Τα εμβόλια έχουν σώσει 154 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως τελευταία 50 χρόνια

Υπάρχει ένας ιλιγγιώδης αριθμός συμβουλών για το πώς να παραμείνετε υγιείς, αλλά σπάνια αναφέρεται μεταξύ αυτών ο εμβολιασμός. Όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό σύστημα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν τα εμβόλια στη συνολική υγεία. Η προστασία που παρέχουν είναι αναντικατάστατη. Τα εμβόλια μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θανάτου και ασθενειών σε όλο τον κόσμο.

Μερικοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται εμβόλια. Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται κάτι παραπάνω από έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να προστατεύσει το σώμα όταν χτυπούν την πόρτα ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Φανταστείτε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας ως αθλητές που προετοιμάζονται για τους αγώνες. Όπως οι αθλητές υποβάλλονται σε προπόνηση, έτσι και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση από ένα παθογόνο.

Τα εμβόλια εκθέτουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σε απενεργοποιημένες εκδόσεις ενός παθογόνου, παρέχοντάς τους συνεδρίες άσκησης για να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν την πραγματική απειλή όταν εμφανιστεί, με ταχύτητα. Διασφαλίζουν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έχουν τη μέγιστη απόδοση να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση. Εάν ένα άτομο είναι ανεμβολίαστο και εκτεθεί σε ασθένεια που δεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν, τα ανοσοκύτταρά του είναι απροετοίμαστα και αυτό αφήνει το σώμα ευάλωτο σε σοβαρές ασθένειες. Χωρίς εμβολιασμό, ακόμα και οι υγιείς άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε ασθένειες όπως η γρίπη. Ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο απόγειο της υγείας τους μπορεί να υποφέρουν άσκοπα από ασθένειες οι οποίες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Παραλείποντας τα εμβόλια που συνιστώνται, παίζουν ένα πιθανό παιχνίδι τύχης.

Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό είναι κοινές. Στην Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικες νοσηλεύονται και πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες όπως η γρίπη, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η νόσος COVID-19. Και δεκάδες χιλιάδες ενήλικες αναπτύσσουν καρκίνους κάθε χρόνο από τον ιό HPV, που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

Τα εμβόλια δεν είναι μόνο αποτελεσματικά, είναι και ασφαλή. Μπορεί να συνοδεύονται από ήπιες και περιορισμένες παρενέργειες -ποιος δεν έχει αισθανθεί λίγο νωθρός ή δεν έχει νιώσει πόνο στο χέρι του μετά τον εμβολιασμό;

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες, και ορισμένες ανησυχίες έχουν διαψευστεί. Για παράδειγμα, ένα άρθρο σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό το 1998 ανέφερε ότι υπάρχει σύνδεση του αυτισμού με το εμβόλιο ιλαράς αλλά ανακλήθηκε ως προϊόν εξαπάτησης. Ο συγγραφέας βρέθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για ανεντιμότητα και παραβίαση των πρωτοκόλλων δεοντολογίας που ως αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδειά του άσκησης επαγγέλματος της ιατρικής. Παρά τις επιπλήξεις, η εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό παρέμεινε με μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Οι “αντιεμβολιαστές” αναφέρουν μερικές φορές ότι τα εμβόλια περιέχουν τοξίνες, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να περιέχουν ίχνη ενώσεων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασία παραγωγής τους, αλλά είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που βρίσκονται εκ φύσεως στο σώμα ή στο περιβάλλον. Το αλουμίνιο που προστίθεται σε ορισμένα εμβόλια για να βοηθήσει να προκληθεί μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση είναι το τρίτο πιο κοινό στοιχείο στον πλανήτη, μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο και κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, ένα βρέφος που θηλάζει θα καταπιεί περισσότερο αλουμίνιο από τη διατροφή του από ό,τι θα αποκτήσει μέσω του συνιστώμενου εμβολιασμού. Η φορμαλδεΰδη σε ίχνη χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας και του τετάνου. Το μέσο νεογέννητο έχει 50-70 φορές περισσότερη φορμαλδεΰδη που παράγεται στο σώμα του από ό,τι βρίσκεται σε μία δόση εμβολίου.

Τα τελευταία 50 χρόνια, τα εμβόλια έχουν σώσει περίπου 154 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Τα μαθηματικά μοντέλα υπολογίζουν ότι ένας 25χρονος έχει 35% περισσότερες πιθανότητες να ζήσει μέχρι τα επόμενα γενέθλιά του χάρη στα εμβόλια. Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι. Από το 1974, τα ποσοστά θανάτων στα παιδιά πριν από τα πρώτα τους γενέθλια έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό και οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σχεδόν το 40% αυτής της μείωσης οφείλεται στα εμβόλια. Τα αποτελέσματα ήταν πιο σημαντικά για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1980 λόγω των εντατικών προσπαθειών που έγιναν παγκοσμίως για τη μείωση ασθενειών όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και ο κοκκύτης. Περίπου το 60% των 154 εκατομμυρίων ζωών που σώθηκαν θα είχαν χαθεί από την ιλαρά η οποία εξαπλώνεται γρήγορα.

Από όλες τις διαθέσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, μια σύσταση είναι σαφής: Ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι χρειάζονται τα συνιστώμενα εμβόλια για να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Πηγές: 1. Aimee Pugh Bernard και David Higgins, The Conversation. 2. Vaccinations Are Safe: Explaining Why.

Δείτε επίσης