Η ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχουν εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας μαγγανίου και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού μπορούν να επιδεινώσουν τον τραυματισμό και τη φλεγμονή του εντέρου.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, επικεντρώνεται στη γενετική παραλλαγή του μεταφορέα μαγγανίου SLC39A8, που επηρεάζει τα επίπεδα μαγγανίου στο σώμα. Τα άτομα με μια γενετική παραλλαγή του SLC39A8 ή ZIP8, μπορεί να έχουν ανεπάρκεια μαγγανίου, την οποία αυτή και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με φλεγμονώδεις ασθένειες των εντέρων, όπως η νόσος Crohn και η κολίτιδα.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει τον κρίσιμο ρόλο του μεταφορέα μαγγανίου SLC39A8 στη διατήρηση των επιπέδων μαγγανίου και της υγείας του εντέρου. Η δουλειά μας ανοίγει επίσης νέες θεραπευτικές δυνατότητες για ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που συνδέονται με την ανισορροπία μαγγανίου», δήλωσε ο Young-Ah Seo, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο U-M’s School of Public Health.

Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών αποκρίσεων, του σχηματισμού οστών και του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Το μέταλλο είναι άφθονο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ρύζι, ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Ωστόσο, οι σημερινές δίαιτες με βάση τα ζώα -κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα- στερούνται επαρκών ποσοτήτων μαγγανίου.

Η μελέτη αναφέρει ότι η διατροφική κατανάλωση μαγγανίου έχει μειωθεί πάνω από 40% τα τελευταία 15 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η μείωση πιθανότατα συνδέονται με αύξηση των ασθενειών του εντέρου, λένε οι ερευνητές. Η ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αποδυνάμωση του επιθηλιακού φραγμού των εντέρων, οδηγώντας σε ασθένειες.

Το SLC39A8 είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των επιπέδων μαγγανίου, ενεργώντας ως έναυσμα για να προσλάβουν τα κύτταρα ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγγάνιο και κάδμιο. Ασθένειες που σχετίζονται με το SLC39A8 ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα και ο αντίκτυπος της παραλλαγής SLC39A8 A391T στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες μόλις αρχίζει να εκτιμάται.

Περισσότερες πληροφορίες: Eun-Kyung Choi et al, The manganese transporter SLC39A8 links alkaline ceramidase 1 to inflammatory bowel disease, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-49049-8.

Δείτε επίσης