Πώς θα σταματήσω να τρώω για συναισθηματικούς λόγους;

Της Inge Gnatt, The Conversation.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες όταν είστε λυπημένοι, βαριεστημένοι ή ανήσυχοι; Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τρώνε είτε περισσότερο είτε λιγότερο, ως τρόπο που τους βοηθάει όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Αν και αυτή είναι μια φυσιολογική απόκριση, μπορεί να αφαιρέσει την ευχαρίστηση του φαγητού και μπορεί να προκαλέσει άλλα συναισθήματα ντροπής και αυτοκριτικής.

Επιπρόσθετα στην πολυπλοκότητα όλων αυτών, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κουλτούρα δίαιτας είναι αναπόφευκτη και η σχέση μας με το φαγητό και την εικόνα του σώματος μπορεί να γίνει περίπλοκη και μπερδεμένη.

Το συναισθηματικό φαγητό

Η συναισθηματική διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συμπεριφορές (συνήθως τρώγοντας περισσότερο) που εμφανίζονται ως απόκριση σε δύσκολα συναισθήματα.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 20% των ανθρώπων ασχολούνται τακτικά με στη συναισθηματική διατροφή, με υψηλότερο επιπολασμό μεταξύ των εφήβων και των γυναικών. Σε μια μελέτη με περισσότερους από 1.500 εφήβους, το 34% ασχολούνταν με συναισθηματικό φαγητό όταν ήταν λυπημένοι και το 40% ενώ ήταν ανήσυχοι. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά είναι fast-food και άλλα ενεργειακά πυκνά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά βολικά τρόφιμα.

Για μερικούς ανθρώπους, η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού ήταν απλώς μια συνήθεια που διαμορφώθηκε νωρίς στη ζωή και συνεχίστηκε με την πάροδο του χρόνου. Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην πιθανότητα συναισθηματικής τροφής. Οι φυσιολογικές επιδράσεις του στρες και των δυνατών συναισθημάτων, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η ινσουλίνη και η γλυκόζη, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την όρεξη.

Η παρορμητικότητα (συμπεριφορά πριν κανείς το σκεφτεί καλά), η ευαλωτότητα στην κατάθλιψη, η τάση για μηρυκασμό και οι δυσκολίες ρύθμισης των συναισθημάτων αυξάνουν την πιθανότητα συναισθηματικής τροφής.

Τι κάνετε λοιπόν;

Πρώτον, να ξέρετε ότι οι διακυμάνσεις στο φαγητό είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι ο τρόπος με τον οποίο τρώτε ως απόκριση σε δύσκολα συναισθήματα δεν λειτουργεί για εσάς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Ξεκινώντας με μικρά πράγματα που είναι επιτεύξιμα αλλά μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όπως η προτεραιότητα του να κοιμάστε αρκετά και να τρώτε τακτικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς χειρίζεστε τα συναισθήματά σας και τα σημάδια της πείνας.

Συχνά χαρακτηρίζουμε τα συναισθήματα ως καλά ή κακά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φόβο, αποφυγή και άχρηστες στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως το συναισθηματικό φαγητό. Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε το ακριβές συναίσθημα. Αυτό μπορεί να είναι αίσθημα απομόνωσης, αδυναμίας ή θυματοποίησης, παρά κάτι τόσο ευρύ όσο “λυπημένος”. Παρατηρώντας ποιο ακριβώς είναι το συναίσθημα, μπορούμε να φέρουμε την περιέργεια για το τι σημαίνει, πώς νιώθουμε στο μυαλό και το σώμα μας και πώς σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε ως απόκριση.

Η ανάπτυξη ενός διαισθητικού τρόπου διατροφής είναι μια άλλη χρήσιμη στρατηγική για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών. Διαισθητική διατροφή σημαίνει αναγνώριση, κατανόηση και απόκριση σε εσωτερικά σήματα πείνας και πληρότητας. Αυτό μπορεί να σημαίνει συντονισμός και αναγνώριση των σωματικών ενδείξεων πείνας, απόκριση τρώγοντας τροφή που είναι θρεπτική και ευχάριστη και αναγνωρίζοντας τα αισθήματα πληρότητας. Το διαισθητικό φαγητό ενθαρρύνει την ευελιξία και τη σκέψη για την ευχαρίστηση που παίρνουμε από το φαγητό. Αυτό το στυλ φαγητού μας επιτρέπει επίσης να απολαμβάνουμε το φαγητό έξω με φίλους και να δοκιμάζουμε τοπικές λιχουδιές όταν ταξιδεύουμε. Μπορεί επίσης να μειώσει την ψυχολογική δυσφορία από το αίσθημα εκτός ελέγχου με τις διατροφικές σας συνήθειες και τη σχετική αρνητική εικόνα του σώματος.

Πότε είναι η ώρα να αναζητήσετε βοήθεια;

Για μερικούς ανθρώπους, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό και την εικόνα του σώματος μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή τους. Η υποστήριξη φίλων και οικογένειας, η πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίσκεψη σε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές παρεμβάσεις που λειτουργούν για τη βελτίωση πτυχών που σχετίζονται με τη συναισθηματική διατροφή. Αυτά θα εξαρτηθούν από την κατάστασή σας, τις ανάγκες σας, το στάδιο της ζωής σας και άλλους παράγοντες, όπως αν είστε νευροαποκλίνοντες. Μια προσέγγιση είναι να συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία που μπορεί να έχει κατανόηση για την προσωπική σας κατάσταση και να συνεργαστεί μαζί σας. Αυτή η εργασία μπορεί να περιλαμβάνει την αποκάλυψη ορισμένων μοτίβων που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από αυτά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές και το να επεξεργαστείτε άλλες εμπειρίες, όπως η έκθεση σε τραύμα αναπτύσσοντας έναν πιο ευέλικτο και διαισθητικό τρόπο διατροφής.

Ένας από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψει ως απάντηση στη συναισθηματική διατροφή είναι ο πειρασμός για δίαιτα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη διατροφή και διατροφικές διαταραχές. Οι δείκτες μιας πιθανής διατροφικής διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορη απώλεια βάρους, ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα (που συνήθως έρχεται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις άλλων ανθρώπων), το να τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα και αίσθημα απώλειας ελέγχου.

Δείτε επίσης