4 συνήθειες προσωπικής υγιεινής για το παιδί σας

Το παιδί σας πρέπει να διατηρείται καθαρό, να παραμένει υγιές και να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Διδάξτε στο παιδί σας καλές συνήθειες υγιεινής. Όλοι πρέπει να είμαστε καθαροί για να αποφύγουμε τα επιβλαβή μικρόβια και να μην αρρωστήσουμε. Η καλή προσωπική υγιεινή ενισχύει την αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως η κακή αναπνοή ή η οσμή του σώματος.

    Xρειάζεται να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει και να ασκεί καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής. Αυτά θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικά καθώς μεγαλώνει και πλησιάζει την εφηβεία. Μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά και ειλικρινά για τη διατήρηση της καθαρότητας. Αυτό θα βοηθήσει να διαχειριστεί πιο δύσκολα θέματα προσωπικής υγιεινής που είναι πιθανό να προκύψουν στην εφηβεία.

    Πλύσιμο χεριών

    Τα περισσότερα μικρόβια μεταδίδονται μέσω της επαφής με τα χέρια. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών θα αποτρέψει το παιδί σας και τους άλλους να αρρωστήσουν. Πρώτον, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εξάπλωσης ασθενειών, για παράδειγμα διάρροια ή δυσεντερία. Διδάξτε του μια διαδικασία βήμα προς βήμα για το πώς να πλένει τα χέρια του. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έμαθε όλα τα βήματα σωστά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα όταν τα χέρια του φαίνονται βρώμικα, πριν το φαγητό, αφού αγγίξει ζώα, αφού πάει στην τουαλέτα και όταν επιστρέφει στο σπίτι απ’ έξω. Τα νύχια είναι εξίσου σημαντικά γιατί μπορεί να μαζευτεί βρωμιά κάτω από αυτά.

    Ντους και μπάνιο

    Τα παιδιά χρειάζονται τακτικά μπάνιο ή ντους. Μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα μπάνιο ή ντους στο τέλος της ημέρας ως μέρος της ρουτίνας πριν τον ύπνο. Τα μαλλιά πρέπει να πλένονται 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Εάν τα μαλλιά είναι πολύ λιπαρά, μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά λούσιμο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πλένει όλο το σώμα του. Το πλύσιμο είναι μια καλή ικανότητα για να μάθει το παιδί σας να αυξάνει την ανεξαρτησία του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παροχή μιας αίσθησης επιτυχίας. Σε ορισμένα παιδιά δεν αρέσει το πλύσιμο και αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τον γονέα. Ρωτήστε το παιδί σας γιατί δεν του αρέσει το πλύσιμο και μιλήστε για το ό,τι πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να μην του αρέσει το μπάνιο, οπότε προσφέρετέ του την επιλογή του ντους.

    Τα βρώμικα μαλλιά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η κακή υγιεινή των μαλλιών προάγει την πιτυρίδα, τις ψείρες και τη μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής. Το παιδί σας μπορεί να τα αναπτύξει αυτά ενώ παίζει με τους φίλους του ή τα παιδιά άλλων γειτόνων. Για να παραμείνει ασφαλές, θα πρέπει να μάθει να φροντίζει τα μαλλιά του.

    Βούρτσισμα δοντιών και νήμα

    Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν και να πλένουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα (το πρωί και πριν κοιμηθούν). Θα πρέπει να βουρτσίζουν με ποσότητα παιδικής οδοντόκρεμας σε μικρό μέγεθος που περιέχει φθόριο. Θα χρειαστεί να βοηθήσετε το παιδί σας να βουρτσίσει τα δόντια του μέχρι να γίνει 7 ετών. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμά του. Αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος οδοντόβουρτσας για το στόμα του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια οδοντόκρεμα που περιέχει τη σωστή ποσότητα φθορίου για την ηλικία του.

    Το νήμα είναι μια εξαιρετική πρακτική τακτική για να κρατάτε τα δόντια του παιδιού μακριά από οδοντικές κοιλότητες και άλλες ασθένειες. Έτσι, για να διατηρήσετε τα όμορφα χαμόγελά του ασφαλή, θα πρέπει να του διδάξετε πώς να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα.

    Τουαλέτα

    Η τουαλέτα είναι ένα από τα μέρη στο σπίτι που περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα μικροβίων. Ιοί, βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται εύκολα στην επιφάνεια της τουαλέτας. Το παιδί σας μπορεί να αρρωστήσει εξαιτίας αυτών των μικροβίων. Αυτός είναι ο λόγος για να διατηρείτε το μπάνιο καθαρό. Επίσης, διδάξτε στο παιδί σας τον σωστό τρόπο διατήρησης της υγιεινής της τουαλέτας. Μάθετε στο παιδί σας να σκουπίζει και να πλένεται μετά την τουαλέτα. Επίσης να μην λερώνει τα καθίσματα της τουαλέτας.

    Μην ξεχνάτε τη διασκέδαση

    Διδάξτε στο παιδί σας ότι η άσκηση καλής υγιεινής μπορεί να είναι διασκεδαστική. Υπάρχουν τραγούδια για το βούρτσισμα των δοντιών ή κάποια ειδικά παιχνίδια μπάνιου που μπορούν να μετατρέψουν την εργασία σε μια ευχάριστη δραστηριότητα για το παιδί. Τα παιχνίδια υγιεινής για παιδιά θα μετατρέψουν τη ρουτίνα σε κάτι που το παιδί προσδοκά. Στην πορεία, παρέχετε κοινωνική προσοχή και ανταμοιβή στο παιδί ενώ παράλληλα διασκεδάζει.

    Δείτε επίσης