Το προπιονικό οξύ ενισχύει τη μυϊκή μάζα

Ένα συστατικό που μπορεί να προστεθεί στο φαγητό για να το κάνει πιο χορταστικό μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της αύξησης βάρους σε άτομα μέχρι τα 40 έτη, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στο χτίσιμο περισσότερων μυών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, ερευνητές από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής για την αποτελεσματικότητα ενός μορίου που ονομάζεται προπιονικός εστέρας ινουλίνης (IPE: inulin-propionate ester), για την προώθηση της απώλειας βάρους και την καταστολή της όρεξης.

Το IPE περιέχει προπιονικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που παράγεται στο ανθρώπινο σώμα όταν οι φυτικές ίνες ζυμώνονται από μικρόβια του εντέρου. Όταν το προπιονικό εισάγεται στο σώμα σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι θα μπορούσε να προσληφθεί μέσω μιας κανονικής διατροφής με τη μορφή IPE, διεγείρει το έντερο να απελευθερώσει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο για να μειώσουν το αίσθημα της πείνας.

Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι συμμετέχοντες με μέση ηλικία 54 ετών που έλαβαν συμπληρώματα IPE έχασαν βάρος, είχαν χαμηλότερη μάζα λίπους και ενδοκοιλιακό λίπος και βρήκαν τα τρόφιμα υψηλής ενέργειας λιγότερο ελκυστικά από εκείνους που είχαν λάβει ινουλίνη, ένα είδος φυτικής ίνας. Τα αποτελέσματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που ονομάζεται iPREVENT.

Η νέα μελέτη, η οποία είναι πιο μακροπρόθεσμη από προηγούμενες, δείχνει κάποιες διαφορές στους τρόπους με τους οποίους το σώμα των νεότερων ατόμων αντέδρασε στα συμπληρώματα IPE. Κατά τη διάρκεια της 12μηνης μελέτης, 270 συμμετέχοντες στη Γλασκώβη και το Λονδίνο ηλικίας 20 έως 40 ετών χωρίστηκαν σε ομάδες που κατανάλωναν είτε IPE είτε ινουλίνη.

Η δοκιμή δεν βρήκε σημαντική διαφορά στην αύξηση του βάρους μεταξύ αυτών που κατανάλωναν IPE ή ινουλίνη. Η ομάδα του προπιονικού δεν είδε μείωση στη λιπώδη μάζα ή στο σωματικό βάρος και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξήθηκαν οριακά στην ομάδα IPE, αν και εντός φυσιολογικών ορίων. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική αύξηση στην άλιπη μάζα στους συμμετέχοντες που έλαβαν IPE, η οποία δεν οφείλεται σε αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα σε καμία από τις δύο ομάδες.

Ο καθηγητής Douglas Morrison του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας των Πανεπιστημίων της Σκωτίας (SUERC) και του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ένας από τους συγγραφείς της εργασίας, είπε: «Η πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους στην πρώιμη ζωή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία αργότερα στη ζωή -είναι καλύτερα να διατηρείς ένα υγιές βάρος σε όλη τη ζωή παρά να προσπαθείς να χάσεις βάρος αργότερα, αν και η επίτευξη υγιούς βάρους σε οποιαδήποτε ηλικία είναι ευεργετική.

«Οι προηγούμενες μελέτες μας είχαν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την προσθήκη συμπληρωμάτων IPE στη διατροφή τους και ήμασταν πρόθυμοι να διερευνήσουμε σε αυτήν τη μελέτη εάν τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους. Η αύξηση της άλιπης μάζας είναι ένα ενδιαφέρον και απροσδόκητο αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να δικαιολογεί περαιτέρω μελέτη, επειδή η οικοδόμηση μυών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάστηκαν από την πανδημία COVID-19, η οποία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης και μπορεί να επηρέασε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων. Υπογραμμίζουν επίσης την πιθανότητα η δόση του προπιονικού, η οποία παρήγαγε ευεργετικά αποτελέσματα σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, να μην είχε την ίδια επίδραση στο μεταβολισμό των νεότερων συμμετεχόντων.

Ο καθηγητής Gary Frost του Imperial College London, είπε: «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της πρόληψης της αύξησης του βάρους, ιδιαίτερα στους νεότερους ενήλικες, όπου οι συμπεριφορές και η ενεργειακή πρόσληψη διαφέρουν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς. Ενώ το IPE απέδειξε οφέλη για τη σύσταση του σώματος, ο αντίκτυπός του στη συνολική διαχείριση βάρους φαίνεται περιορισμένος, γεγονός που δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα για παρεμβάσεις που αφορούν την ηλικία για την πρόληψη της παχυσαρκίας».

Περισσότερες πληροφορίες: Jennifer E. Pugh et al, Increase in colonic PRopionate as a method of prEVENTing weight gain over 12 months in adults aged 20–40 years (iPREVENT): a multi-centre, double-blind, randomised, parallel-group trial, eClinicalMedicine (2024). DOI: 10.1016/j.eclinm.2024.102844.

Δείτε επίσης