Των Birau Mia και Carolina O.C. Werle, The Conversation.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ψάχνετε για σνακ μετά το γυμναστήριο; Έρευνες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση οδηγεί συχνά σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού, είτε πρόκειται για αποκατάσταση του σώματος είτε για την αναπλήρωση της ενέργειας που έχετε κάψει.
Με αμέτρητα αθλητικά γεγονότα να προβάλλονται στις οθόνες μας, τίθεται ένα ερώτημα: Μπορεί η παρακολούθηση αθλημάτων στην οθόνη να επηρεάσει επίσης το πόσο τρώμε; Η απάντηση είναι ναι.
Η έρευνά μας που συνέταξε η Jannine Lasaleta αποκαλύπτει ότι η παρακολούθηση αθλητικών βίντεο μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση γλυκών. Αλλά υπάρχουν περισσότερα στην ιστορία: η δυσκολία των αθλημάτων που παρακολουθείτε παίζει ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα.
Από οθόνες μέχρι πρόχειρο φαγητό
Αρχικά προσκαλέσαμε 112 φοιτητές στο πειραματικό εργαστήριο Grenoble Ecole de Management για να παρακολουθήσουν ένα βίντεο και να δοκιμάσουν μερικές καραμέλες. Οι μισοί μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο με άνδρες και γυναίκες να αθλούνται, ενώ οι άλλοι μισοί παρακολούθησαν ένα χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, δώσαμε σε κάθε μαθητή ένα φλιτζάνι 70 γραμμαρίων καραμέλες και ζητήσαμε να κρίνουν την ποιότητά του για τρία λεπτά. Οι μαθητές που είδαν το βίντεο του αθλητισμού έφαγαν περισσότερες καραμέλες από εκείνους που είδαν αυτό χωρίς σωματική δραστηριότητα.
Η δοκιμή αποκάλυψε ότι η παρακολούθηση αθλητικών βίντεο μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ζαχαρωτών, αλλά εδώ είναι η ανατροπή: οι άρρενες επιδόθηκαν σε πολύ περισσότερες καραμέλες, οπότε ίσως τα αποτελέσματα να προκλήθηκαν από αυτή την κατανάλωση. Επιπλέον, δεν ήμασταν σίγουροι αν το είδος του αθλήματος που παρακολουθήσαμε επηρεάζει την πρόσληψη γλυκών.
Για να μάθουμε περισσότερα, προσκαλέσαμε μόνο τις φοιτήτριες να παρακολουθήσουν βίντεο που απεικονίζουν είτε εύκολα (ελαφρύ τρέξιμο) είτε δύσκολα στην εκτέλεση αθλήματα (άλμα εις μήκος, γυμναστική, μπέιζμπολ, ράγκμπι ή αναρρίχηση βράχου). Στη συνέχεια, κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις ίδιες καραμέλες όπως πριν. Αυτές που παρακολούθησαν το εύκολο αθλητικό βίντεο (που δείχνει μια γυναίκα και έναν άνδρα να τρέχουν μέσα από διαφορετικά τοπία) έφαγαν πολύ περισσότερες καραμέλες (30,1 γραμμάρια) από εκείνες που παρακολούθησαν το δύσκολο αθλητικό βίντεο (18 γραμμάρια).
Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι η ευκολία ή η δυσκολία της άσκησης που παρουσιάζεται επηρεάζει την κατανάλωση ζαχαρωτών -η παρακολούθηση εύκολων αθλημάτων οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη καραμέλας από την παρακολούθηση δύσκολων. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Για να εξηγήσουμε τα ευρήματά μας, εξετάσαμε την έρευνα σχετικά με τα κίνητρα στόχων. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν επιτυγχάνουν έναν στόχο, πιέζουν περισσότερο. Αλλά μόλις δουν πρόοδο, τείνουν να χαλαρώσουν. Για παράδειγμα, μετά από μια προπόνηση, όσοι στοχεύουν να παραμείνουν σε φόρμα μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν κάνει καλή πρόοδο και στη συνέχεια να χαλαρώνουν τις προσπάθειές τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του κινήτρου για την επιδίωξη σχετικών στόχων, όπως η υγιεινή διατροφή.
Η έρευνα δείχνει ότι η επίτευξη μικρότερων στόχων (όπως η άσκηση) μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν κερδίσει ένα διάλειμμα, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιδοθούν περισσότερο στο φαγητό. Έτσι, η ολοκλήρωση μιας προπόνησης μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να ανταμείψετε τον εαυτό σας με επιπλέον φαγητό παρά αν δεν είχατε ολοκληρώσει τη συνεδρία σας. Και γιατί οι γυναίκες δεν είναι επιρρεπείς όσο οι άντρες να τρώνε περισσότερες καραμέλες μετά την παρακολούθηση ενός εύκολου στην εκτέλεση αθλητικού βίντεο; Απλώς, επειδή έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για το βάρος τους από τους άντρες και ως εκ τούτου οι διατροφικοί τους στόχοι είναι πιο σημαντικοί.
Η έρευνά μας δείχνει ότι η απλή παρακολούθηση αθλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση αντικαταστάτης εκπλήρωσης των στόχων φυσικής κατάστασης. Όταν οι άνθρωποι μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να κάνουν τη δραστηριότητα που παρακολουθούν, αισθάνονται σαν να έχουν ήδη ασκηθεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο απολαυστικές επιλογές τροφίμων. Εάν αντιλαμβάνονται την άσκηση που παρουσιάζεται ως εύκολη παρά δύσκολη, μπορούν πιο εύκολα να φανταστούν τον εαυτό τους να την κάνει, οδηγώντας σε μεγαλύτερα συναισθήματα προόδου προς τους στόχους της φυσικής τους κατάστασης. Αυτό το αντιληπτό επίτευγμα μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ότι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να επιδοθούν και να επηρεάσουν την αναζήτησή τους για μια ανταμοιβή, συχνά με αποτέλεσμα αυξημένη πρόσληψη τροφής.
Και λοιπόν; Αυτή η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ή άλλους που στοχεύουν στην ενθάρρυνση υγιεινών τρόπων ζωής. Όταν προωθούν υγιεινές δραστηριότητες απεικονίζοντας τη σωματική δραστηριότητα που φαίνεται πολύ εύκολη, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη αίσθηση επιτευγμάτων και να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση. Προτείνουμε να δείξετε μια εύκολη άσκηση (όπως περπάτημα ή τζόκινγκ) ακολουθούμενη από μια πιο σκληρή (όπως σπριντ ή μαραθώνιο τρέξιμο) ως εναλλακτική λύση. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν με βασικές ασκήσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτύχουν τους στόχους της φυσικής τους κατάστασης. Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας χωρίς να δίνει μια ψευδή αίσθηση ολοκλήρωσης.
Ποιο είναι μήνυμα; Να προσέχετε πώς η παρακολούθηση αθλημάτων μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν σκοπεύετε να παραμείνετε σε καλό δρόμο με τη διατροφή σας, παρακολουθήστε πιο απαιτητικά αθλήματα -μπορεί απλώς να σας βοηθήσει να αντισταθείτε σε αυτή την επιπλέον πλάκα σοκολάτας. Όταν βάζετε στόχους δίαιτας, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η πραγματική πρόοδος προέρχεται από τη συνεπή προσπάθεια, όχι μόνο από το να φαντάζεστε τον εαυτό σας να κάνετε μια προπόνηση. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που πραγματικά σας προκαλούν και συνδυάστε με προσεκτικές διατροφικές συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε την παγίδα του να αισθάνεστε ότι ο στόχος της φυσικής κατάστασης έχει επιτευχθεί πρόωρα και στη συνέχεια να υπερβάλλετε.