Πόσο αδυνατίζει η άσκηση; Το μυστικό βρίσκεται στα γονίδια

Το μυστικό για την απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένας συνδυασμός 14 «κοκαλιάρικων γονιδίων», ανακάλυψε μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ παρατήρησαν ότι κάποιοι άνθρωποι έχασαν διπλάσιο βάρος όταν έτρεχαν για μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες. Η ομάδα -με επικεφαλής τον Δρ. Henry Chung, από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού, Αποκατάστασης και Άσκησης- ανακάλυψε ότι εκείνοι με ορισμένα γονίδια αδυνάτισαν περισσότερο. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Research Quarterly for Exercise and Sport.

Τα άτομα με ορισμένα γονίδια έχασαν έως και 5 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης και τα άτομα χωρίς αυτά τα γονίδια έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το γονίδιο PARGC1A που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη PGC-1-a ήταν το κλειδί για την απώλεια βάρους και ήταν παρόν στους συμμετέχοντες που έχασαν το περισσότερο βάρος.

Η μελέτη έδειξε ότι το 62% των κιλών που χάθηκαν συνδέονταν με το γονίδιο PARGC1A και το 37% με παράγοντες άσκησης και τρόπου ζωής. Παρά τα αποτελέσματα, ο Chung είπε ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής και η διατροφή εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για το αδυνάτισμα. Ο Chung είπε: «Αυτή η μελέτη τόνισε ορισμένα σημαντικά γονίδια που σχετίζονται με την απώλεια εκατοστών από τη μέση σας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα γονίδια δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς την άσκηση ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς είναι όλα αλληλένδετα. Χωρίς παρέμβαση, δεν θα δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και συνεπώς δεν έχει σημασία ποια γονίδια έχετε. Η άσκηση εκτός από την απώλεια βάρους έχει πολλά οφέλη -από την ψυχική υγεία έως την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση- γι’ αυτό θα συμβούλευα όλους να διατηρήσουν την προπόνησή τους ακόμα κι αν δεν βλέπουν τη διαφορά στη ζυγαριά».

Η μελέτη παρακολούθησε 38 άτομα, όλα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν τη συνήθη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, να μην κάνουν καμία άλλη προπόνηση. Ζυγίστηκαν πριν και μετά τη μελέτη.

Η εργασία βασίζεται σε προηγούμενη μελέτη του Chung, η οποία έδειξε ότι η απόδοση στο τρέξιμο συνδέεται επίσης με τη γενετική. Ελπίζει ότι η έρευνα θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα άτομα να προσαρμόσουν καλύτερα τις παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας. «Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ κάποιου, ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε καλύτερες και πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας», πρόσθεσε ο Chung.

Περισσότερες πληροφορίες: Chung et al, Genotypic Variations Associated with Changes in Body Mass in Response to Endurance Training, Research Quarterly for Exercise and Sport (2024). DOI: 10.1080/02701367.2024.2404981.

Δείτε επίσης