Η διατροφή με επεξεργασμένo κόμμι γκουάρ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονής του εντέρου

Για πολλούς ανθρώπους, ένα απολαυστικό βασικό φαγητό του καλοκαιριού είναι μια μπάλα από το αγαπημένο τους παγωτό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτή η κρεμώδης απόλαυση περιέχει συχνά επεξεργασμένες φυτικές ίνες, όπως το κόμμι γκουάρ, που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, σύμφωνα με ερευνητές στο Penn State.

Το κόμμι γκουάρ είναι μια φυτική ίνα που βρίσκεται στα φασόλια. Η επεξεργασμένη της μορφή είναι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται για τα παχυντικά και σταθεροποιητικά της χαρακτηριστικά σε παγωτά, επεξεργασμένα τυριά, προϊόντα αρτοποιίας, σάλτσες για σαλάτες, ποτά και άλλα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από μια ομάδα στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πεν Στέιτ ανακάλυψε ότι οι εξαιρετικά επεξεργασμένες δίαιτες που περιέχουν κόμμι γκουάρ έδειξαν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε ένα ζωικό μοντέλο. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Gut Microbes.

Ο Vishal Singh, επίκουρος καθηγητής διατροφικής φυσιολογίας και μικροβιώματος, ηγήθηκε της μελέτης σχετικά με τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τις επιδράσεις του κόμμεος γκουάρ στο μικροβίωμα του εντέρου και το πώς αυξάνει την ευαισθησία στην ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

«Υπάρχει μια κατανόηση και συμφωνία ότι οι φυτικές ίνες θεωρούνται ωφέλιμες για την υγεία μας και ότι πρέπει να τις αυξήσουμε στη διατροφή μας», είπε ο Singh. «Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς οι επεξεργασμένες εκδόσεις αυτών των φυτικών ινών, όπως η σκόνη κόμμεος γκουάρ, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα το μικροβίωμα του εντέρου και την υγεία του παχέος εντέρου και αν βλέπουμε πραγματικά οφέλη όπως θα γινόταν από τις φυσικές πηγές ινών».

Για να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης κόμμεος γκουάρ, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ελεγχόμενη μελέτη σε ποντίκια, παρέχοντας σε μια ομάδα μια εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα με 7,5% κόμμι γκουάρ και 2,5% κυτταρίνη -ίνα που παρέχει δομή στα κυτταρικά τοιχώματα στα φυτά. Η ομάδα ελέγχου έκανε δίαιτα με 10% κυτταρίνη.

Αφού ακολούθησαν αυτές τις δίαιτες για τέσσερις εβδομάδες, δόθηκε στα ποντίκια νερό που περιείχε νατριούχο θειική δεξτράνη που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει φλεγμονή και να μοντελοποιήσει τις πεπτικές ασθένειες όπως η κολίτιδα, για μία εβδομάδα. Η ομάδα ποντικών που έλαβε τη δίαιτα με κόμμι γκουάρ ανέπτυξε σοβαρή φλεγμονώδη νόσο και εμφάνισε εκτεταμένη φλεγμονή του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

«Βρήκαμε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα κόμμι γκουάρ είχαν σημαντικά αλλαγμένη σύνθεση μικροβιώματος του εντέρου, και συγκεκριμένα αυξημένο επίπεδο βακτηρίων που ανήκουν στο είδος Actinobacteriota», είπε ο Singh.

«Μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, αυτά τα ποντίκια ανέκαμψαν όταν το κόμμι γκουάρ επανεισήχθη στη διατροφή τους, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσο από επεξεργασμένο κόμμι γκουάρ βασίζεται στην αλληλεπίδραση του μικροβιώματος του εντέρου με αυτή την επεξεργασμένη ίνα».

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν κόμμι γκουάρ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής στο έντερο, δήλωσε ο Devendra Paudel, συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η μελέτη είναι σύμφωνη με άλλα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου μιας που δημοσιεύτηκε στο Cancer Reports πέρυσι, από την ίδια ομάδα και διερεύνησε τις επιπτώσεις μιας άλλης επεξεργασμένης διατροφικής ίνας, της ινουλίνης, στην υγεία του εντέρου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι περιορισμοί αυτής της μελέτης περιελάμβαναν τη χορήγηση υψηλότερης δόσης κόμμι γκουάρ από ό,τι συνήθως καταναλώνεται καθημερινά από τον άνθρωπο και τη χρήση μοντέλων ποντικιών για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ φλεγμονής του εντέρου, διατροφής και μικροχλωρίδας, τα οποία μπορεί να μην απεικονίζουν με ακρίβεια τις αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται στους ανθρώπους.

«Κατανοώντας την αφήγηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, οι εταιρείες αναπτύσσουν όλο και περισσότερο τις δικές τους μεμονωμένες διαιτητικές ίνες, όπως το μερικώς υδρολυμένο κόμμι γκουάρ, και τις εμπορεύονται ως καθημερινά συμπληρώματα», είπε ο Singh.

«Καθώς τα συμπληρώματα φυτικών ινών αυξάνονται σε δημοτικότητα ως μέσο για τους ανθρώπους να καλύπτουν τη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπός τους στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος».

Περισσότερες πληροφορίες: Devendra Paudel et al, Dietary fiber guar gum-induced shift in gut microbiota metabolism and intestinal immune activity enhances susceptibility to colonic inflammation, Gut Microbes (2024). DOI: 10.1080/19490976.2024.2341457.

Δείτε επίσης