Σύμφωνα με το στερεότυπο, ένας άντρας ξαπλώνει στον καναπέ με ένα κουτί χαρτομάντηλα. Εν τω μεταξύ, η σύντροφός του, επίσης με γρίπη, συνεχίζει να κάνει τις δουλειές και να τον φροντίζει. Υπάρχει κάποιος βάσιμος βιολογικός λόγος πίσω από τα πιο σοβαρά συμπτώματα των ανδρών ή οι άντρες κάνουν σαν τα μικρά παιδιά; Και σε τι διαφέρει η «αντρική» γρίπη από τη «γυναικεία» γρίπη;
Η ανδρική γρίπη θα μπορούσε να αναφέρεται σε μια σειρά από λοιμώξεις του αναπνευστικού -κρυολόγημα, γρίπη, ακόμη και μια ήπια περίπτωση COVID. Η γρίπη και το κρυολόγημα έχουν παρόμοια συμπτώματα. Βελτιώνονται με ανάπαυση, υγρά και αν χρειαστεί παυσίπονα, παστίλιες για το λαιμό ή αποσυμφορητικά για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Τυπικά, πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετός, πόνοι στο σώμα, ρίγος και πονοκέφαλοι είναι πιο συχνά στη γρίπη (αλλά μερικές φορές εμφανίζονται στα κρυολογήματα). Εν τω μεταξύ, ο πονόλαιμος, η καταρροή, η συμφόρηση και το φτάρνισμα είναι πιο συνηθισμένα στα κρυολογήματα. Ο βήχας είναι κοινός και στα δύο.
Η γρίπη είναι μια πιο σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Τα κρυολογήματα προκαλούνται από διάφορους ιούς όπως ρινοϊοί, αδενοϊοί και κοροναϊοί του κοινού κρυολογήματος και σπάνια είναι σοβαρά.
Τα κρυολογήματα τείνουν να ξεκινούν σταδιακά ενώ η γρίπη τείνει να ξεκινά απότομα. Η γρίπη μπορεί να ανιχνευθεί με εργαστηριακές ή κατ’ οίκον εξετάσεις. Τα σοβαρά συμπτώματα γρίπης μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, ενώ τα συμπτώματα του κρυολογήματος όχι. Οι σοβαρές λοιμώξεις από γρίπη μπορούν επίσης να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με αντιιικά φάρμακα όπως το Tamiflu. Δεν υπάρχουν αντιικά φάρμακα για το κρυολόγημα.
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα κρυολόγημα. Οι άντρες έχουν πραγματικά χειρότερα κρυολογήματα από τις γυναίκες; Η εικόνα είναι περίπλοκη. Μια μελέτη έδειξε ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν διαφορές στα συμπτώματα των ανδρών και των γυναικών. Η μελέτη εξέτασε συμπτώματα οξείας ρινοκολπίτιδας. Αυτή είναι η φλεγμονή των ρινικών διόδων και των ιγμορείων, η οποία θα εξηγούσε μια καταρροή ή βουλωμένη μύτη, έναν πονοκέφαλο κόλπων ή πόνο στο πρόσωπο. Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης, άνδρες και γυναίκες είχαν παρόμοια συμπτώματα. Αλλά την πέμπτη και την όγδοη ημέρα της μελέτης, οι γυναίκες είχαν λιγότερα ή λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες είχαν αναρρώσει πιο γρήγορα.
Όταν οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τα δικά τους συμπτώματα, φάνηκε μια κάπως διαφορετική εικόνα. Οι γυναίκες βαθμολόγησαν τα συμπτώματά τους χειρότερα από αυτό που τα βαθμολόγησαν οι ερευνητές στην αρχή, αλλά είπαν ότι ανάρρωσαν πιο γρήγορα. Αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνδρες δεν υπερέβαλαν στα συμπτώματά τους και πράγματι ανάρρωσαν πιο αργά. Υποδεικνύει επίσης ότι οι γυναίκες αισθάνονται τα συμπτώματά τους πιο έντονα στην αρχή.
Πιο αποτελεσματικά αντισώματα οι γυναίκες
Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν διαφορές στις ανοσολογικές αποκρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών που παρέχουν έναν εύλογο λόγο για χειρότερα συμπτώματα στους άνδρες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες γενικά παράγουν αντισώματα πιο αποτελεσματικά, επομένως ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στον εμβολιασμό. Άλλες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος των γυναικών φαίνεται επίσης να λειτουργούν πιο έντονα.
Γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν ισχυρότερες ανοσολογικές απαντήσεις συνολικά; Αυτό πιθανώς οφείλεται εν μέρει επειδή οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ οι άνδρες έχουν ένα. Τα χρωμοσώματα Χ φέρουν σημαντικά γονίδια ανοσολογικής λειτουργίας. Αυτό δίνει στις γυναίκες το πλεονέκτημα των γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό από δύο διαφορετικά χρωμοσώματα. Τα οιστρογόνα (η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη) φαίνεται επίσης να ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση και καθώς τα επίπεδα ποικίλλουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής, το ίδιο συμβαίνει και με τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος των γυναικών.
Οι άνδρες είναι σίγουρα πιο πιθανό να πεθάνουν από ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, όπως η νόσος COVID. Ωστόσο, η εικόνα είναι λιγότερο σαφής με άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη, όπου η επίπτωση και η θνησιμότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ποικίλλει ευρέως μεταξύ των χωρών και σε συγκεκριμένους υποτύπους και κρούσματα γρίπης. Τα ποσοστά μόλυνσης και τα αποτελέσματα σε άνδρες και γυναίκες μπορεί επίσης να εξαρτώνται από τον τρόπο μετάδοσης του ιού, την ηλικία του ατόμου και κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο πιθανό να ασκούν προστατευτικές συμπεριφορές όπως το πλύσιμο των χεριών τους, τη χρήση μάσκας ή την αποφυγή πολυσύχναστων εσωτερικών χώρων. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα όταν είναι άρρωστες.
Τελικά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες δεν αναφέρουν υπερβολικά συμπτώματα όταν έχουν γρίπη και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εκκαθάριση μιας λοίμωξης. Έτσι, μπορεί να εμφανίσουν την ανδρική γρίπη πιο σκληρά από τις γυναίκες.