Πώς η υγεία των πνευμόνων συνδέεται με τα βακτήρια του εντέρου

Των Samuel J. White και Philippe B. Wilson, The Conversation.

Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερό μας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία μας. Είναι υπεύθυνοι για την πέψη, διασπούν τα τρόφιμα που τρώμε και εξάγουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα των τροφίμων. Ένα υγιές, ισορροπημένο μικροβίωμα βοηθά επίσης στην αποτροπή λοιμώξεων και ακόμη μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Οι επιπτώσεις του μικροβιώματος του εντέρου στην υγεία μας είναι εκτεταμένες -η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και οι πνεύμονες επηρεάζονται από αυτή την κοινότητα μικροβίων.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου και των πνευμόνων ενεργοποιείται από τον άξονα εντέρου-πνεύμονα. Αυτός ο άξονας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπνευστική μας υγεία -συμπεριλαμβανομένου του εάν ένα άτομο αναπτύσσει ή όχι διάφορες πνευμονικές παθήσεις. Με την καλύτερη κατανόηση αυτής της σύνδεσης, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις θεραπείες για ασθένειες των πνευμόνων και να ενισχύσουμε την αναπνευστική υγεία.

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του πνεύμονα έχουν συχνά ένα ανισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου -μια κατάσταση γνωστή ως δυσβίωση. Για παράδειγμα, τα παιδιά με άσθμα έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων, όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς ανοσολογικής απόκρισης. Ομοίως, οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βακτηριακών στελεχών που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Ο λόγος που μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να επιδεινώσει τις πνευμονικές καταστάσεις είναι επειδή αυξάνει τη φλεγμονή και επιτρέπει στα παθογόνα να ευδοκιμήσουν. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν επίσης να αλλάξουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνει τα αποτελέσματα της υγείας. Για παράδειγμα, έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι οι λοιμώξεις από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τον ιό της γρίπης και τον Sars-COV-2 (ο ιός που προκαλεί τη COVID-19) μπορούν όλα να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Οι λοιμώξεις από COVID-19 μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσβίωση του εντέρου. Και, αυτή η δυσβίωση μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει 30 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα δείχνει πως όταν το μικροβίωμα του εντέρου είναι ισορροπημένο, μπορεί να μειώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα. Αυτό οφείλεται σε ουσίες που παράγονται από ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (όπως το βουτυρικό και το προπιονικό). Αυτά τα λιπαρά μόρια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας έχουν βρεθεί ότι ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Αυτό ενισχύει την άμυνά μας έναντι λοιμώξεων και ασθενειών του αναπνευστικού.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας στο έντερό τους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας έχουν επίσης συνδεθεί με λιγότερα συμπτώματα ΧΑΠ σε ενήλικες.

Στοχεύοντας το έντερο

Δεδομένης της σημαντικής σχέσης μεταξύ του εντέρου και των πνευμόνων, οι ερευνητές διερευνούν τώρα εάν οι θεραπείες που στοχεύουν στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων. Μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι η χρήση προβιοτικών -ζωντανών, ευεργετικών βακτηρίων που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου.

Τα προβιοτικά που περιέχουν τα βακτηριακά είδη Lactobacillus rhamnosus και Bifidobacterium lactis έχουν δείξει δυναμικό στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων και στη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας. Μια μελέτη που αφορούσε ασθενείς με άσθμα διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν προβιοτικά συμπληρώματα παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην πνευμονική λειτουργία.

Ένας λόγος που τα προβιοτικά μπορεί να έχουν αυτό το όφελος είναι επειδή βελτιώνουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Όταν τα βακτήρια βρίσκονται σε ισορροπία, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας που βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εξωτερικού φραγμού του πνεύμονα, αποτρέποντας τα παθογόνα από το να προκαλέσουν βλάβη. Με τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτό μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων και βελτιώνει την αναπνευστική υγεία.

Μια άλλη προσέγγιση είναι η αλλαγή της διατροφής. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες παρέχουν το καύσιμο που χρειάζονται τα βακτήρια για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Για παράδειγμα, η διατροφή των ποντικών με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες τα προστατεύει από τη γρίπη ενισχύοντας τις ανοσολογικές τους αποκρίσεις. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως (εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών) μπορούν όλα να υποστηρίξουν τα βακτήρια του εντέρου στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, που συχνά συμβάλλουν στη δυσβίωση του εντέρου, θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς άξονα εντέρου-πνεύμονα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει ένα ποικίλο και υγιές μικροβίωμα, υποστηρίζοντας περαιτέρω την αναπνευστική υγεία.

Άξονας εντέρου-πνεύμονα

Η κατανόηση του τρόπου χειρισμού του άξονα εντέρου-πνεύμονα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοποριακές θεραπείες για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από κάποιου είδους αναπνευστικό πρόβλημα. Εστιάζοντας στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορούμε δυνητικά να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις πνευμονικές παθήσεις αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αιτίες της πάθησης, μειώνοντας τη φλεγμονή και ρυθμίζοντας τον τρόπο λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό θα έδινε ελπίδα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που μάχονται με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις.

Οι αναδυόμενες θεραπείες, όπως οι μεταμοσχεύσεις μικροχλωρίδας κοπράνων -όπου μικροβίωμα από υγιείς δότες μεταφέρονται σε ασθενείς με δυσβίωση- έχουν δείξει πολλά υποσχόμενες σε πρώιμες μελέτες. Ενώ χρησιμοποιείται κυρίως για γαστρεντερικές παθήσεις, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων -συμπεριλαμβανομένης της ΧΑΠ, του εμφυσήματος, για τη ρύθμιση της δυσβίωσης στην κυστική ίνωση και της βελτίωσης της λειτουργίας των πνευμόνων στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης άλλων ειδών εξατομικευμένων θεραπειών, όπως η χρήση προβιοτικών που στοχεύουν το μικροβίωμα του εντέρου. Τέτοιες προσεγγίσεις θα μπορούσαν όχι μόνο να βελτιώσουν την αναπνευστική υγεία αλλά και να βελτιώσουν την ευημερία γενικότερα.

Η σύνδεση εντέρου-πνεύμονα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του πόσο συνδεδεμένα είναι τα συστήματα του σώματός μας. Καλλιεργώντας το μικροβίωμα του εντέρου μας, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την αναπνευστική μας υγεία και ενδεχομένως να αποτρέψουμε ασθένειες των πνευμόνων.

Δείτε επίσης