Μακροζωία: Ποιος θα ζήσει μέχρι τα 100;

Οι Σουηδοί ζουν ολοένα και περισσότερο. Πριν από 30 χρόνια, οι 85-90 ετών ήταν σπάνιοι, αλλά τώρα η πλειονότητα φτάνει σε αυτήν την ηλικία και το 2% βλέπει ακόμη και τα 100 κεριά στην τούρτα γενεθλίων του.

«Οι αιωνόβιοι είναι η ηλικιακή ομάδα που αυξάνεται περισσότερο τώρα», λέει η Karin Modig, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Karolinska Institutet, η οποία ερευνά τη γήρανση και την υγεία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience, αυτή και οι συνάδελφοί της δείχνουν ότι είναι δυνατό να προβλέψουμε ποιος έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει πολύ ηλικιωμένος ήδη κατά τη διάρκεια της πρόωρης γήρανσης. Η μελέτη βασίζεται σε περίπου 44.000 Σουηδούς που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας μεταξύ 1985 και 1996, ηλικίας μεταξύ 64 και 99 ετών. Από αυτούς, 1.224 άτομα έζησαν μέχρι τα 100.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το να γερνάς πολύ δεν είναι μόνο θέμα τύχης· φαίνεται επίσης να συνδέεται με τον τρόπο ζωής», λέει η Modig.

Εξετάζοντας γνωστούς βιοδείκτες που σχετίζονταν προηγουμένως με τη γήρανση και τις ασθένειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αιωνόβιοι είχαν καλύτερη υγεία από τους συνομηλίκους τους ήδη στα 60 τους. Όλοι εκτός από δύο από τους 12 βιοδείκτες που εξετάστηκαν θα μπορούσαν να συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν την πιθανότητα, όπως και η χαμηλή ολική χοληστερόλη, η οποία μπορεί να είναι δείκτης ασθενειών στο σώμα.

Τέσσερις από τους βιοδείκτες ξεχώρισαν ως ιδιαίτερα σημαντικοί: τα επίπεδα κρεατινίνης, που υποδεικνύουν την υγεία των νεφρών, ήταν σχεδόν πάντα φυσιολογικά στην ηλικία των 60 ετών σε όσους ζούσαν έως τα 100. Το ίδιο ίσχυε για τους ηπατικούς δείκτες και τα επίπεδα ουρικού οξέος, ενός δείκτη για φλεγμονώδεις διεργασίες. Τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος είχαν τέσσερις πιθανότητες να ζήσουν μέχρι το 100, ενώ εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν πιθανότητα 1,5%. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν επίσης σπάνια πάνω από 6,5 mmol/λίτρο.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να αυξήσει κανείς τις πιθανότητες να ζήσει στα 100 αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του. «Ταυτόχρονα, η ζωή δεν είναι να ζεις σύμφωνα με έναν αλγόριθμο· όλοι πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ παραγόντων κινδύνου και παραγόντων υγείας», λέει η Modig.

Περισσότερες πληροφορίες: Yuge Zhang et al, Do people reach 100 by surviving, delaying, or avoiding diseases? A life course comparison of centenarians and non-centenarians from the same birth cohorts, GeroScience (2024). DOI: 10.1007/s11357-024-01330-w.

Δείτε επίσης