Οι πολυβιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό και τη μνήμη των ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να τις γνωστικές και μνημονικές λειτουργίες του εγκεφάλου τους, αν κάθε μέρα παίρνουν ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η ίδια μελέτη μπορεί να απογοητεύσει τους πολλούς φίλους της σοκολάτας γιατί τα συμπληρώματα κακάο δεν έδειξαν όφελος.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer & Dementia παρέχει ελπίδες ότι πιθανώς οι πολυβιταμίνες σε καθημερινή βάση μπορούν να προστατεύσουν σε ένα βαθμό έναντι της γνωστικής εξασθένησης, λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα ανέφεραν ότι «η νέα μεγάλη μελέτη προσφέρει σε βάθος χρόνου τις πρώτες βάσιμες ενδείξεις για το γνωστικό όφελος των συμπληρωμάτων πολυβιταμινών στους ηλικιωμένους». Αυτό ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες έρευνες, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί.

Προηγούμενες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι η σοκολάτα μπορεί να κάνει πιο κοφτερό το μυαλό. Η νέα μελέτη -που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την εταιρεία παραγωγής σοκολατών Mars και εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ- φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευτυχισμένο αλλά όχι πιο έξυπνο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πίτερ Κοέν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δήλωσε ότι «για όλους εμάς που αγαπάμε τη σοκολάτα, η πολυετής αυτή μελέτη ήταν η καλύτερη ελπίδα να ανακαλύψουμε τα κρυφά οφέλη της για τον εγκέφαλο. Δυστυχώς δεν είχαμε τύχη. Ακόμη και μια χρηματοδοτημένη από τη Mars έρευνα δεν μπόρεσε να βρει επωφελή επίπτωση της σοκολάτας στον εγκέφαλο».

Η τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη COSMOS-Mind (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study of the Mind) παρακολούθησε επί τρία χρόνια 2.262 ανθρώπους άνω των 65 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και λάμβαναν είτε φλαβανόλες (βασικό συστατικό του κακάο και της σοκολάτας), είτε πολυβιταμίνες, είτε εικονικό φάρμακο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες, αλλά όχι κακάο, εμφάνισαν «στατιστικά σημαντική γνωστική βελτίωση σε σχέση με το εικονικό φάρμακο». Η βελτίωση χάρη στις πολυβιταμίνες, όπως έδειξαν τα ετήσια τεστ, αφορούσε τόσο την γενική γνωστική λειτουργία, όσο ειδικότερα τις εκτελεστικές λειτουργίες του νου, καθώς και την επεισοδιακή μνήμη (αφορά τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν).

Η βελτίωση «μεταφράζεται» σε περίπου 60% επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης (μέσα στην τριετία) ή κατά περίπου 1,8 χρόνια. Το μεγαλύτερο όφελος είχαν οι άνθρωποι με καρδιαγγειακή νόσο. Να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη και κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια.

Η ερευνήτρια καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής Λόρα Μπέικερ είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να συστήσει κάποιος τα διατροφικά συμπληρώματα πολυβιταμινών ως μέσο πρόληψης της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας -πιο συχνή μορφή της οποίας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Δείτε επίσης