Οι έγκυες γυναίκες στερούνται ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά

Οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι ίδιες και τα μωρά τους από τις σύγχρονες δίαιτες, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε φυτικές τροφές.

Μια μελέτη εξέτασε την υγεία των εγκύων μητέρων από χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, και διαπίστωσε ότι το 90% στερείται βασικών βιταμινών απαραίτητων για υγιείς εγκυμοσύνες και την ευημερία των αγέννητων βρεφών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με ειδικούς σε όλο τον κόσμο, εξέτασαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες έλειπαν βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά περιελάμβαναν βιταμίνες Β12, Β6 και D, φολικό οξύ και ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη B2) που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Επιδημιολογίας Keith Godfrey, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, είπε ότι ο επιπολασμός της έλλειψης βιταμινών μεταξύ των γυναικών που προσπαθούν να μείνουν έγκυες στις πλούσιες χώρες είναι μια σοβαρή ανησυχία. Και πρόσθεσε: «Η ώθηση να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι πιθανό να εξαντλήσει περαιτέρω τις μέλλουσες μητέρες από ζωτικά θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά. Η μελέτη δείχνει ότι το 90% των γυναικών που προσπαθεί να συλλάβει έχει ανεπαρκή επίπεδα μίας ή περισσότερων βιταμινών και ο αριθμός αυτός θα επιδεινωθεί όσο ο κόσμος οδεύει προς τις φυτικές δίαιτες. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους σε υπανάπτυκτες χώρες -αλλά επηρεάζει επίσης την πλειοψηφία των γυναικών που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος».

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, αξιολόγησε 1.729 γυναίκες μεταξύ 18 και 38 ετών κατά τη σύλληψη και παρακολούθησε πολλές κατά τη διάρκεια των επόμενων κυήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εννέα στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ότι πολλές γυναίκες ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 στα τέλη της εγκυμοσύνης.

H μελέτη βρήκε επίσης ότι τα συμπληρώματα, που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να μειώσουν τις ανεπάρκειες βιταμινών κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τη σύλληψη, της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας -αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που κατέγραψε κάτι τέτοιο.

Το φολικό οξύ συνιστάται για γυναίκες που προγραμματίζουν σύλληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Η ευημερία μιας μητέρας πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία του βρέφους, στη δια βίου σωματική του ανάπτυξη και στην ικανότητα μάθησης, είπαν οι ερευνητές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Shiao-Yng Chan στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης είπε: «Εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε προς δίαιτες με λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνοντας την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού, οι ανεπάρκειες βιταμινών θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι γυναίκες αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερα συμπληρώματα ή υποστηρίζονται με συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά».

Περισσότερες πληροφορίες: Keith Godfrey et al, Maternal B-vitamin and vitamin D status before, during, and after pregnancy and the influence of supplementation preconception and during pregnancy, PLoS Medicine (2023). DOI: 10.1371/journal.pmed.1004260.

Δείτε επίσης