Παχυσαρκία: Οι καλές συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές για τους υπέρβαρους

Η Brooke Shafer είναι η κύρια συγγραφέας μιας νέας μελέτης που αποκαλύπτει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των υπέρβαρων ατόμων που μένουν ξύπνιοι πολύ αργά για το εσωτερικό τους βιολογικό ρολόι.

Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού προάγει την αύξηση βάρους και την κακή υγεία. Ο βαθμός στον οποίο το φύλο παίζει ρόλο στη σχέση μεταξύ του κιρκάδιου χρονισμού των συμπεριφορών και των αποτελεσμάτων υγείας σε άτομα με υπέρβαρα/παχυσαρκία είναι ασαφής.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU) αποκαλύπτει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ατόμων που είναι υπέρβαρα και αγνοούν τα σήματα του σώματός τους για ύπνο τη νύχτα, με συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

«Αυτή η μελέτη υποστηρίζει τη σημασία των καλών συνηθειών ύπνου», είπε η Shafer, Ph.D., μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ύπνου, Χρονοβιολογίας και Υγείας στη Σχολή Νοσηλευτικής του OHSU. «Οι πρακτικές ύπνου, όπως το να πάτε για ύπνο όταν είστε κουρασμένοι ή να παραμερίζετε την οθόνη σας το βράδυ, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της καλής γενικής υγείας».

Η μελέτη στρατολόγησε 30 άτομα, χωρισμένα ομοιόμορφα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όλοι είχαν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25, που τους έβαζε σε μια κατηγορία υπέρβαρων ή παχύσαρκων.

«Η παχυσαρκία και η καρδιομεταβολική νόσος αποτελούν αυξανόμενες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία», είπε η Shafer. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι διαταραχές στο εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία για άτομα που μπορεί να είναι ήδη ευάλωτα λόγω βάρους».

Γενικά υγιείς συμμετέχοντες συνεισέφεραν ένα δείγμα σάλιου κάθε 30 λεπτά μέχρι αργά το βράδυ σε ένα εργαστήριο ύπνου για να καθορίσουν την ώρα κατά την οποία το σώμα τους άρχισε να παράγει την ορμόνη μελατονίνη. Η μελατονίνη θεωρείται γενικά ότι ξεκινά τη διαδικασία του ύπνου και η έναρξη της ποικίλλει ανάλογα με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του ατόμου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πήγαν σπίτι και κατέγραψαν τις συνήθειες ύπνου τους τις επόμενες επτά ημέρες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρονική διαφορά μεταξύ της έναρξης της μελατονίνης και του μέσου χρόνου ύπνου για κάθε συμμετέχοντα, κατηγοριοποιώντας τους σε δύο ομάδες: εκείνους που είχαν “στενό παράθυρο”, με μικρή χρονική διάρκεια μεταξύ έναρξης μελατονίνης και ύπνου, και εκείνους με “ευρύ παράθυρο”, με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ εμφάνισης μελατονίνης και ύπνου. Ένα στενό παράθυρο υποδηλώνει κάποιον που μένει ξύπνιος πολύ αργά για το εσωτερικό του ρολόι του σώματός του και γενικά σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα υγείας.

Η μελέτη επιβεβαίωσε μια ποικιλία δυνητικά επιβλαβών μέτρων για την υγεία στην ομάδα που πήγε να κοιμηθεί πιο κοντά στην έναρξη της μελατονίνης.

Βρήκε επίσης βασικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες αυτής της ομάδας είχαν υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους και λιπαρών τριγλυκεριδίων στο αίμα και υψηλότερες βαθμολογίες γενικού κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου από τους άνδρες που κοιμόντουσαν καλύτερα. Οι γυναίκες αυτής της ομάδας είχαν υψηλότερο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους, γλυκόζη και καρδιακούς παλμούς ηρεμίας.

«Ήταν πραγματικά κάπως εκπληκτικό να βλέπουμε αυτές τις διαφορές να παρουσιάζονται με τρόπο που εξαρτάται από το φύλο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Andrew McHill. «Δεν είναι ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους, όπως πιστεύουμε μερικές φορές στην ακαδημαϊκή ιατρική».

Η επόμενη φάση της έρευνας θα καθορίσει τις ειδικές για το φύλο διαφορές σε ομάδες που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές αλλαγές στα πρότυπα ύπνου, όπως οι εργαζόμενοι που κάνουν βάρδιες κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Θέλουμε να καταλάβουμε πιθανές παρεμβάσεις που διατηρούν υγιή αυτή τη ζωτική βασική ομάδα του εργατικού δυναμικού», είπε η Shafer.

Περισσότερες πληροφορίες: Brooke M Shafer et al, Circadian alignment, cardiometabolic disease, and sex specific differences in adults with overweight/obesity, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2024). DOI: 10.1210/clinem/dgae580.

Δείτε επίσης