Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να δουν οφέλη στη λειτουργία των βήτα κυττάρων τους, επιτρέποντάς τους να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους και πιθανώς να διακόψουν τα φάρμακά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Τα βήτα κύτταρα είναι ενδοκρινικά κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν και απελευθερώνουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περισσότεροι από 38 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη και πάνω από το 90% από αυτούς έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα 45 ετών και άνω, αλλά όλο και περισσότερα παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες εμφανίζουν επίσης τη νόσο.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μειωμένη απόκριση των βήτα κυττάρων τους στο σάκχαρο του αίματος, εν μέρει λόγω της κατανάλωσης υπερβολικών υδατανθράκων. Η ανεπάρκεια ή η ανεπάρκεια των βήτα κυττάρων πέρα από την αντίσταση στην ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορούν να ανακτήσουν τα βήτα κύτταρα τους, ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί με φάρμακα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Barbara Gower, του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. «Τα άτομα με ήπιο διαβήτη τύπου 2 που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να είναι σε θέση να διακόψουν τα φάρμακα και να απολαύσουν την κατανάλωση γευμάτων και σνακ που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες».
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 57 λευκούς και μαύρους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Οι μισοί ήταν σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και οι άλλοι μισοί σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία των βήτα κυττάρων και την έκκριση ινσουλίνης στην αρχή και μετά από 12 εβδομάδες.
Παρέχονταν όλα τα γεύματα των συμμετεχόντων. Τα άτομα που ακολουθούσαν διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες έτρωγαν 9% υδατάνθρακες και 65% λίπος. Οι συμμετέχοντες σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες κατανάλωναν 55% υδατάνθρακες και 20% λιπαρά.
Στις 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική επίδραση της δίαιτας στην οξεία απόκριση του πεπτιδίου C (δύο φορές μεγαλύτερη με τη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων). Για το μέγιστο C-πεπτίδιο, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 22% μεγαλύτερη με τους χαμηλούς υδατάνθρακες. Υπήρξε διαφορετική επίδραση της δίαιτας ανάλογα με τη φυλή. Η επίδραση ειδικά για τους Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής ήταν 48% μεγαλύτερη με τους λίγους υδατάνθρακες. Τα αποτελέσματα OGTT (από του στόματος δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη) έδειξαν τη σημαντική επίδραση της διατροφής και ήταν 32% μεγαλύτερη με τους λιγότερους υδατάνθρακες.
«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία των βήτα κυττάρων και να οδηγήσει σε ύφεση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», είπε η Gower.
Περισσότερες πληροφορίες: Effects of a Carbohydrate Restricted Diet on Beta-cell Response in Adults with Type 2 Diabetes, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2024).