μας. Δεν μπορεί να το δει σαν μια εμπορική συναλλαγή. Πρέπει να καταλαβαίνει και να εκπαιδεύσει τον ασθενή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν είναι ψυχρός επαγγελματίας. Δίνουμε όλες τις πληροφορίες με κάθε λεπτομέρεια και κατά τη διαδικασία υπάρχει απόλυτη αλληλεπίδραση. Είναι πολύ σημαντικό το να καταλαβαίνεις την ανάγκη του άλλου και αυτός είναι ο λόγος που η Seneca υπάρχει και διαφοροποιείται.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που αισθάνονται πολύ άσχημα με τα μαλλιά τους και νιώθουμε το πρόβλημά τους. Είχα συναντήσει κάποιον σε μια κλινική στο Λονδίνο που είχε ένα σχετικά μεγάλο πρόβλημα και τον ρώτησα γιατί θέλει να κάνει κάτι με τα μαλλιά του. Μου είπε ότι πριν από λίγο καιρό έχασε τη γυναίκα του και τα παιδιά του σε αυτοκινητιστικό και ήθελε να νιώσει καλύτερα. Σκεφτόμουν πώς μπορώ να βοηθήσω αυτόν τον άνθρωπο και πίστεψα ότι πράγματι η μεταμόσχευση μαλλιών ήταν σημαντική γι’ αυτόν. Έμεινε πολύ ευχαριστημένος και άλλαξε η ψυχολογία του. Προφανώς δεν αναπληρώθηκε η απώλειά του αλλά τον βοηθήσαμε να νιώσει καλύτερα. Η Seneca Medical Group έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο γιατί όλες αυτές οι ιστορίες που μαθαίνουμε μας συγκινούν.

Παραμένει η μεταμόσχευση μαλλιών ανδρική υπόθεση; Σε ποιες ηλικίες γίνεται πιο συχνά;

Οι άντρες εξακολουθούν να είναι αυτοί που συνήθως βάζουν μαλλιά, αλλά σίγουρα οι γυναίκες το ψάχνουν πολύ περισσότερο από ότι παλιότερα. Κάποτε η αναλογία ήταν 95-5 άντρες-γυναίκες και τώρα είναι 80-20. Στις μέρες μας οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους πιο νωρίς και το ίδιο συμβαίνει με τους νέους. Βλέπουμε μια μεγαλύτερη τριχόπτωση σε μικρότερες ηλικίες. Ενώ στα αγόρια εμφανιζόταν στα 22-23 έτη, τώρα ο μέσος όρος έχει κατέβει στα 18. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το άγχος, αλλά θα συνέβαινε ούτως ή άλλως γιατί σε μεγάλο βαθμό η τριχόπτωση είναι κληρονομικό θέμα. Το βασικό εύρος ηλικίας, σύμφωνα με τα δικά μας δημογραφικά στοιχεία είναι τα 28-45 έτη. Μικρότερα είναι τα ποσοστά κάτω των 28 και άνω των 50, αλλά δεν υπάρχει όριο στην ηλικία εφόσον είναι κάποιος υγιής. Υπάρχουν και αυτοί που το έχουν αποφασίσει στα 65 τους.

Ποιο είναι το ποσοστό των ασθενών που είναι επιλέξιμοι:

Ο περισσότερος κόσμος που έρχεται σε μας για μεταμόσχευση μαλλιών έχει καλές δότριες ζώνες και διαχειρίσιμο κενό, έτσι πάνω από το 90% είναι επιλέξιμοι. Η μεταμόσχευση γίνεται πάντα με τις δικές μας τρίχες, γι’ αυτό και πρέπει κάποιος να έχει μια καλή δότρια ζώνη στο πίσω και το γύρω μέρος του κεφαλιού. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της δότριας ζώνης έχουν σημασία. Δεν μπορεί κάποιος να κάνει απεριόριστη μεταμόσχευση, γι’ αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα σχεδιασμού, τοποθέτησης και κατανομής των τριχών. Αν όλα αυτά φτιαχτούν σωστά με μαθηματικούς τύπους, τότε θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί κάποιος να έχει όλα τα μαλλιά που είχε παλαιότερα -αυτό είναι ιατρικά αδύνατο γιατί η δότρια ζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει τόσες τρίχες που είχε χάσει στο παρελθόν- αλλά μπορεί να έχει ένα μεγάλο αριθμό τριχών, με 100% φυσικό αποτέλεσμα. Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν πέφτουν, χτενίζονται και κουρεύονται κανονικά. Εστιάζουμε λοιπόν στο φυσικό αποτέλεσμα και σε μια καλή πυκνότητα.

Πόσο χρόνο διαρκεί μια επέμβαση;

Συνήθως η συνεδρία είναι μονοήμερη, κρατάει γύρω στις 6 ώρες και γίνεται με τοπική αναισθησία. Τελειώνοντας ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Υπάρχουν δύο φάσεις και η πρώτη είναι η εξαγωγή των τριχών από τη δότρια ζώνη. Κάνουμε ένα διάλειμμα προσφέροντας μια επιλογή για μεσημεριανό και μετά συνεχίζουμε με την τοποθέτηση ενώ ο ασθενής μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία του στο netflix. Συγχρόνως, έχουμε διαρκώς τον έλεγχο της θερμοκρασίας των μοσχευμάτων όσο είναι εκτός οργανισμού. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την εξαγωγή τους έχουν αυξήσει κατά πολύ τη βιωσιμότητα, το φυσικό αποτέλεσμα και την επούλωση. Επίσης, εδώ και μια δεκαετία χρησιμοποιούμε το hypothermosol για να διατηρούμε τα μοσχεύματα σε υγρό, ενώ οι περισσότερες κλινικές χρησιμοποιούν φυσιολογικό ορό. Το hypothermosol δίνει έξτρα διατηρησιμότητα στα μοσχεύματα και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της μεταμόσχευσης.

Ορισμένες επεμβάσεις γίνονται σε δύο μέρες όχι γιατί έχουν μεγαλύτερη δυσκολία, απλώς απαιτούν περισσότερο χρόνο γιατί υπάρχει ένα μεγαλύτερο κενό να καλύψουμε. Βάσει των πρωτοκόλλων μας, για να μην υπερβούμε το όριο που θέτουμε στην τοπική αναισθησία και την βιωσιμότητα των μοσχευμάτων, η μεταμόσχευση ολοκληρώνεται σε δύο μέρες με 5-6 ώρες την κάθε φορά. Άλλες κλινικές κάνουν τις μεγάλες επεμβάσεις μέσα σε μια μέρα, σε 10-12 ώρες, αλλά εμείς είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό. Δεν θέλουμε να υπάρχει μείωση της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων επειδή θα μείνουν περισσότερο χρόνο έξω από τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι πολύ πιο κουραστικό τόσο για τον γιατρό όσο και για τον ασθενή να ακολουθήσουν ένα μοτίβο πολλών ωρών και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Γιώργος Κοτταρίδης: «Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην οποία όλες οι επεμβάσεις γίνονται από γιατρούς και αυτό είναι ένα από τα βασικά μας γνωρίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών στις γυναίκες είναι πιο δύσκολες; Ποια είναι τα πιο απαιτητικά περιστατικά;

Σε γενικές γραμμές, οι γυναικείες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες από τις αντρικές, από την άποψη ότι η κλασικού τύπου ανδρογενής αλωπεκία έχει ένα πιο ξεκάθαρο εύρος περιοχής που πρέπει να δουλέψουμε. Έχουμε να δουλέψουμε στη μπροστινή ζώνη, στη μεσαία, στην κορυφή ή ακόμη και παντού, αλλά είναι πιο εύκολο στους άντρες γιατί στις γυναίκες μπορεί να υπάρχει μια πιο διάχυτη αραίωση.

Οι πιο challenging περιπτώσεις θα έλεγα ότι αφορούν σε τρανστζέντερ, άφρο καθώς και στην περίπτωση των εγκαυμάτων. Τα άτομα που αλλάζουν φύλο θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό στο σχεδιασμό γιατί η hairline είναι διαφορετική στα φύλα ή οι αποστάσεις από τα φρύδια. Στα άτομα αφρικανικής προέλευσης η εξαγωγή των μοσχευμάτων είναι πιο δύσκολη. Φυσικά, πιο δύσκολα απ’ όλα είναι τα περιστατικά είναι αυτά των εγκαυμάτων γιατί πρέπει να τοποθετήσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό μοσχευμάτων όταν ξέρεις εκ των προτέρων ότι η αιμάτωση κάτω μια ουλή δεν είναι ίδια όπως στο κανονικό δέρμα -η αιμάτωση είναι σημαντική για να μπορούν να τρέφονται τα μαλλιά. Το δέρμα έχει διαφορετική υφή στην περιοχή ενός εγκαύματος, δεν έχει το ίδιο πάχος, ούτε την ίδια ελαστικότητα.

Άλλες περιπτώσεις που μπορούν να είναι δύσκολες είναι αυτές που δεν είναι καθιερωμένες. Για παράδειγμα, μια γυναίκα ήθελε να κάνει τοποθέτηση τριχών στη γεννητική περιοχή γιατί έκανε laser και είχε απώλεια. 

Κατά τη γνώμη σας η μεταμόσχευση μαλλιών είναι επιστήμη ή τέχνη;

Είναι ασφαλώς και τα δύο. Υπάρχει το κομμάτι της ιατρικής με τα φάρμακα που πρέπει να δοθούν και το πώς θα γίνει η τοπική αναισθησία. Η επιστήμη είναι το πώς έχεις καταφέρει να ξέρεις τα σωστά βήματα που θα κάνεις και ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσεις για να επιτύχεις τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Στο κομμάτι της τέχνης εμείς δίνουμε μεγάλο βάρος. Η τέχνη έχει να κάνει με την αντίληψη του γιατρού που κάνει την επέμβαση στο πώς πρέπει να κάνει τον σχεδιασμό και να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα τοποθέτησης. Προφανώς ο γιατρός θα ακολουθήσει κάποιο πρωτόκολλο σχετικά με το πόσες τρίχες πρέπει να τοποθετηθούν ανά τετραγωνικό εκατοστό, αλλά αν δεν έχει την αντίληψη και την τέχνη στο χέρι του, η επέμβαση μπορεί να είναι αποτυχημένη από πλευράς φυσικού αποτελέσματα. Με απλά λόγια, τα μαλλιά θα βγουν αλλά δεν θα είναι ωραία. Γι’ αυτό απαιτείται αντίληψη και τέχνη. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες, για παράδειγμα, παλιά για την πρόσληψη νοσηλευτριών υπήρχε το κριτήριο αν έχουν πλέξει γιατί αυτό είναι ένα skill που δεν έχουν όλοι. Προφανώς ως εταιρεία έχουμε τα κριτήριά μας γιατί η τέχνη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς.

«Έχουμε πάρει μια απόφαση στρατηγικά που λέει ότι -παράλληλα με τον ιατρικό τουρισμό- θα αναπτύξουμε κλινικές, είτε δικές μας είτε με franchise σε καίρια σημεία ανά τον κόσμο, ιδίως στην Ευρώπη».

Σαν εταιρεία, πώς κάνετε την έρευνα και την ανάπτυξη των τεχνολογιών σας;

Η έρευνα και ανάπτυξη γίνεται από την Ακαδημία μας και είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε αυτή η ομάδα. Για παράδειγμα, όταν κάνουμε γένια σε κάποιον και πρόκειται για απαιτητικό περιστατικό, τεστάρουμε διάφορα κομμάτια προηγουμένως. Επενδύουμε διαρκώς στο κομμάτι της έρευνας. Δημιουργούμε δικά μας αυστηρά πρωτόκολλα, εργαλεία και διαδικασίες που πηγάζουν από την καθημερινότητα των γιατρών οι οποίοι έρχονται με ιδέες στην αντιμετώπιση των περιστατικών δημιουργώντας νέους ορίζοντες -για παράδειγμα σε ποια άλλα σημεία μπορούμε να κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επιμένουμε το σύνολο της επέμβασης να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς, γιατί έτσι εξελίσσονται οι τεχνικές και τα πρωτόκολλα.

Προφανώς δεν επενδύουν όλοι στην έρευνα, χρειάζονται λεφτά και χρόνος. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει να επενδύουμε στην έρευνα, στα εργαλεία και στα πρωτόκολλα γιατί το θέμα δεν είναι απλώς να βγαίνουν τα μαλλιά αλλά να βγαίνουν σωστά και όμορφα. Επίσης συμμετέχουμε σε συνέδρια γιατί πρέπει κανείς να παίρνει ιδέες από παντού, και κάνουμε τα δικά μας συνέδρια. Πρόσφατα κάναμε το δικό μας Summit, όπου δείξαμε τρία απαιτητικά περιστατικά και ήρθαν γιατροί από το εξωτερικό για να δουν τι κάνουμε. Δείξαμε, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα στην περίπτωση μιας κυρίας που είχε έγκαυμα από πολύ μικρή ηλικία και στην οποία βάλαμε μαλλιά.

Πέρα από τα επιστημονικά συνέδρια, δείχνετε τη δουλειά σας στο ευρύ κοινό;

Προφανώς μας ενδιαφέρει να την δείξουμε. Θέλουμε να δείξουμε το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών και ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει το στρες που νομίζει. Πρόσφατα καταφέραμε να το κάνουμε αυτό με ένα πολύ ωραίο concept, με τον Αλέξανδρο Τσουβέλα o οποίος κάνει stand up παραστάσεις. Σε μια σειρά επεισοδίων, ο Αλέξανδρος εξήγησε με τον δικό του τρόπο όλη τη διαδικασία, ξεκινώντας πώς ένας άνθρωπος ψάχνεται στην αρχή, αρχίζει την έρευνά του, μετά κάνει τη μεταμόσχευση και δείχνει τα αποτελέσματα. Το δείξαμε επίσης με τον Γιάννη τον Βαρδή και τελευταία με τον Γιώργο Κοψιδά που του κάναμε την μπροστινή γραμμή. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι ταμπού, δεν είναι δύσκολη, δεν πονάει, μην τη φοβηθείς. Αυτό δεν είναι το κλασικό μάρκετινγκ και ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να κερδίσουμε μερίδιο αγοράς από τον ανταγωνισμό αλλά και να δημιουργήσουμε νέο δικό μας κοινό.

Στη διάρκεια του συνεδρίου «Seneca Hair Restoration Summit Pioneering the Future in Medical Tourism», που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν μέσα από workshops και live μεταδόσεις από τα χειρουργεία, οι καινοτόμες πρακτικές για τη μεταμόσχευση μαλλιών τις οποίες εφαρμόζει ο όμιλος Seneca Medical Group.

Σας ενδιαφέρει ο ιατρικός τουρισμός;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εστιάσει πολύ στον ιατρικό τουρισμό και αυτό δεν είναι περίεργο γιατί εταιρείες σαν και εμάς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε με το πελατολόγιο ούτε με την εξωστρέφεια, ούτε με τη δυναμική που έχουμε εμείς. Προσελκύουμε κόσμο από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, το Ντουμπάι, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ. Είναι πελάτες που μας βρίσκουν διαβάζοντας τα reviews και μαθαίνουν για τη δουλειά που κάνουμε. Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο γι’ αυτούς που περιλαμβάνει τον οδηγό που θα τους πάρει από το αεροδρόμιο και τη διαμονή τους, όλα με δική μας οργάνωση.

Ο λόγος που ο κόσμος ενδιαφέρεται από άλλες χώρες να έρθει σε μας είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες μας και ότι είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές. Αν πάρουμε για παράδειγμα το Ισραήλ, εκεί οι γιατροί δεν έχουν τόσο αναπτυγμένα skills και η μεταμόσχευση μαλλιών είναι πολύ πιο ακριβή. Αν κάνει κάποιος μια επέμβαση στο Ισραήλ θα είναι υποδεέστερη και θα κοστίσει περισσότερο. Κρατάμε τις τιμές μας σε απόλυτα λογικά επίπεδα και οι υπηρεσίες μας είναι ότι καλύτερο μπορεί να βρει κάποιος διεθνώς. Αυτός είναι ο λόγος που έρχεται κόσμος από το εξωτερικό. 

Εκτός από τον ιατρικό τουρισμό, έχετε σημαντική παρουσία στον εξωτερικό. Τι σχέδια έχετε για την περαιτέρω επέκτασή σας;

Έχουμε πάρει μια απόφαση στρατηγικά που λέει ότι -παράλληλα με τον ιατρικό τουρισμό -θα αναπτύξουμε κλινικές, είτε δικές μας είτε με franchise σε καίρια σημεία ανά τον κόσμο, ιδίως στην Ευρώπη. Έχουμε ήδη ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς στη Βρετανία. Είμαστε στη Σκωτία από το 2009, στη Γλασκώβη, το Εδιμβούργο και το Αμπερντίν. Στα πλάνα μας είναι να ανοίξουμε κλινική στο Λονδίνο το 2025, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κέντρο. Έχουμε επίσης συνεργασία με franchise στη Δανία και τη Ρουμανία. Μετά το καλοκαίρι ξεκινάμε ένα franchise στο Δουβλίνο και είμαστε σε συζητήσεις για local partner στο Ντουμπάι.

Σε όλες μας τις κλινικές ελέγχουμε την ποιότητα και οι γιατροί είναι της Seneca κατά αποκλειστικότητα. Μας αρέσει να φαίνεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, είναι κάτι που το θέλουμε και το προχωράμε. Είναι προσωπική μου πεποίθηση ότι αυτό θα δουλέψει στο μέλλον. Φυσικά σημαίνει ότι μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε. Είμαστε ήδη ο μεγαλύτερος όμιλος μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο. Σήμερα έχουμε 60 άτομα -τα περισσότερα από αυτά είναι στην Ελλάδα- και για τα επόμενα δύο χρόνια η πρόβλεψη είναι ότι θα φτάσουμε τα 110 άτομα. 

Δείτε επίσης