Ποιο είδος άσκησης είναι καλύτερο για τα τελομερή;

Η άσκηση βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας με την αποτροπή της φλεγμονής και την επιβράδυνσης της γήρανσης των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Τώρα υπάρχει μια πρόσθετη εξήγηση για το κυτταρικό όφελος της άσκησης. Η άσκηση βοηθά να διατηρείτε τα τελομερή σας. Αυτό ήταν αλήθεια ακόμα και σε μια μελέτη με 1.200 ζευγάρια, η οποία επέτρεψε την άσκηση να επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της γενετικής: οι δραστήριοι δίδυμοι είχε μεγαλύτερα τελομερή από τον λιγότερο ενεργό δίδυμο του ζεύγους.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι καθιστικοί άνθρωποι έχουν βραχύτερα τελομερή από ό, τι οι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι. Αλλά είναι όλοι οι τύποι άσκησης ίσοι όταν πρόκειται για τη γήρανση των κυττάρων; Οι ερευνητές Christian Werner και Ulrich Laufs του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου του Saarland στο Homburg της Γερμανίας, εξέτασαν τρεις τύπους άσκησης σε μια μικρή αλλά συναρπαστική μελέτη.

Τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να αυξήσει την αναπλήρωση της τελομεράσης -και μας βοηθούν να καταλάβουμε ποια είδη άσκησης είναι τα καλύτερα για τη διατήρηση των κυττάρων μας υγιή.

Δύο είδη άσκησης ξεχώρισαν. Η μέτρια αεροβική άσκηση αντοχής, που εκτελείται τρεις φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά κάθε φορά, για έξι μήνες, αύξησε τη δραστηριότητα της τελομεράσης κατά δύο φορές.

Το ίδιο συνέβη και με την προπόνηση έντασης υψηλής έντασης (HIIT). Η άσκηση με αντιστάσεις δεν είχε σημαντική επίδραση στη δραστηριότητα της τελομεράσης, αν και είχε άλλα οφέλη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση αυτή πρέπει να είναι συμπληρωματική της αντοχής και όχι υποκατάστατο.

Και οι τρεις μορφές άσκησης οδήγησαν σε βελτιώσεις στις πρωτεΐνες που σχετίζονται με τα τελομερή (όπως η πρωτεΐνη TRF2 που προστατεύει τα τελομερή) και μείωσαν ένα σημαντικό δείκτη κυτταρικής γήρανσης -γνωστό ως p16. Επίσης διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από τον τύπο της άσκησης, εκείνοι που αύξησαν την αερόβια ικανότητά τους είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ενεργότητα της τελομεράσης.

Ακόμα κι αν η κατάρτιση δύναμης δεν φαίνεται να σχετίζεται σημαντικά με μεγαλύτερα τελομερή, συμβάλλει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών, της μυϊκής μάζας, της ισορροπίας και του συντονισμού -τα οποία είναι όλα ζωτικά για τη γήρανση.

Πώς ακριβώς όμως ενισχύονται τα τελομερή; Ίσως η άσκηση είναι καλή για τα τελομερή, επειδή εμποδίζει το στρες να προκαλέσει μερικές από τις συνήθεις βλάβες. Η απόκριση στο στρες μπορεί να αφήσει την κυτταρική βλάβη και τα συντρίμμια στην αφύπνιση -επίσης η άσκηση προωθεί την αυτοφαγία, την  δραστηριότητα στο κύτταρο που τρώει τα κατεστραμμένα μόρια και τα ανακυκλώνει.

Είναι επίσης πιθανό ότι η άσκηση βελτιώνει άμεσα τα τελομερή. Για παράδειγμα, η είσοδος στον διάδρομο προκαλεί μια οξεία απόκριση στο στρες, η οποία αυξάνει την έκφραση του TERT, ενός γονιδίου της τελομεράσης. Οι αθλητές έχουν υψηλότερη έκφραση TERT από τους καθιστικούς ανθρώπους.

Η άσκηση οδηγεί σε μυριάδες ενδοκυτταρικές αλλαγές. Προκαλεί μια σύντομη ανταπόκριση στο στρες, η οποία όμως ενεργοποιεί μια ακόμη μεγαλύτερη αποκαταστατική απόκριση. Προκαλεί πράγματι κάποιες καταστροφές μορίων και αυτό αυξάνει τη φλεγμονή. Ωστόσο, νωρίς σε μια περίοδο άσκησης, η άσκηση προκαλεί αυτοφαγία. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξειδωτικού στρες. Μετά την άσκηση, όταν το σώμα σας αναρρώνει, εξακολουθεί να εκκαθαρίζει το κύτταρο. Η άσκηση αυξάνει επίσης τον αριθμό και την ποιότητα των ενεργειακών μιτοχονδρίων.

Δείτε επίσης