Το βάρος σχετίζεται με την ινσουλίνη

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, βρήκε ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα υγιές βάρος καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν τρώνε, ενώ εκείνοι που έχουν υπερβολικά κιλά ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσοι έχουν παχυσαρκία έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης -ένα σημάδι ότι το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη, ένα σάκχαρο που δίνει ενέργεια. «Ήταν εκπληκτικό να μάθουμε πόσο δραματικά διέφερε ο χρόνος κατά τον οποίο το σώμα καίει ενέργεια στα άτομα με παχυσαρκία», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Andrew McHill, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής. «Ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι για το γιατί. Η καύση λιγότερης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να συμβάλει στην παχυσαρκία ή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας».

Ως παχυσαρκία ορίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή ΔΜΣ 30 ή περισσότερο. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα χρονοδιαγράμματα και το πότε οι άνθρωποι κοιμούνται, τρώνε και ασκούνται μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους. Κάθε 24 ώρες, οι άνθρωποι βιώνουν πολυάριθμες αλλαγές που προκαλούνται από το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του οργανισμού σε κάθε δεδομένη ώρα.

Ο McHill και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Steven A. Shea, διευθυντής του Oregon Institute of Occupational Health Sciences, επικεντρώνουν την έρευνά τους στο πώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί και ο ύπνος επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα. Ο McHill ηγείται του Εργαστηρίου Ύπνου, Χρονοβιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.

Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κακή “ευθυγράμμιση” του κιρκάδιου ρυθμού επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη ρύθμιση της γλυκόζης, σε αυτές τις μελέτες συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό συμμετέχοντες με υγιές βάρος. Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, ο McHill, ο Shea και οι συνεργάτες τους οργάνωσαν μια μελέτη που περιελάμβανε άτομα διαφορετικών μεγεθών σώματος.

Συνολικά 30 άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στη μελέτη, παραμένοντας σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κιρκαδικό ερευνητικό εργαστήριο για έξι ημέρες. Η μελέτη ακολούθησε ένα αυστηρό κιρκαδικό ερευνητικό πρωτόκολλο που περιλάμβανε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο ώστε οι συμμετέχοντες να είναι ξύπνιοι και να κοιμούνται διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μετά από κάθε περίοδο ύπνου, οι εθελοντές ξυπνούσαν για να φάνε και να συμμετάσχουν σε ποικίλα τεστ για την υπόλοιπη ώρα κάθε ημέρας. Ένα τεστ ήταν να ασκούνται ενώ φορούσαν μια μάσκα που ήταν συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα που ονομάζεται έμμεσο θερμιδόμετρο και μετρά το εισπνεόμενο οξυγόνο και το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό υπολογίζει τις θερμίδες που καίγονται. Συλλέχθηκαν επίσης δείγματα αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε απόκριση σε ένα ίδιο γεύμα που παρεχόταν κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρας.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες και την πείνα σε άτομα που είναι παχύσαρκα, καθώς και σε άτομα που έχουν υγιές βάρος. Αυτή η νέα μελέτη ήταν συνέχεια μιας μελέτης του 2013, με επικεφαλής τον Shea, που διαπίστωσε ότι ορισμένες φορές τα κιρκάδια ρολόγια αυξάνουν την επιθυμία για φαγητό τη νύχτα.

Περισσότερες πληροφορίες: Andrew W. McHill, Saurabh S. Thosar, Nicole P. Bowles, Matthew P. Butler, Omar Ordaz‐Johnson, Jonathan S. Emens, Jonathan Q. Purnell, Melanie Gillingham, Steven A. Shea. Obesity alters the circadian profiles of energy metabolism and glucose regulation in humans. Obesity, 2023; DOI: 10.1002/oby.23940.

Δείτε επίσης