Ο περιορισμός του διατροφικού σας παραθύρου σε μόλις 8 ώρες την ημέρα, ένας δημοφιλής τύπος διαλείπουσας νηστείας, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις μπορεί μη συνειδητά να ακολουθήσουν την διαλείπουσα νηστεία εάν τα συμπτώματα ή οι θεραπείες τους επηρεάζουν την όρεξή τους και η ποιότητα της διατροφής μας είναι πιθανώς πιο σημαντική από όταν τρώμε.
Η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού είχε συνδεθεί στο παρελθόν με βελτιωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης αίματος και χοληστερόλης, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της είναι ασαφείς.
Για να μάθει περισσότερα, ο Wenze Zhong στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Jiao Tong στην Κίνα μαζί με τους συνεργάτες του μελέτησαν περίπου 20.000 ενήλικες, ομοιόμορφα χωρισμένους μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 49 και λίγο λιγότερο από τα τρία τέταρτα από αυτούς ήταν μη Ισπανοί λευκοί.
Αν και η νέα μελέτη είναι συναρπαστική, οι λόγοι για τους οποίους οι συμμετέχοντες επέλεξαν αυτό το στυλ διατροφής ήταν άγνωστοι, δήλωσε ο Δρ. Kenneth Mukamal, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Beth Israel Deaconess Medical Center και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ο Mukamal δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Αυτή ήταν μια λογική προσπάθεια για να εξετάσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης τροφής», είπε. «Εκ πρώτης όψεως, δεν υποδηλώνει ότι αυτό είναι πιθανό να έχει καρδιαγγειακό όφελος και όντως ήταν επιβλαβές. Αλλά μπορεί να υπάρχουν λόγοι για την υγεία για να τρώτε με περιορισμένο χρόνο που θα το έκανε να φαίνεται επιβλαβές, ενώ δεν είναι». Ο Mukamal είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν το φαγητό με περιορισμένο χρόνο, εάν τους βοηθά να επιτύχουν τους στόχους τους για απώλεια βάρους. «Σε αυτό το σημείο, εάν οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε για μικρότερη διάρκεια και είναι πιο εύκολο γι ‘αυτούς να διατηρήσουν το βάρος τους με αυτόν τον τρόπο, δεν θα το χρησιμοποιούσα ως λόγο για να μην το κάνω», είπε.
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή, ένας τύπος διαλείπουσας νηστείας, συνήθως περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων σε ένα παράθυρο τεσσάρων έως 12 ωρών. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική απώλειας βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με περιορισμό θερμίδων. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και άλλους βασικούς δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα σε άτομα με παχυσαρκία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από μια εθνική έρευνα 20.078 ενηλίκων των ΗΠΑ Σε δύο περιπτώσεις, ανέφεραν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωσαν μέσα σε ένα 24ωρο. Οι άνθρωποι που περιόριζαν το φαγητό τους σε διάστημα μικρότερο των οκτώ ωρών την ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, η οποία περιελάμβανε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά, μέσα σε μια μέση παρακολούθηση οκτώ ετών, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα γεύματά τους. σε διάστημα 12 έως 16 ωρών. Το οκτάωρο διατροφικό παράθυρο συσχετίστηκε με υψηλότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό καθώς και σε όσους είχαν προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες ή ειδικά από καρκίνο. Αλλά σε άτομα με καρκίνο, η κατανάλωση τροφής για περισσότερες από 16 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν τα πλήρη αποτελέσματα σε περιοδικό με κριτές.
Η ανάλυση βρήκε:
- Οι άνθρωποι που ακολούθησαν ένα μοτίβο κατανάλωσης όλου του φαγητού τους για λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε επίσης σε άτομα που ζουν με καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.
- Μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, μια διάρκεια διατροφής όχι μικρότερη από 8 αλλά λιγότερο από 10 ώρες την ημέρα σχετίστηκε επίσης με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.
- Η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
- Μια διάρκεια φαγητού μεγαλύτερη από 16 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των ατόμων με καρκίνο.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Victor Wenze Zhong, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στην Κίνα, είπε ότι τα ευρήματα εξέπληξαν την ομάδα του. «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής 8 ωρών, περιορισμένου χρόνου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Παρόλο που αυτός ο τύπος δίαιτας είναι δημοφιλής λόγω των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών του, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με ένα τυπικό εύρος χρόνου φαγητού 12-16 ωρών την ημέρα, η μικρότερη διάρκεια φαγητού δεν συσχετίστηκε με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», είπε ο Zhong. «Έτσι, περιμέναμε ότι η μακροπρόθεσμη υιοθέτηση της οκτάωρης φαγητού με περιορισμένο χρόνο θα συσχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και ακόμη και θανάτου από κάθε αιτία».
«Είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ ενός διατροφικού παραθύρου 8 ωρών και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου. Τα ευρήματα της μελέτης μας ενθαρρύνουν προς μια πιο προσεκτική, εξατομικευμένη προσέγγιση στις διατροφικές συστάσεις, διασφαλίζοντας ότι ευθυγραμμίζονται με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία», συνέχισε. «Αν και η μελέτη εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ ενός παραθύρου φαγητού 8 ωρών και του καρδιαγγειακού θανάτου, αυτό δεν σημαίνει ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή προκάλεσε τον καρδιαγγειακό θάνατο».
Αλλά ο Mukamal είπε ότι πολλοί παράγοντες παραμένουν άγνωστοι. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί είναι άνθρωποι που επιλέγουν αυτό το διατροφικό μοτίβο», είπε, σημειώνοντας ότι ήταν μια μελέτη παρατήρησης και όχι μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, στην οποία θα ανατεθεί στους ανθρώπους να τρώνε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για σύγκριση. Τα άτομα με καρκίνο, για παράδειγμα, μπορεί να παλεύουν με την απώλεια της όρεξης και επομένως να τρώνε κατά τη διάρκεια μιας πιο περιορισμένης χρονικής περιόδου, αλλά μπορεί να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. «Μερικά από αυτά που φαίνεται να είναι επιβλαβή μπορεί να οφείλονται στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Mukamal. Αλλά ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων του γενικού πληθυσμού που επέλεξαν να τρώνε σε περιορισμένες χρονικές περιόδους, «δεν υπήρχε κανένα σαφές καρδιαγγειακό όφελος», είπε. «Αυτό αφήνει αρκετά ανοιχτό το ερώτημα εάν η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι πιθανό να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία μακροπρόθεσμα».
Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, όσοι αναζητούν πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα θα πρέπει να ακολουθούν αυτά που έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, είπε ο Mukamal. Οι διατροφικές προσεγγίσεις DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για να σταματήσουν την υπέρταση), οι ιδιοπαθείς και οι μεσογειακές δίαιτες έχουν την υψηλότερη βαθμολογία για την καρδιά υγείας, σύμφωνα με επιστημονική δήλωση της AHA. «Τουλάχιστον από τώρα, το να εστιάζουμε στο τι τρώνε οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικό από το να εστιάζουμε στην ώρα που τρώνε», είπε ο Mukamal.