Το περπάτημα με συχνές παύσεις καίει περισσότερες θερμίδες

Το περπάτημα γίνεται πιο οικονομικό καθώς συνεχίζουμε να περπατάμε. Το περπάτημα με ρυθμό 1,4 μέτρα το δευτερόλεπτο ή το ανέβασμα σκαλοπατιών για 30 δευτερόλεπτα, ύστερα παύση και ξανά άσκηση για 30 δευτερόλεπτα, καταναλώνει 20-60% περισσότερο οξυγόνο από ό,τι η άσκηση με σταθερό ρυθμό.

Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη αφού παρατήρησε ότι πολλές εκτιμήσεις για την ενέργεια που απαιτείται για το περπάτημα βασίζονταν σε δεδομένα από άτομα που ασκούνταν σε μεταβολικά σταθερή κατάσταση. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι σταθερός και η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας από το σώμα είναι ισορροπημένες -μια κατάσταση που συγκρίνεται με ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα. Οι ερευνητές έχουν μετρήσει τις ενεργειακές απαιτήσεις σε περιόδους περπατήματος που διαρκούν πολλά λεπτά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να περπατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα με διαταραχές βάδισης.

Σύμφωνα με τη συμβατική σοφία, η συνεχής κίνηση του σώματος είναι πιθανό να αυξήσει την κατανάλωση θερμίδων, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι ο ίδιος λόγος που ένα αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερα καύσιμα καθώς σταματά και ξεκινά πολλές φορές μέσα στην πόλη.

Ο Francesco Luciano, ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία, και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό Proceedings of the Royal Society B. Η ερευνητική ομάδα περιέλαβε πέντε άντρες και πέντε γυναίκες για το πείραμα. Το μεταβολικό κόστος (δαπάνη θερμίδων) ήταν υψηλότερο για τις χαμηλότερες ταχύτητες κατά τη διάνυση της ίδιας απόστασης.

Για να μάθουν σχετικά με τις ενεργειακές ανάγκες, επιστήμονες ζήτησαν τη συνδρομή 10 υγιών εθελοντών, οι οποίοι παρακολουθούνταν καθώς ασκούνταν σε ένα μηχάνημα αναρρίχησης σκαλοπατιών και σε διάδρομο. Οι ασκήσεις κάλυπταν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως 4 λεπτά. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι ερευνητές κατέγραφαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε. Διαπίστωσαν ότι περισσότερη ενέργεια απαιτείται στην αρχή κάθε προσπάθειας, για να ξεκινήσει και να ζεσταθεί το σώμα, παρά αργότερα, όταν το σώμα ήδη κινείται.

«Όταν ξεκινάμε να περπατάμε, μπορεί να επιβαρυνθούμε με κάποιο σταθερό κόστος στην αρχή», δήλωσε ο Luciano. «Διαπιστώσαμε πως όταν ξεκινάμε από ηρεμία, καταναλώνεται σημαντική ποσότητα οξυγόνου μόνο και μόνο για να ξεκινήσουμε να περπατάμε. Αυτό το κόστος το επωμιζόμαστε ανεξάρτητα από το αν στη συνέχεια περπατάμε για 10 ή 30 δευτερόλεπτα, οπότε βαραίνει περισσότερο στις μικρότερες παρά για μεγαλύτερες περιόδους».

Όσο πιο συχνές ήταν οι στάσεις κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση οξυγόνου. Υπήρχε διαφορά 20-60%. Η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι η μικρότερη δαπάνη θερμίδων με τη συνεχή κίνηση οφείλεται στο ότι το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό. Όταν ξεκινάτε την άσκηση, χρησιμοποιείτε περισσότερη ενέργεια για να κινήσετε το σώμα σας. Στη συνέχεια, το σώμα προσαρμόζεται στην κίνηση και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Οι μετρήσεις των συμμετεχόντων στα μηχανήματα γυμναστικής αποκάλυψαν ότι στα πρώτα στάδια του περπατήματος, οι άνθρωποι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στη μετατροπή του οξυγόνου και της ενέργειας σε αποτελεσματική κίνηση, αλλά αυτό βελτιώνεται καθώς βρίσκουν τον βηματισμό τους.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε αυτό το φαινόμενο με το αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμο για να ξεκινήσει ο κινητήρας του για να κινηθεί. Καταναλώνουμε περισσότερο καύσιμο για λίγα χιλιόμετρα αφότου ξεκινήσουμε την οδήγηση, και από εκεί και πέρα, η απόδοση είναι υψηλότερη. Το ανθρώπινο σώμα καταναλώνει σημαντική ποσότητα οξυγόνου μόνο για να αρχίσει να κινείται.

Η μελέτη αυτή ενισχύει τις γνώσεις μας σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από σύντομες βόλτες και το ανέβασμα των σκαλοπατιών, ιδίως για άτομα που κάνουν σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή. Οι σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας που συχνά δεν διαρκούν περισσότερο από δύο λεπτά η καθεμία μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά.

Η ερευνητική ομάδα συνέστησε στους υπαλλήλους γραφείου που κάθονται στο γραφείο όλη την ημέρα να κάνουν σύντομες ασκήσεις. Πρότεινε την έννοια του λεγόμενου «σνακ άσκησης». Απλώς μετακινώντας ελαφρά το σώμα σας ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση θερμίδων.

Περισσότερες πληροφορίες: Move less, spend more: the metabolic demands of short walking bouts.

Δείτε επίσης