Σαρκοπενία: Μια σιωπηλή απειλή για τους ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 2

Καθώς οι παγκόσμιοι πληθυσμοί γερνούν, ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 και των συναφών επιπλοκών του, όπως η σαρκοπενία, συνεχίζει να αυξάνεται. Η σαρκοπενία, η οποία περιλαμβάνει την προοδευτική μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, είναι κοινή στους ηλικιωμένους και συνδέεται με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου πτώσεων, αδυναμίας και θνησιμότητας.

Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις, ο αντίκτυπος της σαρκοπενίας σε ηλικιωμένους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παραμένει ανεπαρκής σε κλινικές συνθήκες. Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, υπάρχει σαφής ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η σαρκοπενία επηρεάζει τους ηλικιωμένους διαβητικούς.

Ερευνητές από το Τμήμα Γηριατρικής του Peking Union Medical College Hospital διεξήγαγαν μια τετραετή προοπτική μελέτη πληθυσμού από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Medical Journal of Peking Union Medical College Hospital και περιελάμβανε 244 ηλικιωμένους εσωτερικούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Χρησιμοποιώντας τα διαγνωστικά κριτήρια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτών των ασθενών, εστιάζοντας στους κινδύνους σοβαρής αναπηρίας, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 25,4% των ηλικιωμένων διαβητικών ασθενών είχαν σαρκοπενία, με διάμεση παρακολούθηση τα 5,6 χρόνια. Όσοι έπασχαν από σαρκοπενία είχαν 4,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή αναπηρία, 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν εκ νέου στο νοσοκομείο και 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και οι συννοσηρότητες. Επιπλέον, η έρευνα βρήκε ότι οι ασθενείς με σαρκοπενία είχαν χειρότερη διατροφική κατάσταση, υψηλότερα ποσοστά ακράτειας και ιστορικό πτώσεων -όλα αυτά συμβάλλουν σε φτωχότερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ο Δρ. Lin Kang, συγγραφέας της μελέτης, τόνισε την ανάγκη για προληπτικό έλεγχο της σαρκοπενίας σε ηλικιωμένους διαβητικούς ασθενείς. «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης της σαρκοπενίας ως βασικού παράγοντα στη διαχείριση της υγείας των ηλικιωμένων διαβητικών. Η έγκαιρη αναγνώριση και οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη σαρκοπενία θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο αναπηρίας, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θνησιμότητας», δήλωσε.

Οι συνιστώμενες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης με αντιστάσεις, της διατροφικής υποστήριξης και των στρατηγικών πρόληψης της πτώσης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιβλαβών επιπτώσεων της σαρκοπενίας. Η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών, αλλά και να μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και να βελτιώσει τη συνολική ευημερία των ηλικιωμένων διαβητικών ατόμων.

Περισσότερες πληροφορίες: Zhang Ning et al, Impact of Sarcopenia on Long-term Outcomes in Elderly Inpatients with Type 2 Diabetes: A Prospective Cohort Study. Medical Journal of Peking Union Medical College Hospital (2024). DOI: 10.12290/xhyxzz.2024-0287.

Δείτε επίσης