Τι είναι η υπερδραστήρια κύστη

Η υπερδραστήρια κύστη προκαλεί ξαφνικές ορμές για ούρηση που μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Μπορεί να χρειαστεί να ουρήσετε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μπορεί επίσης να υπάρξει απώλεια ούρων κάτι που ονομάζεται επείγουσα ακράτεια. Αυτό μπορεί να σας κάνει να μείνετε μακριά από τους άλλους ή να περιορίσετε την επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Απλές αλλαγές συμπεριφοράς μπορεί να διαχειριστούν τα συμπτώματα μιας υπερδραστήριας κύστης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή, ούρηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρήση των μυών του πυελικού εδάφους για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν επίσης και άλλες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Συμπτώματα

Εάν έχετε υπερδραστήρια κύστη, μπορεί να νιώστε μια ξαφνική επιθυμία για ούρηση που είναι δύσκολο να ελέγξετε. Επίσης να έχετε απώλεια ούρων κάτι που ονομάζεται επείγουσα ακράτεια. Μπορεί να ουρείτε οκτώ ή περισσότερες φορές μέσα σε 24 ώρες. Μπορεί να ξυπνάτε περισσότερες από δύο φορές τη νύχτα για να ουρήσετε, κάτι που ονομάζεται νυκτουρία.

Ακόμα κι αν μπορείτε να πάτε στην τουαλέτα εγκαίρως όταν αισθάνεστε μια επιθυμία για ούρηση, το να χρειάζεται να ουρείτε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας μπορεί να διαταράξει τη ζωή σας.

Πότε να δείτε γιατρό

Αν και συνηθισμένο στους ηλικιωμένους, η υπερδραστήρια κύστη δεν είναι τυπικό μέρος της γήρανσης. Μπορεί να μην είναι εύκολο να μιλήσετε για τα συμπτώματά σας. Αλλά εάν τα συμπτώματα σας ενοχλούν ή διαταράσσουν τη ζωή σας, μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας. Υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν.

Αιτίες

Τα νεφρά παράγουν ούρα, τα οποία παροχετεύονται στην ουροδόχο κύστη. Κατά την ούρηση, τα ούρα περνούν από την ουροδόχο κύστη μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα. Ένας μυς στην ουρήθρα που ονομάζεται σφιγκτήρας ανοίγει για να απελευθερώσει τα ούρα έξω από το σώμα.

Καθώς η κύστη γεμίζει, τα νευρικά σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο πυροδοτούν την ανάγκη για ούρηση. Κατά την ούρηση, αυτά τα νευρικά σήματα προκαλούν χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους και των μυών της ουρήθρας, που ονομάζονται μύες του ουροποιητικού σφιγκτήρα. Οι μύες της ουροδόχου κύστης σφίγγονται -αυτό ονομάζεται συστολή- ωθώντας τα ούρα προς τα έξω.

Η υπερδραστήρια κύστη συμβαίνει όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης αρχίζουν να σφίγγονται ακόμα και όταν η ποσότητα των ούρων στην κύστη είναι χαμηλή. Αυτές ονομάζονται ακούσιες συσπάσεις. Προκαλούν επείγουσα ανάγκη για ούρηση.

Διάφορες καταστάσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της υπερδραστήριας κύστης, όπως:

  1. Καταστάσεις που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη, όπως όγκοι ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη.
  2. Καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  3. Διαβήτης.
  4. Παράγοντες που εμποδίζουν την έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη, όπως ο διογκωμένος προστάτης, η δυσκοιλιότητα ή η επέμβαση για τη θεραπεία της έλλειψης ελέγχου της ούρησης, που ονομάζεται ακράτεια.
  5. Ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση.
  6. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά της υπερδραστήριας κύστης.

Τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης μπορεί επίσης να συνδέονται με:

  1. Γνωστική έκπτωση λόγω γήρανσης. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για την ουροδόχο κύστη να χρησιμοποιήσει τα σήματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλο.
  2. Υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή αλκοόλ.
  3. Φάρμακα που προκαλούν το σώμα να παράγει πολλά ούρα ή που πρέπει να λαμβάνονται με πολλά υγρά.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικές φορές η αιτία της υπερδραστήριας κύστης δεν είναι γνωστή. Πολλοί άνθρωποι με μειωμένη ικανότητα σκέψης, όπως εκείνοι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έχουν νόσο του Αλτσχάιμερ, εμφανίζουν υπερδραστήρια κύστη. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λιγότερο ικανοί να παρατηρήσουν τα συμπτώματα της ανάγκης για ούρηση.

Μερικοί άνθρωποι με υπερδραστήρια κύστη έχουν επίσης προβλήματα με τον έλεγχο του εντέρου. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον έλεγχο των εντέρων σας.

Επιπλοκές

Οποιοσδήποτε τύπος ακράτειας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής. Εάν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης σας διαταράσσουν τη ζωή σας, μπορεί επίσης να έχετε άγχος, συναισθηματική δυσφορία και διαταραχές ύπνου. Οι γυναίκες που έχουν υπερδραστήρια κύστη μπορεί επίσης να έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται μικτή ακράτεια, δηλαδή έχουν τόσο μια επείγουσα ανάγκη όσο και ακράτεια από φυσικό στρες. Η ακράτεια από φυσικό στρες είναι η ξαφνική απώλεια ούρων από σωματική κίνηση ή δραστηριότητα που ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη. Παραδείγματα είναι ο βήχας, το φτάρνισμα, το γέλιο ή η άσκηση.

Πρόληψη

Ορισμένες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της υπερδραστήριας κύστης. Κάντε ασκήσεις για να δυναμώσετε μύες του πυελικού εδάφους. Αυτές ονομάζονται ασκήσεις Kegel. Κάντε τακτική, καθημερινή σωματική δραστηριότητα και άσκηση.
Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Διαχειριστείτε τις συνεχείς, που ονομάζονται χρόνιες, παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης. Κόψτε το κάπνισμα.

Πηγή: Mayo Clinic.

Δείτε επίσης