Η κετογονική δίαιτα συνήθως διαφημίζεται ως μέθοδος απώλειας βάρους, αλλά ξεκίνησε ως μια ιατρική πρακτική για τη θεραπεία της επιληψίας από τη δεκαετία του 1920. Το όνομα προέρχεται από μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, η οποία συμβαίνει όταν κάποιος νηστεύει και το σώμα του αρχίζει να καίει λίπος.
Η κέτωση μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα παιδιά που δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλες θεραπείες επιληψίας. Η UK Epilepsy Clinic εργάζεται για να δείξει σε οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο πώς να χρησιμοποιούν την κετογονική δίαιτα (κέτο) για τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη των επιληπτικών κρίσεων.
Πρόκειται για μια αυστηρή δίαιτα που μιμείται τα αποτελέσματα της νηστείας. Συνήθως, το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για την ενέργειά του. Αλλά κόβοντας τους υδατάνθρακες, το σώμα αναγκάζεται να κάψει λίπος για να πάρει ενέργεια. Οι κετόνες είναι τρία μόρια που παράγονται όταν καίγεται λίπος. Απαιτείται να κόψετε δραστικά τους υδατάνθρακες και να αυξήσετε τα διατροφικά λίπη ενώ οι πρωτεΐνες παραμένουν περιορισμένες.
Εάν ακολουθηθεί προσεκτικά, η κετογονική δίαιτα λειτουργεί καλά για τα παιδιά των οποίων η επιληψία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με φάρμακα:
- Το 50% των παιδιών έχει 50% μείωση των κρίσεων.
- Το 20% των παιδιών έχει 90% μείωση των κρίσεων.
- Το 7% των παιδιών δεν έχει πλέον επιληπτικές κρίσεις.
Η κέτο λειτουργεί επίσης καλά στους ενήλικες για την δύσκολα θεραπεύσιμη επιληψία με φάρμακα.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα στην επιληψία. Επειδή ο εγκέφαλος αρχίζει και καίει περισσότερες κετόνες μειώνοντας τη χρήση της γλυκόζης, μπορεί να μειώνεται η «διεγερσιμότητά» και αυτό να μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις.
Σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές δοκιμές που διερευνούν το πώς η δίαιτα κέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του κακοήθους γλοιώματος, της νόσου Αλτσχάιμερ, της ημικρανίας, της νόσου των κινητικών νευρώνων και άλλων παθήσεων.
Η δίαιτα αυτή μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, επομένως είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν γιατρό ή και διαιτολόγο πριν εσείς ή το παιδί σας δοκιμάσετε αυτή τη δίαιτα.