Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βατερλό διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των νέων στα social media είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Η αρνητική εικόνα σώματος ή η σωματική δυσαρέσκεια εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει επίμονες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για το σώμα του και σχετίζεται με κακή ψυχολογική και σωματική υγεία, ειδικά σε νεαρά άτομα, σύμφωνα με παρόμοιες μελέτες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 55% των εφήβων από ένα δείγμα 21.277 νέων ηλικίας 10 έως 17 ετών από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν δυσαρέσκεια με το σώμα τους, η οποία αυξήθηκε με περισσότερο χρόνο στην οθόνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου το 35% των εφήβων ανέφεραν ότι ήταν “μεγαλύτεροι από το ιδανικό” και το 20% είπε ότι ήταν “πιο αδύνατοι από το ιδανικό”.
Οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Waterloo χρησιμοποίησαν ένα σχέδιο που απεικόνιζε οκτώ εικόνες σώματος αυξανόμενου βάρους για να καθορίσουν τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ιδανικός σωματότυπος. Ζητήθηκε από τους έφηβους να επιλέξουν ποια εικόνα έμοιαζε περισσότερο με το σχήμα του σώματός τους και ποια έμοιαζε περισσότερο με το πώς θα ήθελαν να είναι το σώμα τους.
Οι πλατφόρμες όπου οι χρήστες μοιράζονται βίντεο ή εικόνες του εαυτού τους διαπιστώθηκε ότι σχετίζονται περισσότερο με τη δυσαρέσκεια του σώματος σε σχέση με πλατφόρμες που βασίζονται σε κείμενο, όπως το X (πρώην Twitter). Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αξιολογήθηκε με τη μέτρηση του χρόνου που αφιερώθηκε στο διαδίκτυο και των πλατφορμών που χρησιμοποιήθηκαν.
«Ανάλογα με τα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι έφηβοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι για διαφορετικούς λόγους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης υποψήφια Karen Hock. «Υπήρξε μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας μεταξύ των χρηστών του YouTube και του Snapchat έναντι των μη χρηστών και βρήκαμε διαφορές στη δυσαρέσκεια με βάση τη χώρα, την ηλικία, την εθνικότητα και τα πειράγματα με βάση το βάρος».
Η δυσαρέσκεια με το σώμα ήταν διαδεδομένη σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα στο ότι η νεολαία ένιωθε «μεγαλύτερη από το ιδανικό».
Αν και οι μελέτες επικεντρώνονται συχνά στη δυσαρέσκεια του γυναικείου σώματος, η ομάδα της Hock ανακάλυψε ότι η δυσαρέσκεια ήταν επίσης διαδεδομένη μεταξύ των ανδρών. Όσοι ανέφεραν δυσαρέσκεια με το ότι ήταν πιο αδύνατοι από ό,τι πίστευαν ιδανικά ήταν κυρίως άντρες και το αντίθετο διαπιστώθηκε για τις γυναίκες. Η Hock είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα που να ενσωματώνει τα ευρήματα των μειονοτικών φύλων ή των τρανσέξουαλ νέων που βιώνουν επίσης σωματική δυσαρέσκεια.
Παρά την πρόσφατη άνοδο στη θετικότητα του σώματος, η Hock λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθούν εκείνα τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπτύσσουν μια ανθυγιεινή σχέση με την εικόνα του σώματός τους. «Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι νέοι γνωρίζουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι καλή για την ψυχική τους υγεία, αλλά δυσκολεύονται πολύ να σταματήσουν».
Η έρευνα δείχνει ότι τα προγράμματα ενημέρωσης στα μέσα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σωματικής δυσαρέσκειας και να διδάξουν στους εφήβους να κατανοούν ότι οι εικόνες που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα πραγματικές.
Ο Hock εξέφρασε επίσης την ανάγκη αλλαγής πολιτικής γύρω από τους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αποτραπεί η εμφάνιση περιεχομένου που τους κάνει να αισθάνονται άσχημα για την εμφάνισή τους.
Περισσότερες πληροφορίες: Karen Hock et al, Body Weight Perceptions Among Youth From 6 Countries and Associations With Social Media Use: Findings From the International Food Policy Study, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (2024). DOI: 10.1016/j.jand.2024.06.223.