Των Evelyn Parr και Brooke Devlin, The Conversation.
Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί το 85-90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Αυτή η χρόνια πάθηση χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα όρασης.
Η διατροφή είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 διαχειρίζονται τη γλυκόζη του αίματος, παράλληλα με την άσκηση και τα φάρμακα. Ωστόσο, ενώ γνωρίζουμε ότι οι εξατομικευμένες, επαγγελματικές διατροφικές συμβουλές βελτιώνουν τη γλυκόζη του αίματος, αυτές μπορεί να είναι πολύπλοκες.
Νέα μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της χρονικά περιορισμένης τροφής εστιάζοντας την επίδραση που έχει το πότε τρώτε -αντί για το τι ή το πόσο- στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Βρήκαμε ότι είχε παρόμοια αποτελέσματα με εξατομικευμένες συμβουλές από διαπιστευμένο διαιτολόγο. Υπήρχαν όμως πρόσθετα πλεονεκτήματα, επειδή ήταν κάτι απλό, εφικτό, εύκολο και παρακινούσε τους ανθρώπους να κάνουν άλλες θετικές αλλαγές.
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή ή διαλειμματική διατροφή, γνωστή και ως δίαιτα 16:8, έγινε δημοφιλής για απώλεια βάρους το 2015. Από τότε, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειρίζονται τη γλυκόζη στο αίμα. Η διαλειμματική διατροφή περιλαμβάνει τον περιορισμό του πότε τρώτε κάθε μέρα, αντί να εστιάσετε σε αυτό που τρώτε. Περιορίζετε το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα μεταξύ 11 π.μ. και 7 μ.μ., και στη συνέχεια νηστεύετε για τις υπόλοιπες ώρες. Αυτό μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση.
Το να κάνει ένα διάλειμμα το σώμα σας από τη συνεχή πέψη τροφής βοηθά στην ευθυγράμμιση της διατροφής με τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να υπάρχουν οφέλη. Συχνά έχουν την υψηλότερη ένδειξη γλυκόζης στο αίμα τους το πρωί. Η καθυστέρηση του πρωινού σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για σωματική δραστηριότητα που θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και στην προετοιμασία του σώματος για το πρώτο γεύμα.
Μια προκαταρκτική μελέτη το 2018 έδειξε ότι η διαλειμματική διατροφή ήταν εφικτή για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν εύκολα να τηρήσουν το διατροφικό μοτίβο για τέσσερις εβδομάδες, κατά μέσο όρο για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Είχαν επίσης βελτιώσεις στη γλυκόζη του αίματος, περνώντας λιγότερο χρόνο με υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι ο μειωμένος χρόνος μεταξύ των γευμάτων μπορεί να παίζει ρόλο στο πώς η ορμόνη ινσουλίνη είναι σε θέση να μειώσει τις συγκεντρώσεις γλυκόζης. Άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα, τα οποία έχουν επίσης δείξει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην HbA1c -ένας δείκτης στο αίμα που αντιπροσωπεύει τις συγκεντρώσεις της γλυκόζης στο αίμα κατά μέσο όρο τριών μηνών.
Ωστόσο, αυτές οι μελέτες παρείχαν εντατική υποστήριξη στους συμμετέχοντες μέσω εβδομαδιαίων ή δεκαπενθήμερων συναντήσεων με τους ερευνητές. Αυτό το επίπεδο υποστήριξης αυξάνει το πόσο πιθανό είναι οι άνθρωποι να τηρήσουν τα πλάνα τους και βελτιώνει τα αποτελέσματα, αλλά δεν είναι διαθέσιμο στην πραγματική ζωή.
Στη νέα μελέτη, περιλήφθηκαν 52 άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν έως και δύο φάρμακα από το στόμα -22 γυναίκες και 30 άνδρες, ηλικίας από 35 έως 65 ετών. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: δίαιτα και χρονικά περιορισμένη διατροφή. Και στις δύο ομάδες, οι συμμετέχοντες είχαν τέσσερις συμβουλευτικές συνεδρίες κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες. Τους επόμενους δύο μήνες διαχειρίστηκαν τη δίαιτα μόνοι τους.
Στην ομάδα της δίαιτας, οι συμβουλευτικές συνεδρίες επικεντρώθηκαν στην αλλαγή της διατροφής για τον έλεγχο της γλυκόζη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας της διατροφής -για παράδειγμα, κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και περιορισμός του αλκοόλ. Στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας, οι συμβουλές επικεντρώθηκαν στον τρόπο περιορισμού της κατανάλωσης του φαγητού σε ένα “παράθυρο” εννέα ωρών μεταξύ 10 π.μ. και 7 μ.μ. Σε διάστημα έξι μηνών, διαπιστώθηκε ότι η διαλειμματική νηστεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη δίαιτα. Και οι δύο ομάδες είχαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις να σημειώνονται μετά τους δύο πρώτους μήνες. Ορισμένοι συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα έχασαν επίσης βάρος (5-10 κιλά) αν και δεν ήταν αυτός ο στόχος της μελέτης.
Όταν ρωτήθηκαν, οι συμμετέχοντες στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας είπαν ότι είχαν προσαρμοστεί καλά και ήταν σε θέση να την ακολουθήσουν. Πολλοί είπαν ότι είχαν οικογενειακή στήριξη και απολάμβαναν γεύματα μαζί. Μερικοί βρήκαν ότι κοιμούνται καλύτερα. Μετά από δύο μήνες, τα άτομα αυτής της ομάδας αναζητούσαν περισσότερες διατροφικές συμβουλές για να βελτιώσουν περαιτέρω την υγεία τους. Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα της δίαιτας ήταν λιγότερο πιθανό να τηρήσουν το πλάνο τους. Παρά τα παρόμοια αποτελέσματα στην υγεία, η χρονικά περιορισμένη διατροφή φαίνεται να είναι μια απλούστερη προσέγγιση από την πραγματοποίηση περίπλοκων διατροφικών αλλαγών.
Είναι εφικτή η χρονικά περιορισμένη διατροφή; Τα κύρια εμπόδια για να ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία είναι οι κοινωνικές περιστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά οφέλη. Το μήνυμα είναι απλό γιατί εστιάζετε στο πότε θα φάτε ως κύρια αλλαγή διατροφής. Αυτό κάνει τη διαλειμματική νηστεία πιο εύκολη, καθώς τα είδη των τροφίμων που τρώτε δεν χρειάζεται να αλλάξουν, παρά μόνο ο χρόνος. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένη υποστήριξη από διαιτολόγο για να αδυνατίσουν. Αυτό καθιστά τη διαλειμματική νηστεία μια εναλλακτική και εξίσου αποτελεσματική στρατηγική για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σκαλοπάτι για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ώστε να πάρουν τον έλεγχο της υγείας τους, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν δίαιτα και άλλες θετικές αλλαγές. Σημειώστε ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους, ειδικά για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα.