Η διατροφή των παιδιών με περισσότερα θρεπτικά γεύματα μπορεί να μην τα κάνει λάτρεις των λαχανικών, αλλά μπορεί να προάγει ένα υγιέστερο βάρος με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας την πρόσθετη ζάχαρη και το λίπος που καταναλώνουν, διαπιστώνει μια μελέτη υπό την ηγεσία του Cornell, η οποία εφάρμοσε μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές παρεμβάσεις που επικεντρώθηκαν στους νέους.
Οι ερευνητές έγραψαν ότι αξιολόγησαν την ευκαμψία των διατροφικών συνηθειών από νωρίς στη ζωή με δύο παρεμβάσεις που στοχεύουν σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με πολύ μικρά παιδιά. Οι παρεμβάσεις διεξήχθησαν σε διάστημα 12 εβδομάδων και αξιολογήθηκαν με ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 285 οικογένειες. Οι οικογένειες στις ομάδες παρέμβασης κλήθηκαν είτε να ετοιμάσουν υγιεινά γεύματα με συστατικά που τους παραδίδονταν στην πόρτα τους είτε να αποφύγουν το σνακ και να τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Διαπιστώθηκε ότι και οι δύο παρεμβάσεις μείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου. Το αποτέλεσμα παρέμεινε για τρία χρόνια για την πρώτη παρέμβαση, αλλά εξαφανίστηκε για τη δεύτερη.
Παρακολουθώντας τις 285 οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρία χρόνια, η διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση των αλλαγών στο τι έτρωγαν τα παιδιά και οι γονείς τους, ή πώς έτρωγαν, στον δείκτη μάζας σώματος. Για 12 εβδομάδες, σε πάνω από 100 οικογένειες παραδίδονταν στα σπίτια τους συστατικά και συνταγές για πέντε γεύματα την εβδομάδα, σχεδιασμένα από διατροφολόγο. Άλλες περίπου 70 οικογένειες κλήθηκαν να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περιορίσουν τα σνακ -δυνητικά ένας βασικός παράγοντας παχυσαρκίας, η οποία είναι πιο διαδεδομένη στους ευάλωτους πληθυσμούς, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια ομάδα ελέγχου δεν άλλαξε τη διατροφή της.
Ούτε η προσέγγιση του “γεύματος” ούτε του “σνακ” επηρέασε πολύ τον ΔΜΣ των ενηλίκων, επιβεβαιώνοντας ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών γίνεται πιο δύσκολη αργότερα στη ζωή. Μεταξύ των παιδιών, που ήταν μεταξύ 2 και 6 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη, ο αριθμός των παιδιών που ήταν στην υψηλότερη κατηγορία ότερων ΔΜΣ μειώθηκε και για τις δύο ομάδες, αλλά αυξήθηκε στην ομάδα ελέγχου. Οι βελτιώσεις διατηρήθηκαν σε διάστημα τριών ετών μεταξύ των παιδιών των οποίων οι οικογένειες λάμβαναν γεύματα, αλλά ξεθώριασαν μετά από ένα χρόνο για εκείνα που περιόριζαν το σνακ -ένα πρωτόκολλο που οι συμμετέχοντες βρήκαν δύσκολο να διατηρήσουν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γονείς που έλαβαν ένα σετ γευμάτων για τρεις μήνες συνέχισαν να ταΐζουν τα παιδιά τους με πιο υγιεινές δίαιτες -περιορίζοντας ιδίως τη ζάχαρη- ακόμα κι αν δεν άλλαζαν τις δικές τους συνήθειες. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του παιδιού χωρίς να τους επιβάλλουν πολλά τρόφιμα που δεν τους αρέσουν, δήλωσε η Michèle Belot, καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
«Δεν είναι ότι τα παιδιά άρχισαν ξαφνικά να προτιμούν και να απαιτούν μπρόκολο και σαλάτες και τέτοια πράγματα, που ίσως δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος», είπε ο Belot. «Μάλλον, οι γονείς φαίνεται ότι αποφάσισαν να αλλάξουν αυτό που βάζουν στα πιάτα των παιδιών, περιορίζοντας λίγο την πρόσβασή τους σε ανθυγιεινά τρόφιμα».
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τις διατροφικές παρεμβάσεις για μικρά παιδιά και γονείς στο σπίτι και είπαν ότι «το εύρος των παρεμβάσεων που δοκιμάστηκαν είναι άνευ προηγουμένου». «Είναι πολύ δύσκολο να πάμε ενάντια σε πράγματα όπως η πείνα ή να έχουμε τον αυτοέλεγχο να μην τρώμε ορισμένα πράγματα που απολαμβάνουμε», είπε η Belot. «Μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσονται αυτές οι προτιμήσεις και οι προτιμήσεις και μπορούμε να επηρεάσουμε δυνητικά αυτή τη διαδικασία;»
Οι παρεμβάσεις βασίστηκαν σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι η επιρροή στις συνήθειες νωρίς στη ζωή έχει τις περισσότερες υποσχέσεις για μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και προσπάθησαν να κάνουν τον πειραματισμό με μια σειρά υγιεινών τροφίμων εύκολο και προσιτό για τις οικογένειες.
Τα αποτελέσματα δεν ταίριαζαν με το τι θα προβλέπουν τα μοντέλα συνήθειας, είπαν οι ερευνητές. Τρία χρόνια μετά τη μελέτη, τα παιδιά εξέφρασαν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα γλυκά. Ωστόσο, οι αγορές τροφίμων των γονιών φάνηκε να αλλάζουν, με αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη στον ΔΜΣ για τα παιδιά -πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων στο υψηλότερο εκατοστημόριο του ΔΜΣ, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, είπε η Belot.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι εάν μπορούσαν να γίνουν προσιτές, οι επιδοτούμενες υπηρεσίες παράδοσης γευμάτων θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε «ερήμους τροφίμων» που δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Διαφορετικά, είπε η Belot, οι οικογένειες θα πρέπει απλώς να προσπαθήσουν να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε λιγότερο υγιεινά τρόφιμα.
«Ο στόχος είναι να βεβαιωθείτε ότι αυτό που βάζετε στο πιάτο δεν είναι υπερβολικά ένα είδος πρόχειρου φαγητού», είπε. «Μπορείς να ελέγξεις το πιάτο ως γονιός, και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ δυνατό, στο τέλος. Γιατί αν τα παιδιά πεινάσουν και θα φάνε».
Περισσότερες πληροφορίες: Michèle Belot et al, Changing Dietary Habits Early in Life: A Field Experiment with Low-Income Families, Journal of Political Economy Microeconomics (2024). DOI: 10.1086/732126.