Οι εταιρείες τροφίμων χρηματοδοτούν διαιτολόγους για να συμβουλεύουν κατά της δίαιτας

H Jaye Rochon πάλευε να χάσει βάρος για χρόνια. Αλλά ένιωσε ότι της έφυγε ένα βάρος όταν ανακάλυψε ότι οι ινφλουένσερς του YouTube υποστηρίζουν το «υγεία σε κάθε μέγεθος» -την προτρέπουν να σταματήσει τη δίαιτα και να αρχίσει να ακούει την «ψυχική της πείνα». Σταμάτησε να αποφεύγει τα αγαπημένα φαγητά όπως τα cupcakes και η Nutella. «Με έκαναν να νιώθω ότι ήμουν ασφαλής τρώγοντας ό,τι διάολο ήθελα», είπε η Rochon, 51 ετών, συντάκτρια βίντεο στο Wausau, Wis. Σε δύο μήνες, ανέκτησε 22 κιλά. Καθώς το βάρος της πλησίαζε τα 135 κιλά, άρχισε να ανησυχεί για την υγεία της.

Τα βίντεο που είδε η Rochon είναι μέρος του κινήματος «αντι-δίαιτας», που λατρεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκίνησε ως μια προσπάθεια καταπολέμησης του στίγματος βάρους και της ανθυγιεινής εμμονής με την λεπτότητα.

Αλλά τώρα οι εταιρείες τροφίμων επωφελήθηκαν από την τάση. Η General Mills, κατασκευάστρια δημητριακών Cocoa Puffs και Lucky Charms, ξεκίνησε μια πολύπλευρη εκστρατεία που αξιοποιεί τις διδασκαλίες του κινήματος κατά της δίαιτας. Η General Mills περιόδευσε τη χώρα διαφημίζοντας την έρευνα κατά της δίαιτας, η οποία ισχυρίζεται ότι αποδεικνύει τις βλάβες του “food shaming”. Έχει κάνει δώρο σε εγγεγραμμένους διαιτολόγους που προωθούν τα δημητριακά της στο διαδίκτυο με το hashtag #DerailTheShame και έχει χρηματοδοτήσει ινφλουένσερς που προωθούν τα ζαχαρούχα σνακ της. Η εταιρεία έχει επίσης στρατολογήσει μια ομάδα λομπίστες και αντιτέθηκε τις ομοσπονδιακές πολιτικές που θα πρόσθεταν πληροφορίες για την υγεία στις ετικέτες των τροφίμων. Η General Mills συμμορφώνεται με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και «συνεργάζεται στενά με διάφορους επιστημονικούς, υγειονομικούς, διατροφικούς και άλλους διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες για να διασφαλίσει ότι παρέχουμε ακριβείς, βασισμένες σε στοιχεία πληροφορίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Andrea Williamson.

Οι διαδικτυακοί διαιτολόγοι -πολλοί από τους οποίους υποστηρίζονται από εταιρείες τροφίμων- δημιουργούν μηνύματα κατά της δίαιτας. Τα hashtags κατά της δίαιτας, όπως τα #NoBadFoods, #FoodFreedom και #DitchTheDiet, έχουν πολλαπλασιαστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Washington Post and The Examination ένα μη κερδοσκοπικό newsroom που καλύπτει θέματα δημόσιας υγείας ανέλυσε περισσότερες από 6.000 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από 68 εγγεγραμμένους διαιτολόγους με τουλάχιστον 10.000 ακόλουθους. Η ανάλυση έδειξε ότι περίπου το 40% αυτών των ινφλουένσερς, με συνδυασμένη προσέγγιση περισσότερων από 9 εκατομμυρίων οπαδών, χρησιμοποίησαν επανειλημμένα γλώσσα κατά της δίαιτας. Οι περισσότεροι από τους ινφλουένσερς που χρησιμοποίησαν γλώσσα κατά της δίαιτας πληρώθηκαν για να προωθήσουν προϊόντα από εταιρείες τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων, σύμφωνα με την ανάλυση. Η ταχεία εξάπλωση των μηνυμάτων κατά της δίαιτας -και η συμμαχία ορισμένων από τους εγγεγραμμένους διαιτολόγους των ΗΠΑ και της βιομηχανίας τροφίμων- έχει ανησυχήσει ορισμένους στην κοινότητα της δημόσιας υγείας.

Από τη δεκαετία του 1980, το ποσοστό παχυσαρκίας στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανοί πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του υπερβολικού σωματικού βάρους, σύμφωνα με εκτιμήσεις μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Lancet το 2022. Η προσέγγιση κατά της δίαιτας μετατοπίζει ουσιαστικά την ευθύνη για την κρίση υγείας μακριά από τη βιομηχανία τροφίμων για τη δημιουργία εξαιρετικά επεξεργασμένων πρόχειρων τροφών φορτωμένων με πρόσθετα τροφίμων, σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά.

Η Amy Cohn, η ανώτερη διευθύντρια της General Mills για θέματα διατροφής και εξωτερικών υποθέσεων, προώθησε τα μηνύματα κατά της δίαιτας της εταιρείας δημητριακών σε μια αίθουσα εγγεγραμμένων διαιτολόγων σε ένα εθνικό συνέδριο τροφίμων το φθινόπωρο του 2023. Η Cohn κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης ότι «δείχνουν το δάχτυλο στα επεξεργασμένα τρόφιμα» και κάνουν τους καταναλωτές να ντρέπονται για τις επιλογές τους. «Μπορείτε να βοηθήσετε να εκτροχιαστεί ο κύκλος της ντροπής», είπε η Cohn στους διαιτολόγους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η Kathryn Lawson, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διευθύντρια ρυθμιστικών και επιστημονικών υποθέσεων στον γίγαντα τροφίμων Nestlé, έγραψε στο Twitter: «Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι τους ακούνε και τους βλέπουν για να βοηθήσουν να σπάσει ο κύκλος της ντροπής όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους και το φαγητό».

Τουλάχιστον 10 εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι προώθησαν τα δημητριακά της General Mills σε αναρτήσεις TikTok και Instagram πέρυσι, χρησιμοποιώντας το σλόγκαν #DerailTheShame ενώ έβαλαν ετικέτα στην εταιρεία στις αναρτήσεις τους. Σε ορισμένες αναρτήσεις, οι διαιτολόγοι επιδεικνύουν εξατομικευμένα κουτιά Cheerios στολισμένα με τα ονόματά τους, ενώ καταγγέλλουν το «food shaming» των έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών.

Σε ένα βίντεο του TikTok που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023, η αυτοαποκαλούμενη «αντι-διαιτητική» διατροφολόγος Cara Harbstreet προώθησε τα δημητριακά «Big G» της εταιρείας, τα οποία περιλαμβάνουν επωνυμίες όπως Cinnamon Toast Crunch, Cocoa Puffs και Trix. «Θα υποστηρίζω πάντα τα αθώα θρεπτικά γεύματα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών», είπε η διαιτολόγος στους οπαδούς της στο βίντεο, το οποίο χαρακτηρίστηκε «#sponsored» και αποκάλυψε ότι συνεργαζόταν με τη General Mills. «Επειδή όλοι αξίζουν να απολαμβάνουν το φαγητό χωρίς επίκριση, ειδικά τα παιδιά». Η Harbstreet είπε σε ένα email ότι «δεν συνεργάζεται πλέον ενεργά» με την General Mills.

Ο γερουσιαστής Richard Blumenthal, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε τη νομοθεσία για να συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο σημαντικής διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων, είπε ότι η υιοθέτηση των μηνυμάτων κατά της δίαιτας από τις εταιρείες τροφίμων είναι ιδιαίτερα καταστροφική. «Πιστεύω ότι είναι πραγματικά κατακριτέο για τη βιομηχανία τροφίμων να λεηλατεί τις ευπάθειες των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία ή ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική ζάχαρη, λίπος και ίσως άλλα συστατικά που βλάπτουν», είπε ο Blumenthal. «Το να πεις στους ανθρώπους ότι πρέπει να είναι περήφανοι που τρώνε τα λάθος πράγματα, αυτό δεν είναι υπηρεσία».

Πώς η βιομηχανία τροφίμων υποστηρίζει τους διαιτολόγους κατά της δίαιτας

Το φθινόπωρο του 2023, μετά από μια ξεχωριστή έρευνα από το Post and Examination, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου παρακολούθησε τις εμπορικές ομάδες του κλάδου και 12 διατροφικούς ινφλουένσερς, επισημαίνοντας σχεδόν τρεις ντουζίνες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν αποκάλυπταν με σαφήνεια ποιος πλήρωνε για να προωθήσουν τεχνητά γλυκαντικά ή ζαχαρούχα τρόφιμα.

Πολλές εταιρείες τροφίμων συνεχίζουν είναι χορηγοί διαιτολόγων που είναι κατά της δίαιτας. Η διαιτολόγος Colleen Christensen δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της να τρώει παγωτό δρόμου στον λογαριασμό της στο TikTok @no.food.rules, στο οποίο κοροϊδεύει τις εναλλακτικές λύσεις με λίγες θερμίδες. Έχει κάνει διαφημίσεις για παρασκευαστές τηγανιτών Kodiak Cakes και Premier Protein για τους 300.000 ακόλουθούς της. Η Lauren Smith, η οποία αυτοαποκαλείται «διαιτολόγος για την ελευθερία των τροφίμων» στο TikTok, έχει δημοσιεύσει διαφημίσεις για κατεψυγμένη πίτσα από μια μάρκα χωρίς γλουτένη, Banza, και για μια εταιρεία σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, Lorissa’s Kitchen, στους περισσότερους από 70.000 ακόλουθούς της. Η Cara Harbstreet, μια αντιδιαιτολόγος που διαφημίζει δημητριακά για τη General Mills, έχει επίσης δημοσιεύσει διαφημίσεις για το γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων Truvia, ζυμαρικά Barilla και μια επωνυμία γλάσου με σαντιγί που ανήκει στην Rich Foods.

Η στενή σχέση της βιομηχανίας τροφίμων με τους διαιτολόγους έγινε εμφανής το περασμένο φθινόπωρο στο Ντένβερ στο Food and Nutrition Conference and Expo, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εγγεγραμμένων διαιτολόγων στον κόσμο. Οι διαιτολόγοι έδωσαν δείγματα χορτοφαγικών «bulgogi» από το Beyond Meat και ένα καρβέλι μπαχαρικών κολοκύθας φτιαγμένο με το υποκατάστατο ζάχαρης Splenda. Δίπλα στο Camp PepsiCo -το περίπτερο του γίγαντα των ποτών με θέμα την καλοκαιρινή κατασκήνωση- οι διαιτολόγοι περίμεναν στην ουρά για να σκαρφαλώσουν σε ένα τεράστιο κίτρινο κουτί δημητριακών General Mills και να γλιστρήσουν σε ένα μπολ με βελούδινα Cheerios. Σε ένα συμπόσιο, η General Mills μοιράστηκε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που χρηματοδότησε σχετικά με το «food shaming» -που ορίζεται ως το να «κάνεις τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για αυτό που τρώνε». Η εταιρεία είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι η ντροπή των τροφίμων οδήγησε σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και διατροφικές διαταραχές και έκανε τους ανθρώπους πιο πιθανό να αποφεύγουν τον διάδρομο των δημητριακών στα παντοπωλεία.

Ο κλάδος διπλασιάζεται

Η General Mills έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον επτά επιστημονικές μελέτες από το 2019 που υποστηρίζουν ότι τα δημητριακά είναι ευεργετικά για την υγεία των καταναλωτών. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έτρωγαν δημητριακά, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είχαν υγιέστερο σωματικό βάρος από τα παιδιά που έτρωγαν άλλο πρωινό ή παρέλειπαν το πρωινό. Η εταιρεία ξόδεψε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και το 2023 ασκώντας πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με στοιχεία από το OpenSecrets, έναν μη κερδοσκοπικό όμιλο. Οι προσπάθειες του FDA να ρυθμίσει τις ετικέτες των τροφίμων έχουν πυροδοτήσει μερικές από τις πιο σφοδρές αντιδράσεις από τη General Mills και άλλους κορυφαίους παραγωγούς δημητριακών.

Πέρυσι, η General Mills και οι άλλοι γίγαντες δημητριακών όπως οι Kellogg και Post Consumer Brands απείλησαν να κινηθούν νομικά σχετικά με έναν προτεινόμενο κανονισμός για τον περιορισμό του τι επιτρέπεται να προωθούν ως υγιές. Σε κοινή κατάθεσή τους, οι εταιρείες υποστήριξαν ότι οι προτεινόμενοι περιορισμοί θα παραβίαζαν τα δικαιώματά τους. «Τους αρέσει να βάζουν το «υγιεινό» με μεγάλα, κόκκινα γράμματα», είπε ο Blumenthal. «Αλλά όταν πρόκειται για λεπτομέρειες -πόσο λίπος, πόσο ζάχαρη- αντιστέκονται στη διαφάνεια όπως η πανούκλα».

Πώς έχει παραμορφωθεί το κίνημα κατά της δίαιτας

Οι υποστηρικτές της αντι-δίαιτας αγωνίζονται ενάντια στην προκατάληψη του βάρους και την κουλτούρα της δίαιτας εδώ και δεκαετίες. Το κίνημα που είναι γνωστό ως Health at Every Size, ή HAES, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 σε συνδυασμό με άλλα κινήματα πολιτικών δικαιωμάτων για την προώθηση της ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε η Ani Janzen, λειτουργική επικεφαλής της Association for Size Diversity and Health, που κατέχει το εμπορικό σήμα HAES.

Η Elyse Resch και η Evelyn Tribole, οι δύο εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι, έκαναν δημοφιλή τον όρο «διαισθητικό φαγητό» με τη δημοσίευση του βιβλίου τους το 1995 «Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach». Η διαισθητική διατροφή παροτρύνει τους οπαδούς να ακούσουν τις εσωτερικές τους ενδείξεις σχετικά με την πείνα και χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει άτομα με διατροφικές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια, το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για αυτές τις διδασκαλίες κατά της δίαιτας έχει αυξηθεί. Από το 2019 έως το 2023, οι ακαδημαϊκές αναφορές για την «αντι-δίαιτα» τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με μια ανάλυση μετά την εξέταση των δεδομένων του Google Scholar.

Μια ανάλυση από το The Post and The Examination που περιέλαβε 1.500 βίντεο TikTok χρησιμοποιώντας τα hashtags #AntiDiet ή #HealthAtEverySize διαπίστωσε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν πιο συχνά περιελάμβαναν διατροφικές διαταραχές, δίαιτα και απώλεια βάρους. Το παγωτό ήταν το κορυφαίο τρόφιμο που αναφέρθηκε, με δεκάδες βίντεο να υπερασπίζονται το επιδόρπιο ως άδικα δαιμονοποιημένο. Σε ορισμένα βίντεο που δημιουργήθηκαν από διαιτολόγους κατά της δίαιτας, οι δημιουργοί λένε ότι κανένα φαγητό δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως «άχρηστο» ή «ανθυγιεινό» επειδή «όλα τα τρόφιμα έχουν αξία», και την ίδια στιγμή δείχνουν σνακ όπως Cheetos ή μάρκες καραμέλας όπως Reese’s και Twix.

Αλλά οι επικεφαλής του Health at Every Size λένε ότι η δουλειά τους έχει παραμορφωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το hashtag #HealthAtEverySize χρησιμοποιείται συχνά για να προωθήσει τη θετικότητα του σώματος ή να προτείνει ότι «μπορείς να είσαι υγιής σε οποιοδήποτε μέγεθος», είπε ο Janzen. Το «Υγεία σε κάθε μέγεθος» έχει να κάνει πραγματικά με το πώς η προκατάληψη του βάρους έχει δημιουργήσει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «που βλάπτει τους παχείς ανθρώπους», είπε.

Η ευρεία απήχηση του Health at Every Size στο διαδίκτυο επιτρέπει την εμπορευματοποίηση του, δήλωσε ο Angel Austin, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης HAES. «Έχετε πολλούς προνομιούχους ανθρώπους που μιλούν για την Υγεία σε κάθε μέγεθος, δυστυχώς, επειδή είναι επικερδές», είπε.

Ο Resch, συνιδρυτής του intuitive eating, είπε ότι οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων που διαφημίζουν συνθήματα κατά της δίαιτας «απλώς προσπαθούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα και το διαισθητικό φαγητό έχει επιλεγεί».

Άρση του βάρους της διατροφικής κουλτούρας

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η πιο ανησυχητική τάση μεταξύ των ανθρώπων που επηρεάζουν τη δίαιτα είναι η παραπληροφόρηση που διαδίδουν, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι το υπερβολικό βάρος δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

«Οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες που ενοχοποιούνται για το βάρος μπορούν πιθανότατα να εξηγηθούν από άλλα φαινόμενα, όπως το στίγμα του βάρους και η ανακύκλωση του βάρους», έγραψε η Christy Harrison στο βιβλίο της για το 2019, “Anti-Diet: Reclaim Your Time, Money, Well-Being, and Happiness Through Intuitive Eating”. Η Harrison, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και podcaster, είπε σε ένα email της ότι αν έγραφε το βιβλίο σήμερα, θα χρησιμοποιούσε «πιο πολύχρωμη γλώσσα». Διατήρησε την αντίθεσή της στην «σκόπιμη απώλεια βάρους» και είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι «πολλές» χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με το βάρος έχουν άλλες αιτίες, επικαλούμενη έρευνα που τεκμηριώνει τις βλάβες του στίγματος και της δίαιτας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι θάνατοι που προκαλούνται από την παχυσαρκία, διαβήτη έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ και παθήσεις που κάποτε ταλαιπωρούσαν μόνο ηλικιωμένους ενήλικες είναι πλέον ολοένα και πιο παρούσες στα μικρά παιδιά.

Ο Kevin C. Klatt, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, λέει ότι οι υποστηρικτές της αντι-δίαιτας που αρνούνται τη σύνδεση μεταξύ του υπερβολικού σωματικού λίπους και της χρόνιας νόσου έχουν «φτιάξει πράγματα που είναι μια φαντασία και μια εντελώς νεραϊδοϊστορία».

Παρόλα αυτά, οι επιρροές κατά της δίαιτας έχουν βρει ένα αυξανόμενο κοινό μεταξύ των θεατών της χιλιετίας και του Gen Z, πολλοί που παλεύουν με τους φόβους για το φαγητό και την περιορισμένη κατανάλωση φαγητού που ασκούν οι γονείς τους.

Η Casey Purlia Johnson, προπονήτρια φυσικής κατάστασης και ινφλουένσερς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι η προσπάθεια διαισθητικής διατροφής την βοήθησε να αναπτύξει μια πιο υγιεινή σχέση με το φαγητό, μετά από χρόνια εμμονής με την άσκηση και τον περιορισμό των θερμίδων. «Όλοι έχουμε μεγαλώσει γύρω από αυτές τις τρελές ιδέες για το φαγητό», είπε η Johnson σε μια συνέντευξη. Είπε ότι οι πελάτες της αντιμετωπίζουν πολύ παραπληροφόρηση σχετικά με την περιορισμένη διατροφή. «Με ρωτούν στο τηλέφωνο, «Είσαι σίγουρη ότι μπορώ να φάω φρούτα;»

Ενώ οι υποστηρικτές της αντι-δίαιτας λένε ότι η προσέγγισή τους έχει φέρει ανακούφιση από τα βάρη της διατροφικής κουλτούρας, άλλοι λένε ότι το κίνημα το έχει παρατραβήξει και βλάπτει άτομα που κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και κακή διατροφή.

Η Rochon είπε ότι αρχικά αγκάλιασε μια νέα ιδεολογία σχετικά με τη διατροφή μετά από χρόνια πάλης με την υπερφαγία, τις προσπάθειες απώλειας βάρους και την πείνα. Κάποια από αυτά που άκουσε βασίστηκαν στην πραγματικότητα. Μελέτες δείχνουν ότι η περιοριστική δίαιτα μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό, και αυτό μπορεί να επιμείνει για χρόνια. Η Rochon άρχισε να πιστεύει ότι ο περιορισμός του φαγητού με οποιονδήποτε τρόπο θα έθετε την υγεία της σε κίνδυνο. Το να ακούει την ψυχική πείνα σήμαινε ότι αν σκεφτόταν ένα φαγητό, θα έπρεπε να το φάει. Η προβληματική σχέση με το φαγητό θεραπεύεται με ένα μαγικό τρόπο, αν φάτε απλώς τα ντόνατς και τα μπισκότα που φοβόσασταν πριν να φάτε, είναι η ιδέα. Ακολουθώντας αυτή τη διδασκαλία, άρχισε να βαραίνει. Όταν παρακολούθησε μια συναυλία με τον αδελφό της, το να ανέβει τα σκαλοπάτια ήταν τόσο δύσκολο που «μου έκλεψε τη χαρά», είπε. «Καθώς το σώμα μου γινόταν όλο και μεγαλύτερο και μεγαλύτερο, ένιωθα ότι η ζωή μου απλώς συρρικνώθηκε», είπε η Rochon. Η Rochon είπε ότι οι ανησυχίες για την υγεία της την ώθησαν να αρχίσει να παρακολουθεί βίντεο στο YouTube που αμφισβητούσαν αυτό που περιέγραψε ως «κατήχηση» των κινημάτων κατά της δίαιτας και της αποδοχής του λίπους. «Σίγουρα είμαι εκτός του κινήματος», είπε. «Δεν θέλω να με θάψουν οι γονείς μου».

Η ιστορία της Rochon δεν είναι μοναδική. Αρκετός κόσμος έχει πάρει έως και 20 κιλά σε έξι μήνες ενώ συνεργαζόταν με αντι-διαιτητικούς διαιτολόγους. Το κίνημα αυτό τους οδήγησε να πάρουν το μεγαλύτερο βάρος της ζωής τους.

Πηγή: Washington Post

Δείτε επίσης