Δίαιτα: Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

Του Nick Fuller The Conversation.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν την καθημερινή αυτοζύγιση για την προώθηση της υπευθυνότητας για τη διαχείριση του βάρους, ιδιαίτερα όταν ακολουθούμε πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για να χάσουμε βάρος. Άλλοι προτείνουν να εγκαταλείψουμε εντελώς τις αυτοζυγίσεις, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές ψυχολογικές αντιδράσεις και ανθυγιεινές συμπεριφορές όταν δεν μας αρέσει ή δεν κατανοούμε τον αριθμό που βλέπουμε στη ζυγαριά. Πολλοί, όπως εγώ, συνιστούν τη χρήση ζυγαριάς για να ζυγίζεστε κάθε εβδομάδα, ακόμα και όταν δεν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Να γιατί.

Το εβδομαδιαίο ζύγισμα βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το τακτικό ζύγισμα είναι μια αποτελεσματική στρατηγική απώλειας βάρους και διαχείρισης, κυρίως επειδή βοηθά στην αύξηση της επίγνωσης του τρέχοντος βάρους και τυχόν αλλαγών του.

Μια συστηματική ανασκόπηση 12 μελετών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν εβδομαδιαία ή καθημερινά για αρκετούς μήνες έχασαν 1-3 μονάδες ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) περισσότερο και ανέκτησαν το λιγότερο βάρος από τους συμμετέχοντες που δεν ζύγιζαν συχνά. Το όφελος για την απώλεια βάρους ήταν εμφανές με το εβδομαδιαίο ζύγισμα. δεν υπήρχε πρόσθετο όφελος με το καθημερινό ζύγισμα.

Η αυτοζύγιση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους καθώς μεγαλώνουμε. Οι ενήλικες τείνουν να παίρνουν βάρος σταδιακά μέχρι τη μέση ηλικία. Ενώ η μέση αύξηση βάρους είναι συνήθως 0,5-1 κιλό ετησίως, αυτή η μέτρια συσσώρευση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία με την πάροδο του χρόνου. Η εβδομαδιαία ζύγιση και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων βοηθά στην αποφυγή της περιττής αύξησης του βάρους.

Η παρακολούθηση του βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ιατρικών προβλημάτων. Οι δραματικές αλλαγές στο βάρος μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων με τον θυρεοειδή, την πέψη και τον διαβήτη.

Η εβδομαδιαία ζύγιση υπολογίζει τις κανονικές διακυμάνσεις

Το σωματικό μας βάρος μπορεί να κυμαίνεται μέσα σε μια μέρα και σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μελέτες δείχνουν ότι το σωματικό βάρος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά 0,35% μέσα στην εβδομάδα και είναι συνήθως υψηλότερο μετά το Σαββατοκύριακο.

Οι καθημερινές διακυμάνσεις του βάρους έχουν πολλές αιτίες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με την περιεκτικότητα σε νερό του σώματός μας. Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Το είδος του φαγητού που καταναλώσαμε. Όταν έχουμε φάει ένα δείπνο με υψηλότερους υδατάνθρακες, θα ζυγίζουμε περισσότερο την επόμενη μέρα. Αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα του ότι το σώμα διατηρεί προσωρινά περισσότερο νερό. Διατηρούμε 3-4 γραμμάρια νερού ανά γραμμάριο υδατανθράκων που καταναλώνουμε για να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες. Η περιεκτικότητά μας σε νερό αυξάνεται επίσης όταν καταναλώνουμε τροφές με περισσότερο αλάτι. Το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία νατρίου και νερού. Όταν η συγκέντρωση του αλατιού στην κυκλοφορία του αίματός μας αυξάνεται, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός για την αποκατάσταση της ισορροπίας με τη συγκράτηση του νερού για την αραίωση της περίσσειας αλατιού.

Είτε πρόκειται για 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς είτε για 65 γραμμάρια άπαχο κρέας, ό,τι τρώμε και πίνουμε έχει βάρος, το οποίο αυξάνει το σωματικό μας βάρος προσωρινά ενώ χωνεύουμε και μεταβολίζουμε ό,τι έχουμε καταναλώσει. Το βάρος μας τείνει επίσης να είναι χαμηλότερο το πρωί αφού η πρόσληψη τροφής έχει περιοριστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και υψηλότερο το βράδυ μετά την ημερήσια πρόσληψη φαγητού και ποτών.

Οι διακυμάνσεις των ορμονών στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία των υγρών. Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κατακράτηση υγρών και να πάρουν προσωρινά 0,5-2 κιλά βάρους εκείνες τις μέρες. Συγκεκριμένα, η ωχρινική φάση, η οποία αντιπροσωπεύει το δεύτερο μισό του κύκλου μιας γυναίκας, έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του υγρού από το πλάσμα του αίματος στα κύτταρα και το φούσκωμα.

Το να πάτε στην τουαλέτα μπορεί να οδηγήσει σε μικρή αλλά άμεση απώλεια βάρους. Ενώ η ποσότητα που χάνεται ποικίλλει, γενικά εξαλείφουμε περίπου 100 γραμμάρια βάρους μέσω των καθημερινών κινήσεων του εντέρου μας.

Όλες αυτές οι διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές και δεν είναι ενδεικτικές σημαντικών αλλαγών στο σωματικό μας λίπος ή στη μυϊκή μάζα. Ωστόσο, το να βλέπουμε αυτές τις διακυμάνσεις μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος με το βάρος μας.

Εβδομαδιαίο ζύγισμα

Το εβδομαδιαίο ζύγισμα αποφεύγει την εμμονή με τη ζυγαριά και το σαμποτάζ για την απώλεια βάρους. Το πολύ συχνό ζύγισμα μπορεί να δημιουργήσει μια εμμονή με τον αριθμό στη ζυγαριά και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συχνά, η αντίδρασή μας όταν βλέπουμε αυτόν τον αριθμό να μην κινείται προς την κατεύθυνση που θέλουμε είναι να περιορίσουμε περαιτέρω την πρόσληψη τροφής ή να ξεκινήσουμε μια δίαιτα της μόδας. Μαζί με το να μην είναι ευχάριστες ή βιώσιμες, οι δίαιτες της μόδας τελικά μπορούν να κακό αντί καλό. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μια μακροχρόνια μελέτη που συνέκρινε τη σκόπιμη απώλεια βάρους σε περισσότερα από 4.000 διδύμους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα να γίνει κάποιος υπέρβαρος μέχρι την ηλικία των 25 ετών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τον δίδυμο που έκανε δίαιτα σκοπεύοντας να χάσει 5 κιλά ή περισσότερα. Αυτό υποδηλώνει ότι η συχνή δίαιτα κάνει πιο επιρρεπείς στη μελλοντική αύξηση του βάρους.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Η εβδομαδιαία ζύγιση δίνει μια πιο ακριβή μέτρηση των τάσεων του βάρους μας με την πάροδο του χρόνου. Βάλτε στόχο να ζυγίζεστε την ίδια μέρα, την ίδια ώρα και στο ίδιο περιβάλλον κάθε εβδομάδα -για παράδειγμα κάθε Παρασκευή πρωί όταν ετοιμάζεστε να κάνετε ντους, αφού έχετε πάει στην τουαλέτα, αλλά πριν πιείτε ή φάτε οτιδήποτε. Σταματήστε να ζυγίζεστε εάν αυτό σας προκαλεί στρες. Θυμηθείτε, ο αριθμός στη ζυγαριά είναι μόνο ένα μέρος της διαχείρισης της υγείας και του βάρους. Η εστίαση αποκλειστικά σε αυτό μπορεί να επισκιάσει άλλους δείκτες, όπως το πώς ταιριάζουν τα ρούχα σας. Είναι επίσης σημαντικό να δίνουμε την ίδια προσοχή στο πώς νιώθουμε, σωματικά και συναισθηματικά.

Δείτε επίσης