Υγεία σε κάθε μέγεθος; Πώς συγκρίνεται με δίαιτες απώλειας βάρους;

Των Clare Collins, Erin Clarke, Jordan Stanford και María Gómez Martín, The Conversation.

Η “υγεία σε κάθε μέγεθος” (HAES: Health at every size) είναι μια συμβουλευτική προσέγγιση για τον τρόπο ζωής που προωθεί προσεκτικές συμπεριφορές διατροφής και τρόπου ζωής για την επιδίωξη της υγείας και της ευεξίας, χωρίς να εστιάζει στην απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους θεωρείται ως ευεργετική παράπλευρη ενέργεια, παρά ως στόχος.

Η Ένωση για την Ποικιλομορφία Μεγεθών και την Υγεία ανέπτυξε για πρώτη φορά την προσέγγιση το 2003 και την αναθεώρησε το 2013 και το 2024. Οι τρέχουσες βασικές αρχές της προωθούν:

  1. ελαχιστοποίηση των διακρίσεων βάρους
  2. ενθάρρυνση της αποδοχής του σώματος
  3. διαισθητικό φαγητό
  4. ευχάριστες σωματικές δραστηριότητες

Επίσης στοχεύει να αντιμετωπίσει το στίγμα και τις διακρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν άτομα με μεγαλύτερα σώματα όταν αναζητούν ιατρική φροντίδα.

Σε διεθνές επίπεδο, μια σειρά επαγγελματιών υγείας έχουν ενσωματώσει την προσέγγιση “υγεία σε κάθε μέγεθος” στη θεραπεία και τις υπηρεσίες τους. Ορισμένοι οργανισμοί, όπως το Obesity Canada, έχουν συμπεριλάβει το HAES στις οδηγίες τους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Πώς συγκρίνεται με θεραπείες που εστιάζουν στο βάρος; Πραγματοποιήσαμε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνητικών μελετών που δημοσιεύτηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 και οι οποίες είχαν χρησιμοποιήσει προγράμματα βασισμένα στο “υγεία σε κάθε μέγεθος”.

Σε 19 επιστημονικές εργασίες, συγκρίναμε τα αποτελέσματα των ανθρώπων που ζούσαν σε μεγαλύτερα σώματα και χρησιμοποιούσαν προγράμματα βασισμένα στο HAES με:

  1. συμβατικά προγράμματα απώλειας βάρους (έξι μελέτες)
  2. άτομα σε λίστες αναμονής που δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία (έξι μελέτες)
  3. ομάδες όπου οι άνθρωποι λάμβαναν εβδομαδιαία κοινωνική υποστήριξη σε ομάδες (τέσσερις μελέτες).

Αξιολογήσαμε τον αντίκτυπο του προγράμματος στην όρεξη, το βάρος, τις μετρήσεις σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και την ευεξία και την ψυχική υγεία.

Η ανάλυσή μας διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις του τύπου “υγεία σε κάθε μέγεθος” ήταν ωφέλιμες στη μείωση της ευαισθησίας στην πείνα περισσότερο από άλλες προσεγγίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είχαν λιγότερες υποκειμενικές αντιλήψεις για την πείνα ή το φαγητό ως απάντηση στα συναισθήματα.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τις παρεμβάσεις ελέγχου του βάρους, το HAES δεν έδειξε ανώτερα αποτελέσματα για τη βελτίωση οποιουδήποτε άλλου αποτελέσματος σωματικής υγείας -απώλεια βάρους, επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αρτηριακή πίεση- ή αποτελέσματα ευεξίας ή ψυχικής υγείας.

Δεδομένων των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων, η επιλογή για το εάν θα χρησιμοποιηθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στο “υγεία σε κάθε μέγεθος” ή όχι θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου.

Ενώ το HAES χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική εδώ και πολλά χρόνια, τα κίνητρα ορισμένων επαγγελματιών κατά της δίαιτας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έχουν εξεταστεί εξονυχιστικά λόγω των δεσμών τους με εταιρείες επεξεργασμένων τροφίμων.

Το επίκεντρο στράφηκε στον πολύ μικρό αριθμό διαιτολόγων «influencers» (περίπου 20 από μέλη περισσότερων από 80.000 διαιτολόγων στις ΗΠΑ και τον Καναδά) που κάτω από το πανό του “υγεία σε κάθε μέγεθος” προωθούν το «τρώτε ό,τι αισθάνεστε» και αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν προσπάθειες απώλειας βάρους. Παρέλειψαν να αναφέρουν ότι πληρώνονταν για την προώθηση προϊόντων που πωλούνται από εταιρείες τροφίμων, ποτών ή συμπληρωμάτων. Η Αμερικανίδα συγγραφέας και διαιτολόγος Carrie Dennet προτρέπει τους ανθρώπους να μην αναζητούν συμβουλές υγείας από influencers. Αντί αυτού, αναζητήστε μη επικριτική υγειονομική περίθαλψη από τον γιατρό σας.

Πώς μπορεί να μοιάζει η θεραπεία;

Όταν η βελτίωση της υγείας σας είναι στόχος θεραπείας, ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας είναι να κάνετε έναν έλεγχο υγείας με το γιατρό σας, καθώς και να αξιολογήσετε τη σχέση σας με το φαγητό. Μια υγιής σχέση με το φαγητό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε κατάλληλες ποσότητες και ποικιλία τροφίμων για να επιτύχετε τους διατροφικούς σας στόχους, την υγεία και την ευεξία σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στρατηγικές όπως:

  1. κρατώντας ημερολόγιο διατροφικής διάθεσης
  2. αντανακλώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν το φαγητό σας
  3. εξάσκηση ενσυνείδητης διατροφής
  4. μαθαίνοντας για τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
  5. εστιάζοντας στην απόλαυση του φαγητού και στην ευχαρίστηση που προέρχεται από την προετοιμασία, το μοίρασμα και το φαγητό με άλλους.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για να το αναπτύξετε, ζητήστε από το γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι γίνεται αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους;

Όταν πρόκειται για ιατρική διατροφική θεραπεία για τη θεραπεία παθήσεων υγείας που σχετίζονται με το βάρος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2, η προσέγγιση θα εξαρτηθεί από τις ατομικές ανάγκες και προσδοκίες.

Γενικά, υπάρχουν τρία διαβαθμισμένα επίπεδα-στόχοι ενεργειακής πρόσληψης:

  1. μια δίαιτα μειωμένης ενέργειας όπου ο στόχος είναι να μειωθεί η ενεργειακή πρόσληψη κατά 2.000 έως 4.000 kilojoules (500-1.000 θερμίδες) την ημέρα, εντοπίζοντας υποκατάστατα τροφίμων, όπως η αντικατάσταση αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων με ζάχαρη με μηδενικές ή διαιτητικές εκδόσεις ή νερό.
  2. μια δίαιτα χαμηλής ενέργειας, η οποία χρησιμοποιεί στόχο πρόσληψης ενέργειας στην περιοχή από 4.000–5.000 kJ, (1.000-1.200 θερμίδες) έως 7.000 kJ (1.700 θερμίδες) την ημέρα, ανάλογα με την ενεργειακή δαπάνη του ατόμου.
  3. το πιο περιορισμένο καθεστώς είναι μια δίαιτα πολύ χαμηλής ενέργειας, με στόχο ενεργειακής πρόσληψης μικρότερο από 2.500 kJ/ημέρα (600 θερμίδες), που επιτυγχάνεται με τη χρήση σκευασμένων προϊόντων υποκατάστασης γευμάτων.

Ο στόχος μιας δίαιτας πολύ χαμηλής ενέργειας είναι να διευκολύνει την ταχεία απώλεια βάρους όταν αυτό είναι απαραίτητο για την οξεία βελτίωση της υγείας, όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 2. Μια τέτοια δίαιτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη του γιατρού και του διαιτολόγου σας.

Όταν επιλέξετε μια αρχική στρατηγική, αναζητήστε μια ισορροπία μεταξύ των στόχων ενεργειακής πρόσληψης και της ικανότητάς σας να τηρείτε αυτήν. Η προσέγγισή σας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς αλλάζουν οι ανάγκες της υγείας σας.

Ανεξάρτητα από το αν ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια προσέγγιση “υγεία σε κάθε μέγεθος” ή όχι, οι πάροχοι υγείας σας θα πρέπει πάντα να σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και να ασχολούνται με την προσωπική σας υγεία και ευημερία.

Δείτε επίσης