Πόσα κιλά θα χάσετε με μια δραστική δίαιτα τριών ημερών;

Το υπερβολικό βάρος είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο. Ο θερμιδικός περιορισμός έχει διερευνηθεί, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις οξείες επιπτώσεις του. Έτσι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 στο περιοδικό Physiological Reports, εξέτασε τι θα συνέβαινε αν για τρεις μέρες υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα καταναλώσουν μόνο 600 θερμίδες την ημέρα. Συμμετείχαν 15 άντρες και γυναίκες που αρχικά το βάρος τους ήταν, κατά μέσο όρο, 93,1 κιλά (±15).

Μέσα σε τρεις μέρες οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου 2,5 κιλά (έφτασαν στα 90,7 κιλά κατά μέσο όρο) και ήταν σχεδόν όλο λίπος. Δεν χάθηκε μυϊκή μάζα, ούτε σωματικό νερό. Η δραστική τριήμερη δίαιτα βελτίωσε το μεταβολισμό του λίπους, το σωματικό βάρος και την αγγειακή ακαμψία, έγραψαν οι ερευνητές. Αυτά είναι ευχάριστα νέα καθώς είναι διαδεδομένη η άποψη ότι τις πρώτες μέρες μιας αυστηρής δίαιτας χάνεται κυρίως νερό.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με μεταβολικές δυσλειτουργίες, όπως είναι η μειωμένη ικανότητα χρήσης λίπους (Kelley et al., 1999). Οι παρεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος χωρίς φάρμακα είναι τέσσερις: τι τρώτε, πότε τρώτε, πόσο τρώτε και άσκηση. Ωστόσο, μια μετα-ανάλυση υποδηλώνει πως όταν συγκρίνεται η δίαιτα με την άσκηση, οι διατροφικές παρεμβάσεις οδηγούν σε υπερτριπλάσια απώλεια βάρους -11 κιλά με τη δίαιτα έναντι 3 κιλών με την άσκηση (Miller et al., 1997).

Ο θερμιδικός περιορισμός έχει από καιρό διαφημιστεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους (Walford et al., 2002), αν και μπορεί να ποικίλλει από 25% μείωση των θερμίδων μέχρι μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων την ημέρα. Μελέτες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη δίαιτα, για 1–4 εβδομάδες με πρόσληψη 700-1.000 θερμίδων την ημέρα σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες βρήκαν βελτιωμένο σωματικό βάρος και σύσταση σώματος (Jakobsdottir et al., 2016; Kautzky et al., 2021).

Με μια δραστική δίαιτα, οι μύες και το συκώτι αρχίζουν και καίνε περισσότερες κετόνες που προέρχονται από τα λιποκύτταρα. Δεδομένης της μειωμένης ικανότητας των παχύσαρκων ατόμων να καίνε λίπος (Kelley et al., 1999), αυτή η μεταβολική αλλαγή μπορεί να βελτιώνει την ικανότητα χρήσης του λίπους (Grajower & Horne, 2019) και να μειώνει το σωματικό λίπος.

Τα αποτελέσματα του θερμιδικού περιορισμού εκτείνονται πέρα ​​από την απώλεια βάρους (Most & Redman, 2020) και είναι πιθανόν να επηρεάσουν τους ορμονικούς ρυθμιστές του μεταβολισμού (PYY, NPY (Holzer et al., 2012), τις ορμόνες του θυρεοειδούς, τη γκρελίνη και τη λεπτίνη (Klok et al., 2007).

Στην τρέχουσα μελέτη, η επιθετική δίαιτα των τριών ημερών με μόλις 600 θερμίδες την ημέρα, παρατηρήθηκε 3% μείωση στο σωματικό βάρος, 3% μείωση στο σωματικό λίπος, 14% μείωση στη βαθμολογία του σπλαχνικού λίπους και 1% μείωση στην αναλογία περιφέρειας μέσης/ισχίου. Δεν αναμένονταν τόσο γρήγορα αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη, και είναι ενδιαφέρον ότι η μυϊκή μάζα και το σωματικό νερό, ουσιαστικά, δεν επηρεάστηκαν. Αυτή η δραστική προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος διαλειμματικής νηστείας για τρεις μέρες την εβδομάδα (ή το μήνα).

Η απώλεια βάρους ήταν εντυπωσιακή για τρεις μέρες, αν σκεφτεί κανείς ότι μια άλλη παρέμβαση πρόσληψης 1.000 θερμίδων την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες σε 18 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με δείκτη μάζας σώματος 30-35 kg/m2, χάθηκαν 4,2±0,5 κιλά (4,8%) -σ’ αυτή τη μελέτη υπήρξε μείωση 4,2±0,4 εκατοστών στην περίμετρο της μέσης.

Πηγή: The effects of short‐term caloric restriction on cardiometabolic health in overweight/obese men and women: A single‐arm trial.

Δείτε επίσης